Kodėl taip sunerimo Masiniai Durninimo Organai

Autorius: Laurynas Ragelskis Šaltinis: http://ldiena.lt... 2017-09-15 05:12:54, skaitė 2172, komentavo 4

Kodėl taip sunerimo Masiniai Durninimo Organai


Kremliaus trolis rezga planą kaip sukelti informacinę grėsmę

Paprastas interneto kramtytojas vargu bau ar pastebėjo tuos traukulius, kurie supurtė skandinavams priklausančius "lietuviškus" Masinio Durninimo Organus (MDO), skalsiai maitinančius visą liumpenelektoratą ant ausų kabinamais makaronais.

Pirmiausia - tai buvo skandinavams priklausančių MDO reakcija į "Gemius" bendrovės, skaičiuojančios interneto tinklapių lankytojus, duomenų traktavimo pakeitimus, po kurių oficialus šūdportalių skaityjų skaičius drastiškai sumažėjo.

Vadinasi, sumažėjo ir pinigų, prašomų už reklamos rodymą, sumos. Dabar gi vėl - 15-a minutiniai susirūpestino, kokią gi interneto auditoriją surenka skandinavų bankams nepriklausantys interneto tinklapiai.

Viso to nerimo priežastis labai paprasta, ir puikiai atsivaizduoja grafiškai. Prašom susipažinti, su Alexa.com interneto svetainių lankomumo stebėjimo ir reitingavimo sistema, kurios darbo rezultatus dabar ir apžvelgsime.

Alexa.com servisai skanuoja interneto srautą, analizuoja naršančių po internetą pasirinkimus ir pagal jų aplankomas svetaines sudaro globalų reitingą. Jame svetainės yra vertinamos pagal tai, kiek lankytojų per paskutinius trys mėnesius jos susilaukė. Daugiausiai lankytojų pritraukusi svetainė užima pirmą vietą.

Pagrindinė alexa.com pateikiama informacija - tai svetainės reitingas viso pasaulio mąsteliu ir jos reitingas tarp lankytojų iš konkrečios šalies.

Na ir kaip gi atrodo pagrindiniai makaronų lietuviams ant ausų kabintojai alexa.com robotų vertinimu?

Pradedam nuo labiausiai išsigimusios kontoros - UAB "Delfi" valdomo šūdportalio delfi.lt:


https://www.alexa.com/siteinfo/delfi.lt

Grafikas atvaizduoja, kaip keitėsi delfi.lt lankomumo reitingas metų bėgyje. Primenu - reitingo pozicija skaičiuojama pagal paskutinių trijų mėnesių lankomumo vidurkį.

Šiuo atveju, mes matome stabilų "skaitomiausio Lietuvoje" šūdportalio nuosmukį, kai nuo pernai rugsėjo iki dabar beveik visą laiką mažėjo delfi.lt skaitytojų. Per metus delfi.lt reitingas nuo ~2.550 vietos pasaulyje nukrito iki 3.155-os, o per paskutinius trys mėnesius prarado dar 131 poziciją.

Yra dėl ko pasinervuoti, reklamos rodytojams.

Dabar, kito skandinavų šūdportalio lietuvių lochams rezultatai - 15min.lt


https://www.alexa.com/siteinfo/15min.lt

Kaip matome, per metus, penkiolika šūdučių prarado 1.000 vietų reitinge: nuo 5.000 nusmuko iki 6.079. Ir nors nuo naujų metų iki pat balandžio skaitytojų daugėjo, įvesta idiotiška komentavimo tvarka ir turinio cenzūra sėkmingai nugramzdino penkioliką šūdučių gilyn į interneto kloaką. 

Sekanti mažėjančio skaitomumo auka - lrytas.lt:


https://www.alexa.com/siteinfo/lrytas.lt

Prieš metus buvęs 500 vietų aukščiau reitinge už penkiolikines šūdutes, lrytas.lt skaitytojų prarado dar daugiau negu pastarosios: nukristi beveik dvigubai - nuo 4.500 iki 7.332 reikia sugebėti. Ir nors vasaros viduryje lrytui.lt pavyko sustabdyti nuosmukį, tačiau tokios durnalistės ir profesionalės pačiulptukės kaip Kuzia-Kuznecovaitė ir Valiuškevičiūtė padarys viską, jog lrytą.lt iš savo lankomų vietų sąrašo išbrauktų dar daugiau žmonių.

Iš pagrindinių Masinio Durninimo Organų beliko du - Kurliandskio, dalinančio paskolas be raštelio, alfa.lt bei konservatorių valdoma lrt.lt.


https://www.alexa.com/siteinfo/alfa.lt

Alfa.lt, ir prieš metus buvusi autsaiderė tarp MDO, sugebėjo atkartoti lryto dvigubą kritimą per pozicijas ir iš 15.000-osios vietos, tokių išsigimėlių feljetonistų kaip A. Ramanauskas pastangomis, pasiekė garbingą 27.085-ą poziciją pasaulyje, per paskutinius trys mėnesius prarasdama dar 1.780 vietų.

Na, o kaip gi mūsų pinigais šeriama ir maitinama konservatorių lrt.lt? O gi nekaip:


https://www.alexa.com/siteinfo/lrt.lt

Ji ir šiaip, lyginant su lankomiausiomis lt svetainėmis nebuvo kažkoks stebuklas, ir per metus laiko nesugebėjo to pakeisti, nors bandymas buvo - 45.000-ąją poziciją lrt.lt išmainė į 45.870-ąją. Bet užtat jos trijų mėnesių praradimas yra pats įspūdingiausias: minus 5.017 vietų!

Jeigu taip ir toliau - konservatorių kūrybinis kolektyvas rizikuoja būti pirmu, kurį pavys ir aplenks LDiena.lt!

Kodėl aš taip drąsiai teigiu? Ogi dėl tos paprastos ir bukos statistikos. Štai kaip atrodo LDiena.lt paskutinių metų reitingo grafikas.


https://www.alexa.com/siteinfo/ldiena.lt

Pernai rugsėjo mėnesį LDiena.lt buvo už milijono ribos. Iki naujųjų sugebėjome pakilti net iki 400.000 vietos. Tačiau mažiems ir iš pliko entuziasmo veikiantiems tinklapiams labai didelę įtaką daro sezoniškumas ir įvairūs asmeniniai trukdžiai.

Taip kad nuo žiemą pasiekto rezultato, smuktelėjęs pavasarį, reitingas dugną pasiekė vasaros atostogų metu - liepos viduryje ir rugpjūčio pradžioje.

Tačiau nuo vasaros pabaigos, kaip ir pernai, vėl prasidėjo staigus kilimas viršun. Tik dabar LDiena.lt savo rudens-žiemos spurtą pradeda būdama 400.000 vietų aukščiau negu prieš metus - 602.181 vietoje. Taip kad ir maksimalus rezultatas turėtų būti žymiai aukštesnis, negu pernai. 

Belieka trumpai apžvelgti, kaip laikosi kiti LDiena.lt broliai ir seserys informaciniame fronte: ekspertai.eu, alkas.lt, versijos.lt, sarmatas.lt, propatria.lt, infa.lt.

Trumpai ir nekomentuojant, štai jų rezultatai:


https://www.alexa.com/siteinfo/ekspertai.eu
391.130 vieta, per pastaruosius trys mėnesius minus 8.413 vietos


https://www.alexa.com/siteinfo/alkas.lt
313.754 vieta, minus 83.074

Kadangi versijų.lt reitingas už milijono ribos - paveiksliuko nebus.
https://www.alexa.com/siteinfo/versijos.lt
1.932.769 vieta, plus 205.646


https://www.alexa.com/siteinfo/sarmatas.lt
706.808 vieta, plus 48.198


https://www.alexa.com/siteinfo/infa.lt
775.231 vieta, minus 154,358


https://www.alexa.com/siteinfo/propatria.lt
604.680 vieta, minus 111.334

Palyginimui - koks visų čia peržvelgtų svetainių reitingas tarp lankytojų iš Lietuvos (labiausiai Lietuvos gyventojų lankomų svetainių 50-dešimtukas https://www.alexa.com/topsites/countries/LT).

5 - delfi.lt
8 - 15min.lt
12 - lrytas.lt
41 - alfa.lt
99 - lrt.lt

923 - alkas.lt
1.235 - ekspertai.eu
1.320 - ldiena.lt
2.268 - infa.lt
2.457 - propatria.lt
3.053 - sarmatas.lt
8.249 - versijos.lt 

Čia neapžvelgtos įvairios kitos informacinės svetainės, tokios kaip televizijų, radijų, rajoninės spaudos ir panašiai. kam įdomu, kiekvienas pats galite peržiūrėti ir sulyginti jų reitingus.

Esminė išvada:

Skandinavų bankams priklausantys Masiniai Durninimo Organai masiškai praranda skaitytojus. To priežastys gali būti dvi - arba žmonės tampa protingesni ir atsisako beverčio infošlako, kuriuo MDO teršia žmonių protus, arba tiesiog fiziškai mažėja lochų - jie išvažiuoja iš Lietuvos ir nebemaitina savo dėmesiu skandinaviškų parazitų ir jų vietinių pakirkšnučių.

Su kuo nuoširdžiai ir sveikinu mus visus.