Pabėgėlių perkėlimo modernizavimas turėtų labiau sulaikyti pabėgėlius nuo bėgimo iš Lietuvos

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/pabege... 2017-02-23 09:46:15, skaitė 2560, komentavo 1

Pabėgėlių perkėlimo modernizavimas turėtų labiau sulaikyti pabėgėlius nuo bėgimo iš Lietuvos


Ministras, atsakingi pareigūnai ir įvairių organizacijų atstovai tariasi su pabėgėliais ir ieško būdų, kaip juos geriau būtų galima integruoti į visuomenę, kad pabėgėliai nebėgtų iš Lietuvos. Nuotr. socmin.lt

Lietuvos vyriausybė imasi reformos dėl pabėgėlių ir nori atsisakyti tarpinės pabėgėlių integracijos.

Socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis pranešė, kad ketinama išbandyti pilotinį projektą ir perkelti pabėgėlius tiesiai į savivaldybes, aplenkiant Ruklos pabėgėlių priėmimo centrą, kuriame dabar jie laikomi kelis mėnesius.

Komentuodamas pabėgėlių perkėlimo modernizaciją, ministras informavo, kad bus daroma viskas, kad pabėgėliams būtų sudarytos kuo palankesnės gyvenimo sąlygos ir jie nepatektų į absoliutaus skurdo situaciją. Tikimasi, kad tuomet pabėgėliai iš Lietuvos bėgtų ne taip sparčiai kaip dabar.

Iki šiol į Lietuva perkelta 250 pabėgėlių, tačiau iš jų liko trečdalis, kiti pabėgėliai pabėgo nuo skurdo ir bado į kitas Vakarų valstybes.

Lietuva iki šių metų rugsėjo yra įsipareigosi perkelti 1100 migrantų.

Tačiau jau dabar matyti, kad pabėgėlių perkėlimo į Lietuvą planas stringa ir iškilo grėsmė, kad jis gali būti neįgyvendintas. Tuomet Lietuva būtų neįvykdžiusi įsipareigojimų ir mūsų šalis atrodytų nepatikima Europos Sąjungos partnerių akyse, nesugebanti įgyvendinti to, ką prisižadėjusi.

Tiesa, praėjusių metų gruodį Vidaus reikalų ministro pareigas ėjęs Tomas Žilinskas paaiškino, kad negalima teigti, kad bent vienas perkeltas užsienietis, kuriam suteiktas prieglobstis Lietuvos Respublikoje, „pabėgo“.

„Negalima teigti, kad bent vienas perkeltas užsienietis, kuriam suteiktas prieglobstis Lietuvos Respublikoje, „pabėgo“, nes šie asmenys nėra sulaikyti ar kitaip varžoma jų laisvė Lietuvoje, tačiau kai kurie perkeltieji asmenys yra išvykę iš Lietuvos ir kol kas nesinaudoja Lietuvoje teikiama integracijos parama“, - tąkart paaiškino politikas.

Buksuojant pabėgėlių perkėlimo į Lietuvą planui, verta prisiminti konservatoriaus Gabrieliaus Landsbergio siūlymą, kuris pragmatiškai teigė, kad mūsų šalis turėtų priimti 75 pabėgėlius ar vos daugiau, tik geresnės kokybės ir iš tinkamų šalių.

Jei tada būtų atsižvelgta į konservatoriaus siūlymą, Lietuva jau dabar būtų viršijusi pabėgėlių priėmimo planą mažiausiai dvigubai. Ir mūsų valstybė būtų lyderė Europoje ne tik pagal BVP augimo dydį ir lėšų gynybai skyrimą, bet ir pagal pabėgėlių priėmimo ir integravimo į šalies visuomenę rodiklius.

Susiję:

Negalima teigti, kad bent vienas perkeltas užsienietis, kuriam suteiktas prieglobstis Lietuvos Respublikoje, „pabėgo“    

G. Landsbergis siūlo, kad Lietuva priimtų net 75 pabėgėlius, bet atsirinktų juos kuo geresnės kokybės iš tinkamų šalių