NATO kariai generuoja baimę ir smurtą Baltijos šalyse

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: http://sputniknews.lt/columnis... 2018-01-28 13:11:26, skaitė 1842, komentavo 3

NATO kariai generuoja baimę ir smurtą Baltijos šalyse

NATO kariai, archyvinė nuotrauka
NATO kariai, archyvinė nuotrauka

Baltijos šalių ir Rusijos konfrontacijoje atsirado viena paradoksali tendencija: laisvo pasaulio gynėjai — NATO šalių kariai — vis dažniau muša vienas kitą, tyčiojasi iš vietos gyventojų, išniekina valstybinius objektus ir simbolius tarptautinėse pratybose, dislokacijos vietose arba poilsio zonose

Lietuvos kariai savanoriai sausio 21 dieną susimušė NATO pratybose "Sąjungininkų dvasia VIII" ("Allied Spirit"), kurios vyksta Vokietijoje, JAV mokymų vadavietei Europoje priklausančioje Hohenfels karinėje bazėje. Įvykį tyria JAV ir Lietuvos Karo policijos. Kiek sustiprėjo sąjunginė dvasia, kad svečiuose pas amerikiečių ir vokiečių kolegas Lietuvos šauliai (viso 30 žmonių) jaučiasi kaip namuose? Nieko nenuostabaus. Lietuvių vaikinai turėjo iš ko pasimokyti.

Tarptautinės muštynės NATO vyksta reguliariai, jose dalyvauja ir  vietiniai civiliai. Šiek tiek statistikos. 2017-ųjų spalį viename iš barų Rukloje muštynes tarpusavyje surengė girti vokiečių kariai, o vienas jų net buvo hospitalizuotas. Liepą Nyderlandų kariai surengė muštynes Vilniaus restorane dėl neapmokėtos sąskaitos. Anksčiau amerikiečių reindžeris išniekino Lietuvos VRM pastatą. Birželio pradžioje keturi Vokietijos karių išgėrę sukėlė muštynes Jonavoje ir pateko į ligoninę. Be to, birželio mėnesį įvyko avarija Vilniuje, dalyvaujant kariuomenės sunkvežimiui ir dviem automobiliams, buvo sužeista nėščia moteris.

Svetimoje šalyje taip elgiasi ne sąjugininkai, o okupantai.

Sugadinas įvaizdis

Pabrėžiama, kad prieš siunčiant į Baltijos komandiruotę NATO kariai atidžiai instruktuojami. Kad nesudarytų vietinių gyventojų priešiško požiūrio, kariams rekomenduoja ir įsako: nesikabinėti prie moterų baruose, nepiktnaudžiauti alkoholiu, nesielgti chuliganiškai, nesimušti. Turbūt, trečiojo pasaulio šalyse "žvaigždėtai-dryžuoto desanto" herojams ir prisijungusių prie jų sąjugininkams į viską nusispjauti.

Statistika byloja apie susiklosčiusią sistemą. Didvyrių įvaizdis yra tiesiog sugadintas. Vietiniai gyventojai yra labai susirūpinę dėl NATO švenčių ir kasdienio gyvenimo.

Pratybų "Sidabrinė strėlė-2017" metu kilo pieštynės Rygos "McDonalds" tarp Didžiosios Britanijos kariuomenės Grenadierių gvardijos pulko kareivių ir vietinių gyventojų. Dar viena latviška versija: "Britų kareivis sumušė latvį". Be to, Rygoje pradėta byla  prieš britų karį, šokusį ant taksi stogo.

Bohemiškas Aljanso karevių gyvenimas Latvijoje drebina socialinius tinklus. Pasirodo, užsienio Baltijos šalių gynėjai nuolat būna ne kareivinėse ir poligonuose (tai būtų logiška), o geriausiuose viešbučiuose ir kavinėse. Pavyzdžiui, išblyškę kanadiečiai įsikūrę "Radison SAS"  Pardaugavoje, jų afrikietiškos išvaizdos kolegos gyvena viešbutyje "Latvija". Žinoma, apartamentai apmokami paprastų priimančiosios šalies mokesčių mokėtojai sąskaita.

Taip, karinė bazė Adažuose — ne įkalinimo vieta, ne "jauno kovotojo eiga", kur sūrus prakaitas teka upe 18 valandų per parą. Kiekvienas karo profesionalas turi laisvalaikį, ir restoranai nėra uždrausti. Tačiau sukaupta per daug negatyvo.

Deja, Baltijos valstybių valstybinės institucijos faktiškai gina užsienio dykinėtojus, siautėtojus ir NATO.

Pavyzdžiui, Latvijos saugumo policija

skepticizmą dėl Aljanso karių buvimo šalyje laiko nelojalumo požymiu (su visomis iš to kylančiomis pasekmėmis), ir vadina NATO diskreditaciją vienu iš pagrindinių Rusijos propagandos tikslų.

Ugnimi ir kalaviju

Baltijos šalyse Šiaurės Atlanto manevrai, ženklai ir simboliai kartais atsispindi įmatriais būdais. Kariniame poligine Pabradėje vykstančių NATO pratybų "Liepsnojantis kalavijas" metu kilo gaisras, dėl kurio sudegė daugiau nei vienas hektaras miško. Neabejotinai, "kalavijas" atigręžė prieš taikius priimančiosios šalies piliečius.

Šių pratybų metu tardymo organų ir visuomenės dėmesį pritraukė vietos savanorių veiksmai. Manau, čia neapsieita be NATO įtakos.

Neatsitiktinai Estijos ūkininkas, gindamas savo žemę, pasisakė prieš "Liepsnojantį kalaviją" ir Aljanso karius su ginklu rankose. Tiesa, jis šaudė į orą, tačiau tai tik žiauraus Baltijos tautų pasipriešinimo pavojingam užsienio kariuomenės buvimui ir įtraukimui į regioninius konfliktus pradžia.

Sprendimą dėl dislokacijos Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje (ir Lenkijos) daugianacionalinių batalionų rotacijos principu, reguliarų pratybų su jų dalyvavimu pravedimas buvo priimtas NATO viršūnių susitikime Varšuvoje 2016 metais. Kontinento pagrindas Latvijoje yra Kanada, Lietuvoje — Vokietijoje, Estijoje — Didžiojoje Britanijoje (Lenkijoje — JAV). Sprendimas pasirodė esąs "dviejų galų lazda", ir Baltijos šalyse tai įsisamonina vis daugiau žmonių.