Prieštankinių padalinių pratybose Lietuvoje – ir ukrainiečiai

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://www.lrt.lt... 2018-04-22 10:26:02, skaitė 540, komentavo 1

Prieštankinių padalinių pratybose Lietuvoje – ir ukrainiečiai

Pabradėje prasidėjusios pavasarinės prieštankinių padalinių pratybos „Medžiotojas 2018“ šiemet pasižymi ne vien didesnėmis pajėgomis nei pernai – jose kaip niekada aktyviai bus naudojama karinė aviacija. Pratybų atstovas viešiesiems ryšiams viršila Gintautas Mauricas sako, kad šiųmetės pratybos – išskirtinės dalyvaujančiais padaliniais, vėliavomis, iškeltomis per pratybų atidarymą: „Pratybose dalyvauja septynios NATO valstybės, stebėti šias pratybas taip pat atvyko ir ukrainiečių karių.“

Pirmosios pratybų dienos skirtos NATO priešakiniam batalionui. Viena pagrindinių jo užduočių – atgrasyti priešą nuo Lietuvos užpuolimo ir padėti Lietuvos kariuomenei gintis, jei priešas užpultų. Kadangi potencialaus varžovo regione viena pagrindinių kovinių taktikų yra veržlus ir greitas šarvuotųjų kolonų judėjimas, tokių kolonų stabdymas ar bent jau sulėtinimas gali iš esmės pakeisti priešo vadų sumanymą.

„Pratybos „Medžiotojas“ vyksta jau aštuntus metus. Jose vis labiau pereinama prie taktinių scenarijų, kuriuose naudojama skirtinga taktika ir ginkluotė. Šiųmetės pratybos nuo ankstesniųjų skiriasi labai daug kuo – dalyvaujančiais padaliniais, vėliavomis, iškeltomis per pratybų atidarymą. Pratybose dalyvauja septynios NATO valstybės, stebėti šias pratybas taip pat atvyko ir ukrainiečių karių.

Tačiau labiausiai šios pratybos nuo ankstesnių skiriasi tuo, kad pratybų dalyviai mokysis naudoti oro paramą. Tam pasitelkiami lengvieji atakos lėktuvai, taip pat sraigtasparniai Mi-8, amerikiečių „Black Hawk“, – tikina pratybų „Medžiotojas 2018“ atstovas viešiesiems ryšiams viršila G. Mauricas.

Į pratybų scenarijų įtraukti orlaiviai yra gera naujiena, liudijanti, kad Lietuvos kariuomenė vis labiau mokosi veiksmų sujungimo, sudėtingesnio operacijų planavimo. Tačiau tai nėra vienintelė gera naujiena. Šiųmetėms pratyboms skirtas didesnis finansavimas gerina pratybų kokybę. Pavyzdžiui, 2015-ųjų spalį pratyboms „Medžiotojas“ buvo atskraidinti amerikiečių atakos sraigtasparniai „AH-64 Apache“, tačiau tuomet šie orlaiviai dalyvavo tik vienoje kovinių šaudymų fazėje.