F-16 jau saugo Ukrainos dangų

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/03/01/f-... 2024-03-02 19:31:00, skaitė 861, komentavo 7

F-16 jau saugo Ukrainos dangų

Strateginės aplinkybės

Fiureris Putinas niekam neįdomioje savo kalboje vakar svaidėsi grasinimais ir įspėjimais. Eilinėje informacinio šūdo dozėje driskyno zombiadėžių narkomanams ir Vakarų žiniasklaidos atstovams, karo nusikaltėlis perdavė esminę žinutę, esą Vakarai ruošiasi pulti pasaulio srutų duobę – Rusiją. F

Tokiu būdu – jei siųs savo karius į Ukrainą – Vakarai rizikuoja išprovokuoti branduolinį karą, nes Maskva „turi ginklų smogti taikiniams Vakaruose“.

Šitoks pagrindinio pasaulio teroristo ardymasis rodo, kad pirma, nuo pat pirmųjų invazijos dienų, kalbėdami apie būtinybę siųsti NATO šalių karius petys į petį atremti driskių ordą Ukrainoje buvome teisūs, ir antra, Kremlius neturi nieko daugiau savo įprastinėje šantažo kortų kaladėje, išskyrus branduolinį vėzdą.

Tai reiškia, kad Rusijai toks ėjimas, ne, vien tik kalbėjimas apie galimybę pasinaudoti JT Chartijos 51 straipsniu („Jokia šios Chartijos nuostata nepažeidžia prigimtinės individualios ar kolektyvinės savigynos teisės, jei prieš Jungtinių Tautų narę įvyksta ginkluotas užpuolimas, kol Saugumo Taryba nesiėmė priemonių, būtinų tarptautinei taikai ir saugumui palaikyti”) bei kolektyviai padėti užpultai Ukrainai nuo agresorių Rusijos ir Baltarusijos, Putino, Naryškino ir Patruševo klikai unisonu suka vidurius.

Kai kurie, atrodytų, sveiko proto garsūs Vakarų politologai bei mūsų šalies geopolitinių mokslų teoretikai šią Putino retoriką išsyk susiejo su kovo viduryje vyksiančiais „rinkimais” driskyne.

Mes gi jau pavargome kartoti, tačiau dar ir dar kartą išrėksime: Rusijoje nevyksta prezidento rinkimai, Rusijoje nėra prezidento (nes jis turi būti renkamas), Rusijoje apskritai nevyksta jokie rinkimai ir niekas nėra renkamas.

Fiureris yra paskiriamas, o jei kažkas to nesupranta, tai laikas savo politinių mokslų baigimo diplomus išmesti į šiukšlių kibirą.

Taigi, dar kartą: Putino retorika yra nesusijusi su jokiais „rinkimais“.

Putinas bijo, kad jo dienos režimo valdomoje šalyje gali būti labai greitai suskaičiuotos. Jei NATO šalys kolektyviai pritaikys 51 JT Chartijos straipsnį ir kolektyviai pagal greituoju būdu sudarytą su Ukrainą susitarimą ims siųsti reguliariąsias savo pajėgas, tai artimiausiu metu reikš esminį karo lūžį.

Bet yra ir dar vienas dalykas „ant žemės“, kuris drebina Kremliaus vladykos kinkas. Per 12 dienų Ukrainos ginkluotosios pajėgos numušė 12 Rusijos karinių orlaivių, įskaitant du A-50 bei „modernius” Su-34. Vien vakar orda neteko 3 „sūškių“ per pusdienį, o visų prarastų per ne pilnas dvi savaites orlaivių finansinė išraiška viršija milijardą dolerių.

„Nauja diena – naujas sunaikintas rusų lėktuvas“, – sakoma Ukrainos gynybos ministerijos pranešime. „Ukrainos kariai numušė naikintuvą bombonešį Su-34 rytų kryptimi. Galbūt, Rusija pradėjo naudoti lėktuvų kamikadzių taktiką“, – šaipomasi iš Kremliaus trumpoje žinutėje.

Ne, mielieji. Rusija nenaudoja kamikadzių taktikos, o Ukrainos paaiškinimai, esą driskių naikintuvų lapkričio priežastis yra senos sovietinės S-200 raketos skamba kaip mažų mažiausiai dar vienas Putino trolinimas.

Ir Putino atnaujintos retorikos, ir ordos naikintuvų bei valdymo ir ryšių lėktuvų kritimo priežastis yra kita. Mes manome – mes neabejojame – Ukrainos padangę pradėjo saugoti ukrainiečių lakūnai, valdantys ilgai žadėtus amerikietiškus F-16 orlaivius.

Ukrainos prezidentas ir Danijos premjerė daniškame F-16 | president.gov.ua nuotr.

Ukrainos prezidentas ir Danijos premjerė daniškame F-16 | president.gov.ua nuotr.

Tai reiškia, kad kariavimas pereina į kitą lygį. Ne tik technologijos prasme. Vakarai, regisi, pagaliau išmoko netrimituoti pasauliui apie savo ėjimus perduodant ginkluotę ir įrangą Ukrainai bei ėmė naudoti paties Putino „ichtamnietu” informacinę taktiką.

Sveikiname ir laukiame rusiškų gelžgalių kryčio iš dangaus audros.

Reikšmingi postūmiai

„Po sėkmingų kovinių operacijų prieš priešo lėktuvus naktį į vasario 29 d. buvo sunaikinti dar du rusų lėktuvai: Avdejevkos ir Mariupolio sektoriuose“, – pranešė Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis per „Telegram“ susirašinėjimo programėlę.

Paaiškėjo, kad „SpaceX“ „Starlink“ naudotojų terminalais atvirai prekiaujama Rusijoje, nors generalinis direktorius Elonas Maskas neigė žinąs apie tokius pardavimus šalyje.

Terminalus, kurie vartotojams suteikia didelės spartos internetą per „Starlink“ palydovų sistemą, galima įsigyti Rusijos perpardavėjo, teigiančio, kad yra pirmaujančio Kinijos dronų gamintojo DJI „oficialus platintojas“, interneto svetainėje.

E. Muskas – pasaulinio lygio V. Matijošaitis. Kiek jų, uždirbančių iš ukrainiečių vaikų kraujo, yra neatskleista, nežinoma? Skubate piktintis?

Vietoje to, geriau boikotuokite bet kokius ryšius su šiais asmenimis – prekybinius, asmeninius, darbinius.

Vis dar einate į Kauno tarybos posėdžius? Spaudžiate Kremliaus karo finansuotojo ranką? Vykdote jo nurodymus?

Matote, burbėti ir būti nepatenkintam yra viena. Drąsiai veikti yra visai kas kita. Jei jus pultų įsiutęs liūtas ir norėtų suėsti, jūs nesipiktintumėt. Jūs kovotumėt.

Vokietijos kancleris Olafas Šolcas pareiškė, kad nenori perduoti Ukrainai ilgojo nuotolio raketų „Taurus“, nes jos gali būti panaudotos smūgiams prieš Maskvą. „500 kilometrų nuotolio sparnuotoji raketa yra ginklas, kuris, jei bus panaudotas netinkamai, gali pasiekti konkretų taikinį kur nors Maskvoje“, – sakė Šolcas, kurį cituoja dienraštis „Tagesschau“.

Ėgi, bet ukrainiečiai jau turi raketų, pavyzdžiui, „Storm Shadows“, kurios gali pasiekti (ir pasieks, neabejojame) Maskvą. Ar kancleris Šolcas kvailys ir vapa nesąmones, ar visgi, čia yra kažkas daugiau?

Ar gali būti, kad Berlynas, kaip ir Paryžius bei kitos NATO/ES šalių sostinės pereina prie sutartinio Maskvos trolinimo? Ar gali būti, kad her Šolcas visai ne kvailys, o išmintingas politikas, kuris pagaliau suprato paprastą karo taisyklę – su priešu vieną kalbėk, kitą galvok, o trečią daryk?

Jei „Taurus“ dar ne Ukrainoje, tai tik dienų klausimas, kada bus.

Trumpai

Demokratų daugumos JAV Senatas ketvirtadienį patvirtino trumpalaikį laikinąjį išlaidų įstatymą, kad būtų išvengta dalinio vyriausybės uždarymo, po to, kai respublikonų kontroliuojami Atstovų Rūmai jį parėmė likus mažiau nei 36 valandoms iki finansavimo pabaigos.

Įstatymo projektas, kurį Senatas priėmė 77-13 balsų, bus perduotas pasirašyti prezidentui Džo Baidenui. Jame bus nustatyti galutiniai terminai, iki kurių viena vyriausybės dalis turi būti finansuojama iki kovo 8 d., o kita – iki kovo 22 d.

Ketvirtadienį per televiziją transliuojamoje kalboje Jemeno husių grupuotės lyderis Abdulas Malikas al-Husi (عبدالملك بدرالدين الحوثي) pareiškė, kad vykdydami operacijas Raudonojoje jūroje jie pateiks karinių „staigmenų“.

„Mūsų karinės operacijos tęsis ir progresuos, ir mes turime siurprizų, kurių mūsų priešai visiškai nesitikės“, – sakė A. al-Husi.

Na negi negali Vakarai pasiųsti dar keleto didesnių laivų ir kiekvieną kart kylant raketoms žiebti iš visų ginklų į jų paleidimo vietas?

Ketvirtadienį aukšto rango gynybos pareigūnas pareiškė, kad Kijevas siekia tapti savarankiškesnis, nes Vakarų karinė pagalba mažėja.

Gynybos ministro pavaduotojas Ivanas Havryliukas sakė, kad per pirmuosius du 2024 m. mėnesius ginkluotosioms pajėgoms buvo išsiųsta 46 rūšių šalyje pagaminta įranga, o tai, anot jo, yra „gerokai daugiau“ nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Bahamų salos, Bangladešas, Barbadosas, Beninas ir Čadas oficialiai pranešė Jungtinėms Tautoms apie savo ketinimą skirti savo personalą į tarptautines pajėgas, kurios padės Haičio nacionalinei policijai kovoti su ginkluotomis gaujomis, ketvirtadienį pranešė JT atstovas spaudai.

Į patikos fondą, skirtą tarptautinei saugumo paramos misijai paremti, taip pat pervesta 10,8 mln. dolerių, žurnalistams sakė JT atstovas Stefanas Džiužarikas (Stéphane Dujarric) ir pridūrė, kad buvo pažadėta dar 78 mln. dolerių.

Spalio mėnesį JT Saugumo Taryba leido įsteigti užsienio saugumo misiją Haityje, praėjus metams po to, kai ši Karibų jūros regiono šalis paprašė pagalbos kovojant su smurtaujančiomis gaujomis, iš esmės užvaldžiusiomis jos sostinę Port o Prensą.

Lietuvoje

Taip vadinama Rusijos opozicija Gario Kasparovo vardu ketina Vilniuje įkurti „Rusijos Taivaną“. Apie tai, su juo užvakar susitikus Kijeve, mums pranešė Rusijos liaudies deputatų suvažiavimo egzilyje pirmininkas Ilja Ponomariovas.

Ilja, kuris kartu vadovauja ir neskaitlingam legionui „Rusijos Laisvė“, kovojančiam Ukrainoje su ginklu rankoje prieš driskių okupantą, klausė, ką gi mes manome apie tokį G. Kasparovo pareiškimą.

Mes manome, kad Kremliaus žaidimai darosi vis pavojingesni, o ežiukai rūke, plojantys katučių ir pritariantys tokiai idėjai Lietuvoje ir Europos Parlamente yra arba naudingi idiotai, ar tyčiniai kenkėjai.

„Rusijos Taivano“ mintis yra ta, kad Lietuvoje, ypač Vilniuje, suburti visą nuo Maskvos režimo nukentėjusią driskyno išeiviją.

Alkas.lt koliažas

Šis paprastas, bet itin Lietuvos nacionaliniam saugumui pavojingas FSB ir SVR žingsnis yra ne tik psichologinė operacija. Mintis čia ta, kad Kremliaus išdurti mūsų sprendimo priėmėjai negalės prieštarauti režimo „persekiojamų“ žmonių priėmimui, juolab, kad Minsko KGB operacija su Cichanouskaja praėjo sėkmingai.

Taigi, jie sutiks su „politinių pabėgėlių“ invazija į Lietuvą panašiai, kaip sutiko su apie 100 tūkstančių baltarusių įsileidimu (68 tūkst. oficialūs, dar apie 20 tūkst. – nelegalai, ir apie 10 tūkst. kelyje tarp Minsko ir Vilniaus po 7 kartus).

Ir net jei Kremlius iš tiesų nebus prikišęs prie Kasparovo plano nagų, dar 10, 20, o gal 100 tūkstančių rusų Vilniuje diasporoje, kuri neketina integruotis, spjauna į mūsų kalbą, tradicijas, kultūrą, gyvena savo susikurtame mažyčiame „ruskij mir v Vilniuse“ burbule, reikš A. Selivanovo – informacinės Rusijos doktrinos kūrėjo – sumanymo išpildymą visame gražume: šliaužiančią informacinę okupaciją, kai priešo teritorija užvaldoma ne kruvinu driskiaus kerzu, o rusiškojo pasaulio išplėtimu.

Su nuo pat pirmųjų dienų fronto linijoje prieš okupantą kovojančiu lietuvių kariu Ziggy, kuris jau šiandien galėtų prisijungt prie reguliariųjų Lietuvos ir kitų Vakarų šalių pajėgų kontingento | A. Navio nuotr.

Su nuo pat pirmųjų dienų fronto linijoje prieš okupantą kovojančiu lietuvių kariu Ziggy, kuris jau šiandien galėtų prisijungt prie reguliariųjų Lietuvos ir kitų Vakarų šalių pajėgų kontingento | A. Navio nuotr.