Palikite G. Kėvišą ramybėje ir įsidėmėkite šias pavardes: Saulius Urbanavičius ir Diana Vilytė

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/paliki... 2017-03-24 05:36:53, skaitė 3609, komentavo 0

Palikite G. Kėvišą ramybėje ir įsidėmėkite šias pavardes: Saulius Urbanavičius ir Diana Vilytė


Patikimi politinės korupcjos garantai Lietuvoje: Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Saulius Urbanavičius ir Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė.

Vienos nedidelės, bet skambios aferos glausta chronologija, apie kurią labai seniai žinojo ir turėjo visą informaciją Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir Prezidentūra. Kaip sako klasikai – „show must go on“.

2016 m. gegužės 5 d.

Lietuvos Nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT), vadovaujamas Gintauto Kėvišo, pasirašė sutartį su Kipre registruota ofšorine įmone RIVERSIDE MUSIC LIMITED, vadovaujama G. Kėvišo sūnaus, dėl soprano Angelos Gheorghiu koncerto 2016 m. birželio 3 d. organizavimo.

Nors operos žvaigždė A. Gheorghiu turi oficialius, viešai skelbiamus agentus, o toks koncertas, pasinaudojus jos agentų paslaugomis, teatrui būtų kainavęs gerokai pigiau, teatras be jokio konkurso pasirinko tarpininko – ofšorinės firmos – paslaugas, pagal sutartį įsipareigodamas sumokėti 85 tūkstančius 411 eurų ir 76 centus (detalė palyginimui: LNOBT Viešųjų pirkimų plane 2016 metams numatyta už paslaugas sopranams skirti viso 32 000 eurų).

2016 m. birželio 7 d.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) sistemoje minėtoji teatro sutartis, pažeidžiant įstatymus, paskelbta tik po koncerto – 2016 m. birželio 7 d. (sutartis ČIA)

2016 m. liepos 7 d.

Su visa šia informacija buvo išsamiai supažindinta Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kuriai buvo užduota daug klausimų, tame tarpe:

• kodėl Angelos Gheorghiu birželio 3 d. koncerto organizatoriui nebuvo skelbtas privalomas viešasis pirkimas?

• kodėl sutartyje nėra minima ofšorinė Kipro įmonė STANFELCO LIMITED, tačiau po sutartimi yra šios įmonės antspaudas ir įmonės direktorės Marianna Polianidou parašas po įmonės  RIVERSIDE MUSIC LIMITED antspaudu?

2016 m. rugpjūčio 8 d.

STT oficialiai atsakė, kad viskas su šia teatro ir ofšorinės Kipro firmos sutartimi gerai, jokie viešųjų pirkimų įstatymai nepažeisti, o jei kas nors su STT sprendimu nesutinka, gali dėl STT veiksmų kreiptis teismą.

2016 m. rugpjūčio 9 d.

Po tokio STT atsakymo ekspertai.eu nuvyko pas Viešųjų pirkimų tarnybos vadovę Dianą Vilytę ir suteikė jai visą informaciją.

D. Vilytė iš karto pasakė, kad minėtų atveju yra padarytas akivaizdus viešųjų pirkimų pažeidimas, todėl pirkimą vienareikšmiškai reikės stabdyti. Sustabdžius tokį pirkimą būtų išsaugoti teatro pinigai, dar nepervesti į ofšorą Kipre.

2016 m. rugpjūčio 11 d.

STT būstinėje susitkimo metu ekspertai.eu asmeniškai informavo STT direktorių Saulių Urbanavičių.  

2016 m. rugsėjo 2 d.

VPT vadovė D. Vilytė pranešė, kad jos vadovaujama tarnyba, anksčiau žadėjusi tyrimą baigti per dvi savaites, jį pratęsė mėnesiui –  iki 2016 m. rugsėjo 21 d.

2016 m. rugsėjo 29 d.

Ekspertai.eu detaliai informavo Prezidentūrą, įstaigai pateikdami visus dokumentus.

2016 m. spalio 5 d.

Iš STT paskambino pareigūnas Rytis, ir paklausė, ko nori pareiškėjai, nes nieko apie šią istoriją nežino. Pareigūnui Ryčiui iš naujo buvo papasakota, ko nori pareiškėjai ir kokia istorija atsitiko.

2016 m. lapkričio 2 d.

VPT informavo, kad tyrimas vis dar vyksta, o išvada, kai jau viską ištirs, bus oficialiai pateikta vpt.lt tinklalapyje.

2016 m. lapkričio 12 d.

„Kalbėjome telefonu dėl Jūsų 2016-08-09 d. siųsto rašto „Dėl pasirašytos sutarties su UAB Riverside music aplinkybių įvertinimo“. Informuoju, kad Viešųjų pirkimų tarnybos Rizikos valdymo ir statistikos skyrius kreipėsi į perkančiąją organizaciją dėl papildomų dokumentų pateikimo. Viešųjų pirkimų tarnyba Jus informuos apie tolesnę vykdymo eigą, kai gaus informaciją iš perkančiosios organizacijos ir bus priimtas sprendimas dėl pirkimo vertinimo“, – pranešė VPT atstovė.

2017 m. kovo 2 d.

Praėjus beveik septyniems mėnesiams VPT pagaliau pateikė savo išvadą:

Štai VPK sprendimo esmė, beveik septynių mėnesių D. Vilytės vadovaujamo kolektyvo darbo rezultatas:

Kreiptasi dėl elementaraus viešųjų pirkimų pažeidimo. Apie tai buvo pranešta tarnyboms, pateikta išsami informacija, sutartys. Tarnybos galėjo ir privalėjo nedelsdamos pažaboti eilinę, ne itin didelę machinaciją.

Tačiau tarnybos, o tiksliau tarnybų vadovai, vietoj to, kad vykdytų savo tiesiogines pareigas, nusprendė padėti nusikaltimo vykdytojams ir padarė viską, kad sandėriai nebūtų sustabdyti, o jos vykdytojai liktų sausi ir gerai pasipelnytų iš valstybės kišenės.

Todėl visiškai nesvarbu – atsistatydino geriausias Europos impresarijus Gintautas Kėvišas iš LNOBT vadovo pareigų ar neatsistatydino. Tai absoliučiai nereikšminga detalė.

Iš tiesų svarbu yra tik viena – kad į teisiamųjų suolus atsisėstų aukščiau minėtų tarnybų vadovai Saulius Urbanavičius ir Diana Vilytė.

Tai žmonės, kurie turėjo visą informaciją apie pažeistus įstatymus ir nešvarius sandėrius, tačiau, kai dėl jų vilkinimo „šaukštai buvo po pietų“ – apsiribojo kažkokiais beprasmiškais vertinimais, kuriems paruošti prireikė net septynių mėnesių...

Tik dėl tokių tarnybų vadovų Lietuva merdi korupcijoje ir nenumaldomai nyksta, o aferistai jaučiasi ramūs ir nebaudžiami.

Visi kartu padarykime nedidelį darbą – siekime, kad bent jau šie du minėti veikėjai savo „apsiribojusius vertinimus“ galėtų papasakoti teismo salėje.

Teisiamųjų suolas prieš valstybės, t.y. piliečių interesus veikiantiems šių tarnybų vadovams, būtų pati geriausia korupcijos prevencija visiems be išimties. Ir labai stiprus ženklas piliečiams, kad daugelį metų užsitęses politinės šizofrenijos etapas turi galimybę artėti link pabaigos.

P. S.

O kol kas pasimėgaukime buvusių jaunuolių infantiliais vaizdo klipais, kuriuos jie mėgsta kepti be sustojimo:

Susiję:

Aukščiausiai šalies valdžiai su G. Kėvišu susidoroti nepavyko – jis toliau eis savo pareigas