Baltarusija - sėkmės mechanizmai

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/baltarusija... 2016-06-30 19:09:24, skaitė 2783, komentavo 0

Baltarusija - sėkmės mechanizmai

Šiandien Baltarusija yra vienintelė šalis buvusios Tarybų Sąjungos erdvėje, kuri sugebėjo beveik visiškai išsaugoti savo pramonę ir užtikrinti jos sklandų perėjimą prie naujų ekonominių sąlygų. Ir nors kai kas nenori to pripažinti – tai yra neginčijamas faktas. Baltarusijos patirtis, mūsų nuomone, yra labai įdomi ir verta dėmesio. Ypač ji gali būti pamokanti tiems, kurie vis dar tiki  vadinamąja “rinkos nematomos rankos” visagalybe.

Baltarusijos požiūris sprendžiant realaus ekonomikos sektoriaus problemas iš esmės skiriasi nuo rusų požiūrio, kiek pagal turinį, tiek pagal rezultatus. Ir pagrindinis šio metodo bruožas – tai lemiamas valstybės vaidmuo šalies ir jos ekonomikos plėtroje. Būtent šio požiūrio dėka baltarusiai sugebėjo išsaugoti ir sustiprinti visą tai,  ką jie gavo iš Tarybinės Sąjungos.

“Sklandus pereinamasis laikotarpis – tai, tarkim, puikus valstybės sprendimas, mes sugebėjome išlaikyti intelektinius techninius išteklius…”

Toks valstybės dėmesys į pramonę yra suprantamas. Juk tai niekam nėra paslaptis, kad pramonė ir žmonės, kurie joje dirba, visas realus ekonomikos sektorius yra lokomotyvas, kuris traukia ir švietimo bei mokymo sistemą, ir mokslą, ir socialinę sferą. Šiuo aspektu baltarusiai padarė tikslų pasirinkimą.

Baltarusijoje apie 70% realaus ekonomikos sektoriaus turto priklauso valstybei. Kai įvyko pramonės perėjimas prie rinkos sąlygų, valstybės parama užtikrino sėkmę gamybos modernizavimo metu. Šios politikos rezultatai gali būti vertinami atsižvelgiant į BElAZ‘o (Baltarusijos automobilių gamyklos) pavyzdyje. Šiandien ji yra viena iš didžiausių pasaulyje kalnakasybos įrangos gamintojų. Pagalvokite apie tai: kas trečias planetoje savivartis padarytas Baltarusijos auto gigante.

“Reikia deramai įvertinti šalies vadovybės pastangoms, kad ji suteikė visas galimybes efektyviam įmonės darbui, kiek užsienio rinkose, tiek nustatant savo techninės politikos kriptis, gamybos įrenginių klausimus, ką mes turime gaminti, kuriems vartotojams, pagal kokias kainas. Būtent dėl to BELAZ‘as šiandien turi sėkmę daugelyje užsienio rinkose.

“Sunkiais laikais, kai visiems buvo sunku, mes net po 4 dienas per savaitę, bet dirbome, žmones siųsdavo daryti kitus darbus, pagalbinius, tačiau bet kuriuo atveju gamykla nebuvo uždaryta. Mes atsilaikėme.”

Bet tai kažkaip ne pagal mūsų, ne pagal rinkos taisykles. Juk viskas, kas nėra efektyvūs, turėtų išnykti, yra būtina sukurti konkurencingą aplinką ir taip toliau, ir pan. Ar kada nors galvojote, kad mūsų Rusijos rinkos veikėjai yra panašūs į žmogų, kuris savo namų ūkije niekada neturėjo plaktuko ar plokščiareplių? Baltarusijoje, nepaisant neramių laikų realijų, neišmetė plaktuko ar plokščiareplių ir darbo kolektyvai nebuvo įmesti į rinką aukštyn kojomis.

“Todėl mes taip ir išsaugojome, tai yra, mes ne nepajutome įtampos. Mes turėjome stabilumą, komfortą ir pasitikėjimą ateitimi.”

Dirbanti pramonė nuvedė su savimi ir personalo mokymo sistemą. Specialiojo vidurinio ir aukštojo mokslo įstaigos, jų studentai tapo reikalingi ir glaudžiai bendradarbiauja su įmonėmis. Įmonės, savo ruožtu, suteikia mokymo bei karjeros augimo galimybes ir išsprendžia jaunų darbuotojų socialines problemas.

Valstybinis požiūris sprendžiant personalo problemas leidžia Baltarusijai išvengti ir Rusijai būdingos problemos – atotrūkio tarp kartų pramonėje. Iš tiesų, pažangių technologijų plėtra Baltarusijos įmonėse nustato naujus reikalavimus darbuotojų ir inžinierių kvalifikacijai, testavimas bei konkurencinga atranka į darbą čia yra įprastas dalykas.

UAB “Atlant” dirba šiandien su eile įstaigų, su pagrindiniais šalies universitetais bei institutais, mes turime apie 90 nuolatinio bendradarbiavimo sutarčių.

Įmonių aukšta paklausa aukštos kvalifikacijos specialistams skatina švietimo, taikomojo ir fundamentinio mokslo plėtrą šalyje. Kalbant paprastai, čia mokslas yra labai glaudžiai susijęs su gamyba.

Tarybiniais laikais Baltarusija garsėjo savo elektronikos pramone. Per pastarąjį dešimtmetį jai pavyko ne tik išlaikyti, bet ir priduoti naują impulsą plėtrai. Didžiausia šios šakos įmonė yra susivienijimas „Integral“. Tai yra viena buvusios Tarybų Sąjungos erdvėje kompanijų, kuri šiuo metu gana sėkmingai veikia mikroelektronikos srityje, kaip dabar madinga sakyti – nanotechnologijų srityje.

Imonėje gerai žino, kad sėkmė remiasi ne tik sukaupto potencialo išsaugojimu, bet taip pat​​savo originalių sukūrimų dėka, be to, žinoma, remiasi vidinių rezervų panaudojimu.

Sklandus pramonės šakų aukštųjų technologijų perėjimasį į naujas ekonomines sąlygas praktikoje reiškė plataus masto modernizavimą, kuriame yra panaudojamos vidaus rinkos galimybės. Baltarusijoje parduotuvėse nyksta importiniai plataus vartojimo gaminiai, ir dabar baltarusiškos prekės ne tik nenusileidžia užsienio prekėms, bet jų kokybė yra aukštesnė, o kainos pigesnės.

Štai kodėl eiliniai piliečiai mieliau perka savo prekes.

Ir taip visur, parduotuvėse – savo, baltarusiškos prekės, laukuose – savo traktoriai ir derliaus nuėmimo technika, gatvėse – autobusai, tramvajai ir troleibusai iš Baltarusijos gamyklų konvejerių. Baltarusiai  neatidavė savo vidaus rinkos užsieniečiams, sugebėjo išlaikyti ją pas save, ir ne pagal įsakymą iš viršaus, bet per sąžiningą konkurenciją.

“Ir mūsų produkcija konkuruoja su Vakarų produkcija, mes anksčiau supirkinėdavome importinius komponentus mūsų gaminiams, šiandien gaminame juos patys. Savininkas turi užtikrinti savo ekonominį saugumą, jis negali būti priklausomas nuo kitų įmonių“.

Sparčiai auga bendrasis vidaus produktas, Baltarusijoje taip pat yra viena mažiausia tarp buvusios Sovietų Sąjungos respublikų ir Rytų Europos šalyse bedarbystė – štai jums valstybinės programos pramonei paremti rezultatai.

“Per šį laikotarpį vidutinis metinis pramonės gamybos augimo tempas pas mus respublikoje jau sudarė 108,5 procento. Palyginimui: žinoma, Europos šalyse, džiaugiasi jeigu turi 2 ar 3 procentus augimo, ir per šiuos metus dėl to, kad mes taip augome, pramonės dalis pasaulinėje gamyboje pasaulio eksporte išaugo daugiau nei 2 kartus“.

Pagal Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko ataskaitas Baltarusijoje žymiai pagerėjo sąlygos verslui. Valstybė sugebėjo sukurti patrauklią investicinę aplinką, ir to pasėkoje užsienio investuotojų Baltarusijoje kas met tampa vis daugiau ir daugiau.

“Mes matome keletą priežasčių sėkmingai bendradarbystei su Baltarusija. Pirma – tai saugumas ir sukūrtas šalyje geras investicinis klimatas. Antroji priežastis – aukšto lygio švietimas ir darbuotojų įgūdžiai. Visa tai atveria puikias perspektyvas verslui“.

Aukštas technologinis lygis ir puikus žmogiškasis potencialas įmonėje „Horizontas“ leidžia pagaminti ne tik savo produkcijq. Čia sėkmingai įsisavina ir pasaulio prekių ženklus, juk užsieniečiams ypač svarbios yra aiškios ir paprastos taisykles: valdžios nuspėjamumas, korupcijos nebuvimas ir pagrįstas rentabilumas. Beje, ir Rusijos didžiausi buitinių prietaisų gamintojai pastaraisiais metais su mielu noru pradėjo perkelinėti gamybą į Baltarusiją.

Ir tai liečia ne tik buitinių prietaisų, automobilių gamybą, lengvąją pramonę ir žemės ūkį. Investicijos skirtos šiuolaikinės IT-industrijos plėtrai. Pastaraisiais metais šis Baltarusijos ekonomikos sektorius padarė tikrą perversmą. Baltarusiškas “silicio slėnis”, su valstybės parama, tapo vienas sėkmingiausių veikiančių Europos projektų. Autoritetingas žurnalas “Forbs”  viename iš paskutinių savo numerių pažymi, kad pagal IT eksporto pajamas  vienam gyventojui Baltarusija jau susilygino su Indiją bei aplenkė Rusiją.

Šiandien aukštųjų technologijų parkas vystosi tokiais tempais, kad statybininkas nebespėja eiti kartu su intelektine komponente.

Užsienio investicijos Baltarusijoje 2002-2012 metais padidėjo 13 kartų, o užsienio prekybos apimtis – 4 kartus. Šalyje per pastaruosius metus buvo sukurta daugiau nei 4.000 įmonių dalyvaujant užsienio investuotojams, jų tarpe 2.000 tik užsienio kapitalo įmonės.

Atvira užsienio verslui Baltarusija įdėmiai žiūri, kad šios įmonės perspektyvoje dirbtų su pagamintais Baltarusijoje komponentais ir medžiagomis. Galima tiksliai apskaičiuoti, kiek yra naudingas toks požiūris sėkmingam ekonomikos vystymuisi ir naujų darbo vietų kūrimui.

“Šiandien, 92% nuo bendro skaičiaus tiekėjų yra Baltarusijos įmonės. Taigi, tai yra apskritai. Kalbant apie paslaugas, ten skaičius yra beveik 100%. Yra daugiklio efektas, kai vienos darbo vietos sukūrimas mūsų įmonėje sukuria 8 darbo susijusiose srityse“.

Pramonės veiksmingo valdymo pavyzdžius galima pastebėti ne tik ten, kur yra valstybės kontrolė. Kokybišką darbą mes matėme ir privačiose įmonėse, kuriose valstybės dalyvavimo dalis yra maža. Pavyzdžiui, holdingo bendrovėje “Amkodor” toks dalyvavimas sudaro tik 15 proc.

“Ir šiai dienai, tikriausiai, pagal mūsų rūšies gaminius, Baltarusijos rinkoje „Amkodoro“ produkcija sudaro apie 70%.

“Amkodoro” produkcija yra pristatoma į 30 pasaulio šalių, joje yra daugiau nei aštuoniasdešimt modelių ir gaminių. 60% dalių ir komponentų pagamina pačioje įmonėje. Tai ne tik geras rodiklis, jis yra pasaulinio lygio, ir kaip rezultatas – nauji multi-millioniniai užsakymai, naujos šalys pardavimui, naujos plėtros galimybės.

Pokalbiuose su verslo atstovais, mes aiškiai pajutome, kad jie stato ne tik savo verslą, jie stato šalį, kurioje jie patys nori gyventi, kur gyvens jų vaikai ir vaikaičiai. Baltarusijos pramonės gamyba yra žinoma dešimtyse pasaulio šalių, apie 70 procentų čia pagamintų prekių – tai aukštos pridėtinės vertės produktų eksportas. Šalyje sukūrta patraukli investicinė aplinka, ir nesvarbu, kas ir ką besakytų apie Baltarusijos ekonomiką, rezultatas akivaizdus.

Pagal Baltarusijos Konstituciją yra socialiai orientuota valstybė. Šį reikalavimą atitinka Baltarusijos bendra nacionalinė idėja, kuri gavo oficialios valstybės ideologijos formą. Ji skamba aiškiai ir paprastai: valstybė –  liaudžiai.

“Kadangi socialinė orientacija – tai kryptis, kuri yra išrinkta valstybėje ir, iš esmės, jei įmonėse nebūtų socialinės sferos, tų sąlygų, kurias įmonės sukuria savo darbuotojams, mes neturėtume aukštos kvalifikacijos specialistų, mes būtume juos praradę“.

Baltarusiai supranta, kad pagrindinis bet kurios gamybos ir šalies potencialas yra žmogus. Rūpinimasis žmonių sveikata, socialinės sferos palaikymas tapo viena svarbiausių krypčių pramoninių įmonių darbe.

Beveik visos įmonės čia paliko savo balansuose poilsio namus ir vasaros stovyklas, sporto centrus ir poliklinikas, vaikų darželius ir lopšelius. Ir mūsų klausimas apie tai, ar eilės vaikų darželiuose suglumina baltarusius.

“Visada galima įforminti vaiką į vaikų darželį, tai yra faktas. Galite atvykt, pasakyti, kad kūdikį reikia priimti, ir problema bus išspręsta”.

Paprastajam žmogui būsto klausimas visada buvo labiausiai skausmingas. Baltarusiai ir čia rado savo išeitį. Įmonės pačios pastato būstą savo darbuotojams.

“Gamykla padėjo man. Padėjo finansiškai, su nedideliais procentais aš galėjau imti paskolą, kad turėčiau savo butą, išmokėjau“.

“Praėjusių, 2011 metų gruodį gavome butą. Mūsų įmonė turėjo tokią programa. Pagal šią programą mes galėjome pastatyti butą, už kvadratinį metrą – 600 dolerių, tai yra beveik du kartus pigiau nei rinkoje. Plius dar turėjome galimybę gauti lengvatinę paskolą 20-iai metų“.

Mes paskaičiavome, kad esant 5 procentams palūkanų, įmonės skirtam kreditui nekilnojamojo turto pirkimui 20-iai metų ir infliacijai 15 proc, butas 80 tūkstančių dolerių rinkos vertės galų gale kainuos šeimai tik 16 tūkstančių, o tokioje šeimoje yra pagrįstai tikimasi, kad jau po 3 metų galės visiškai atsiskaityti už butą. Respublikoje yra keletas būsto programų, tačiau viena yra unikali, skirta daugiavaikėms šeimoms. Ir ji yra ne tik deklaruojama, bet ir įgyvendinama.

Be to, kai kuriems specialistams, kuriems reikalingas būstas, išspręsti šią problema padeda būdas, kurį rusai jau pamiršo:

Matydamas realią situaciją pirmaujančiose Baltarusijos pramonės įmonėse, jausdamas aplynką darbo kolektyvuose, nenoromis  užduodi sau klausimą: kodėl jiems pavyko padaryti, o mums – ne? Kaip mums pasirodė, atsakymas guli ant paviršiaus ir dalykas yra tas, kad pagrindinis tikslas visų reformų Baltarusijoje yra ne kvalifikuotas vartotojas, bet darbo žmogus, kūrėjas.