"Iskander" — amžiams: kodėl NATO gali nesvajoti apie dominavimą Baltijos šalyse

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-02-09 09:15:14, skaitė 1418, komentavo 1

Iskander-M, archyvinė nuotrauka
Iskander-M, archyvinė nuotrauka

Rusijos Federacijos gynybos ministerija Kaliningrado srityje nuolatiniam buvimui dislokavo operatyvinius-taktinius raketų kompleksus (OTRK) "Iskander-M"; tai Rusijos suvereni teisė ir vienas iš atsakymų į esamas ir būsimas karines grėsmes

Kompleksus "Iskander-M" priėmė 152-oji gvardijos raketų brigada Černiachovske. Dūmos Gynybos komiteto vadovas Vladimiras Šamanovas pabrėžė, kad pagrindinis "Iskander" tikslas — užsienio karinė infrastruktūra netoli Rusijos sienų.

Pagrindiniai komplekso privalumai: strateginis judumas, slapto kovinio budėjimo vykdymo ir raketinių smūgių galimybė, automatinis apskaičiavimas ir skrydžio misijos įvedimas, didelis efektyvumas ugnies ir radioelektroninių atoveiksmių salygomis.

Anksčiau Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pranešė apie "Iskander" iškrovimą Kaliningrado uoste, o šalies vadovė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad operatyvinių-taktinių raketų kompleksų dislokavimas Kaliningrade kelia grėsmę "pusei Europos valstybių". Abu teiginiai yra netikslūs. Kompleksai buvo iškrauti Baltijsko uoste. Raketos — ypač taiklios ir nėra skirtos didelio masto agresijai ar plotams apšaudyti.

Latvijos ambasadorius Rusijoje Maris Riekstinis pasisakė santūriau: "Aš nemanau, kad mes turėtume kalbėti apie karinės grėsmės Latvijai didėjimą… Rusijoje yra tradicija kalbėti apie išorinę grėsmę. Ir tam, žinoma, yra istorinių pagrindų".

Iš tiesų, Rusijos "Iskanderio" dislokavimas Kaliningrade turi "istorinių pagrindų" ir nekeičia situacijos Baltijos šalyse, kuriose jau seniai yra raketų kompleksų, dislokuotų netoli Sankt Peterburgo, pasiekiamumo zonoje.

"Iskander" Kaliningrado srityje — tai galimybės reaguoti į "EuroPRO" plėtrą.

Septynis kartus pamatuok

Anksčiau "Iskander" buvo perkeliami į regioną iš "didžiosios žemės" tik pratyboms. Tačiau sausio pabaigoje buvo užbaigta stovėjimo zonos OTRK brigadiniam komplektui statyba. Gvardijos junginio perginklavimas įvyko, ir šio įvykio reikšmė yra daugiamatė.

Kalbant apie "Iskander-M" kovos efektyvumą, jis gerokai viršija visus Rusijos ir užsienio (Lance, ATACMS, Pluton) analogus. Pagal konvencinių galimybių visumą ekvivalentinis branduoliniam šaudmeniui. Valdomos ypač taiklios raketos (balistinės ir sparnuotiosios) gali pataikyti į taikinį iki 500 kilometrų nuotoliu ir aprūpinamos įprastomis, branduolinėmis, kasetinėmis ir elektromagnetinėmis impulsinėmis kovinėmis galvutėmis (smogti radiolokacinėms sistemoms).

"Iskander" prioritetiniai tikslai yra komandiniai punktai, priešraketinės ir priešlėktuvinės gynybos įrenginiai, aviabazės ir kiti svarbūs priešo infrastruktūros objektai. Kompleksas yra integruotas su įvairiomis žvalgybos ir valdymo sistemomis ir gali gauti informacijos apie tikslą iš palydovo, žvalgybos orlaivio ar bepiločio skraidymo aparato.

Žinoma, Šiaurės Atlanto aljansas nepatenkintas "Iskander" dislokavimu Baltijos šalyse, nors palyginti su Rusija, jis turi aiškų pranašumą įprastinių ginklų srityje. Tarptautinio strateginių studijų instituto (IISS) Londone duomenimis, 26 NATO nariai Europoje turi beveik du milijonus kareivių, septynis tūkstančius tankų, 11 tūkstančių artilerijos įrenginių ir daugiau kaip du tūkstančius karinių orlaivių.

Net neatsižvelgiant į JAV priešraketinės gynybos sistemos galimybes, Rumunijoje ir Lenkijoje Aljanso greitojo reagavimo pajėgos išaugo iki 40 tūkstančių karių, tuo metu kai trijose Rusijos divizijose vakarų strategine kryptimi yra apie 27 tukstančius karių. Rusijos gynybos biudžetas yra penkis kartus mažesnis nei bendros Europos sąjugininkų ir Kanados karinės išlaidos. Tačiau kol NATO blokas stovi prie Rusijos sienų, Maskva yra pajėgi ir ketina maksimaliai griežtai reaguoti į iššūkius ir grėsmes.

"Iskander" dislokavimas Kaliningrado srityje buvo aptariamas nuo 2007 metų liepos, tačiau tai neturėjo įtakos JAV priešraketinės gynybos sistemos bazės statybai Lenkijos mieste Redzikove, 215 kilometrų nuo Kaliningrado. Rusijos Federacijos Gynybos ministerijos sprendimas yra pagrįstas ir subrendęs. Nuo šiol "Iskander-M", kranto raketų kompleksai "Bal" ir "Bastion", nepramušamos zenitinės raketų sistemos "S-400" Kaliningrado srityje yra amžiams.

Garantuotas atpildas

Maskva žiūri į JAV ir NATO kariuomenės artėjimą prie Rusijos teritorijos kaip į grėsmę nacionaliniam saugumui. Pavyzdžiui, amerikiečių bazė Redzikove pasieks visišką kovinę parengtį 2018 metais. Jos radiolokacinio siekimo sistemos ir stovinčios koviniame budėjime priešraketinės "SM-3 Block IIA" tiesiogiai kelia grėsmę Rusijos Federacijos saugumui.

Dislokuotos priešraketinės gynybos sistemos pagalba JAV ketina gauti visus staigaus branduolinių raketų smūgio pranašumus bet kuriame pasaulio regione, įskaitant Rusiją. Leidimo įrenginiais "Mk-41" bazėse Lenkijoje ir Rumunijoje ir ant Aljanso laivų galima  greitai ir slaptai aprūpinti sparnuotomis raketomis "Tomahawk" (2500 kilometrų nuotoliu). Tai yra Sutarties dėl vidutinio ir trumpesnio raketų nuotolio pažeidimas, pagal kurį draudžiama dislokuoti antžemines raketų sistemas, kurių šaudymo ilgis yra daugiau nei 500 kilometrų, tačiau nugalėtojų gi niekas neteisia.

"Iskander" būtini Rusijai, jei galimo konflikto su JAV atveju prireiktų per kelias minutes sunaikinti amerikietiškos priešraketinės gynybos sistemos elementus Europoje ir suduoti atsakomąjį smūgį Jungtinėms Valstijoms tarpkontinentinėmis balistinėmis raketomis. "Iskander" ir ZRS "S-400" apsaugos kupolo smogiamųjų galimybių derinys nepalieka agresoriui šansų. Akivaizdus technologinio pranašumo Vakaruose praradimas ir nebaudžiamumo nebuvimas — jau pergalė ir NATO egzistavimo beprasmiškumo patvirtinimas.

Anksčiau Amerikos laikraštis "The Observer" rašė apie "Iskander" Kaliningrado srityje: "Karine prasme tai kardinaliai keičia jėgų pasiskirstymą regione. Ir politiškai taip pat gali sukelti rimtą destabilizaciją. Tai ne kas kita, kaip Karibų krizė regioniniu mastu, be to, šiuo atveju Maskva dislokuoja branduolines raketas šalia Vakarų stovyklos, gaudama strateginių pranašumų". Trumpai tariant, atpildas yra garantuotas.

Naujos Rusijos raketos Baltijos valstybėse — mobilus NATO galvos skausmas. Briuselis laukia iš Maskvos kokių nors paaiškinimų, stengiasi "parengti atsakymą". Tačiau nė viena tarptautinė sutartis nepažeista, partnerių lūkesčiai ir derybos dabar yra netinkami.

Agresyvi Vakarų reakcija į Kremliaus politiką atrodo kaip beprotybė. Griežti ir nuoseklūs Rusijos veiksmai savo nacionalinių interesų zonoje — negrįžtamas reiškinys. Nedaugelis partnerių yra pasirengę priimti šią realybę.

Rusija niekam negrasina. Taikos ir saugumo Europoje receptas yra labai paprastas. Būtina pašalinti amerikiečių branduolinius ginklus ir priešraketinės gynybos sistemos elementus.