Kaip Delfi su VSD formavo „smogiamąjį mirties batalioną“ Visagine

Autorius: Artūras Račas Šaltinis: http://racas.lt/10126-2/... 2017-10-06 21:30:20, skaitė 1755, komentavo 3

Kaip Delfi su VSD formavo „smogiamąjį mirties batalioną“ Visagine

Prieš kelias dienas pažiūrėjau vieną filmą, kurį sukūrė mano senas pažįstamas A.Lelkaitis. Filmas vadinasi „Visagino taikos batalionas“ ir jis iš esmės pasakoja apie tai, kaip Valstybės saugumo departamentas, padedamas savęs negerbiančios „žiniasklaidos“ ir įgyvendindamas D.Grybauskaitės paskelbtą isterijos ir priešiškumo kitaip mąstantiems platinimo politinę liniją, kursto šalyje tautinę nesantaiką.

Tą filmą Lietuvoje, matė nelabai daug žmonių. Nes jį, atrodo, rodė tik LRT, filmas taip pat buvo patalpintas 15min.lt portale. Nežinau, kiek filmą matė tiesioginės transliacijos LRT metu, bet mediatekoje jį peržiūrėjo mažiau nei 4000 žmonių.

Aš labai rekomenduoju tą filmą pažiūrėti, nes jis padeda suprasti, kaip Lietuvoje veikia kai kurie dalykai ir kaip čia dirba vadinamoji „žiniasklaida“, o šiuo konkrečiu atveju – Delfi.

Nežinau, ar pamenate, bet prieš metus delfiai paskelbė štai tokį grėsmingą tekstą:

Pažangusis jaunimas ir šviesioji inteligentija tą tekstą skaitė ir aikčiojo, grąžė rankas, kišdami po nosimi visiems ne tokiems isteriškiems ir ne taip partškolos Dalią mylintiems savo oponentams, kaip įrodymą, kad rusai iš tiesų puola ir kad pasirinkta visuotinės gynybos (isterijos) politika yra teisinga. Neabejoju, kad VSD tą tekstą taip pat pasidėjo į archyvą. Tam atvejui, jei kas paklaustų, kam jie išleidžia dešimtis milijonų mokesčių mokėtojų eurų – ne juokas juk atskleisti „smogiamąjį mirties batalioną“, susikūrusį mieste, kuriame 80 procentų gyventojų sudaro rusakalbiai. Aiškus įrodymas, kad rusai puola ir kad VSD ginasi gerai.

Tai va, filme „Visagino taikos batalionas“ A.Lelkaitis nufilmavo to VSD ir Delfi atskleisto Rusijos ir vietinių kenkėjų sąmokslo prieš Lietuvą organizatorius ir to baisaus „mirties bataliono“ narius. Ne tik nufilmavo, bet ir pasikalbėjo su jais. Ir paaiškėjo, kad VSD buvo teisus – baisūs tie „mirties bataliono“ nariai ir baisiai pavojingi. Atrodo jie taip:

Iš karto aišku, kad kelia pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui, ar ne? O dar žinant, kad kalba rusiškai, tai viskas kaip ant delno ir aiškintis nieko nebereikia.

Todėl niekas nieko ir nesiaiškino. Ypač delfiai. A.Lelkaičio filme tokia buvusi žurnaliste, dabar jau tapusi socialdemokrate, E.Samoškaitė nieko į vatą nevyniojo ir atskleidė visas delfių darbo subtilybes ir „žurnalistinių tyrimų“ metodus (nuo 14’08 iki  14’30 min):

„Straipsnis pats savaime nesiekia nagrinėti tos temos. Tai yra, nebuvo nuvykta į vietą, nebuvo susipažinta su žmonėmis, kurie dalyvavo renginiuose ir panašiai. Antraštė buvo parinkta, kad būtų aišku, jog tai teigia Valstybės saugumo departamentas“, – paaiškino į kamerą buvusi žurnalistė E.Samoškaitė.

Ir iš tiesų – kam nagrinėti temą, kam kažkur važiuoti, svarbiausia parinkti gerą pavadinimą.

Beje, kalbant apie pavadinimą, buvusi žurnalistė E.Samoškaitė taip pat nesikuklina ir deda iš peties – paaiškina, kad pavadinimų ilgis internete yra ribotas:

„Kadangi pavadinimas vis tik yra riboto ilgio, na negalima įrašyti šratasvydžio komanda, chi-chi-chi, ir panašiai, ir panašiai“.

Tikrai, kad linksma. Nes jeigu įrašytum „šratasvydžio komanda“, tai jau nebebūtų taip linksma. O jei dar parašytum, kad tą šratasvydį žaidžia vaikai, tai jau gal net ir liūdna pasidarytų. Kai viso to neparašai, grėsmė nacionaliniam saugumui atrodo reali ir VSD vadukai gali ramiai eiti į Seimą prašydami padidinti biudžetą, kad jie ir toliau galėtų sėkmingai kovoti su teroristais. Arba – su kitataučiais vaikais, jei tam yra palankios aplinkybės ir palanki žiniasklaida.

Svarbiausia – viską tinkamai paaiškinti, ką puikiai filme iliustruoja VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas:

„Jeigu jauni žmonės, kurie nėra kaltinami, kurie tiesiog yra paminėti mūsų ataskaitoje, jeigu jie patys treniruojasi su tam tikrais ginklais, ginklų imitacijomis, kurie yra panašūs į Rytų šalių ginkluotę arba uniformas, mes matome, kad tokiems jauniems žmonėms, kurie iš tikrųjų neturi kažkokio labai didelio savo ideologinio pagrindo, gali daryti įtaką dėsės iš šono“.

Va taip va. Ginklų imitacijos, pasirodo, yra užkrečiamos. Jei jos iš rytų, tai įtaką daro dėdės iš šono. O va, jei būtų iš Vakarų, tai tada įtaką darytų teta iš vidaus. Nesvarbu, kad savo ideologinį pagrindą ir vertybes ji įgijo studijuodama tuose pačiuose Rytuose.

Beje, objektyvumo dėlei verta prisiminti, kas gi buvo parašyta VSD ataskaitoje ir ar iš tiesų Visagino moksleiviai niekuo nebuvo kaltinami:

Lietuvoje veikiantys tėvynainių aktyvistai jaunimui organizuoja įvairias propagandines konferencijas ir mokymus, jaunųjų žurnalistų būrelius, sovietinių švenčių minėjimus, stovyklas ir kita. Juose neretai diegiama Rusijos interesams palanki ir Lietuvos valstybingumą menkinanti sovietinė istorijos koncepcija. Pavyzdžiui, 2015 m. moksleiviai vis dažniau pasirodydavo bendrose treniruotėse ir varžybose su prorusiškomis karinio simuliatoriaus – šratasvydžio (angl. airsoft) komandomis. Visagine susiformavo nepilnamečių komanda „Ударный батальон смерти“ (liet. „Smogiamasis mirties batalionas“), kurią sudaro moksleiviai iš Visagino „Atgimimo“ ir „Verdenės“ gimnazijų bei „Gerosios vilties progimnazijos“.

Nors iki šiol Rusijos finansuojama veikla neišugdė daug Rusijai lojalių Lietuvos rusų jaunimo lyderių, galinčių daryti neigiamą įtaką Lietuvoje vykstantiems visuomeniniams procesams, Lietuvos tautinių bendruomenių mokyklose susidariusi palanki terpė Rusijos įtakos sklaidai gali daryti didelę žalą Lietuvos nacionaliniam saugumui. “

„Propagandinės“,“menkinanti“, „prorusiškos“, „neigiama įtaka“, palanki terpė“, „žala Lietuvos nacionaliniam saugumui“. Juk visai neskamba kaip kokie nors kaltinimai, ar ne? Juk tik paminėjimas?

Man tai taip neatrodo, bet juk VSD žino geriau. Jiems už tai juk ir moka, ar ne?

Kas moka delfiams ir kas šiuo konkrečiu atveju mokėjo E.Samoškaitei, negaliu pasakyti, nes nežinau. Gali būti, kad ir niekas nemokėjo, gali būti, kad delfiuose ir samoškaitėse noras kiršinti ir priešinti eina iš vidaus, iš išsilavinimo, vertybių ir įpročio bliauti su banda pagal vyriausiosios tetos užduodamą toną.

Tai, beje, neturi jokios svarbos, nes svarbiausia yra tai, kad čia paminėtas delfių paskvilis ir VSD ataskaitos ištraukos ilgiems metams paliks labai gilų įspaudą tų Visagino moksleivių, kurie, panašu yra lojalūs Lietuvos piliečiai, sąmonėse. Ir ne tik jų, bet ir daugumos Visagino miesto gyventojų taip pat.

Jiems delfiai visada liks melo skleidėjais, o VSD – institucija, kuri persekioja vaikus. Galbūt toks ir buvo tikslas?

Bet kuriuo atveju, jei ir jūs esate lojalūs valstybės piliečiai, labai rekomenduoju pažiūrėti visą filmą „Visagino taikos batalionas“. Jis padeda suprasti, kur link veda visuomenę priešinantys politikai, jiems tarnaujančios jėgos institucijos ir visus juos kartu aptarnaujanti išsigimusi ir savo paskirtį pamiršusi žiniasklaida.