Ką reiškia „Lietuva turės išsilaikyti dvi savaites“?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/02/27/ka... 2024-02-28 03:10:00, skaitė 939, komentavo 15

Ką reiškia „Lietuva turės išsilaikyti dvi savaites“?

Strateginės aplinkybės

Ukrainos prezidentas pareiškė, jog Donaldo Trampo buvimas Putino pusėje „yra neįtikėtina“. Tuo pačiu Volodymyras Zelenskis pabrėžė, kad jei D. Trampas rems Rusiją, jis bus „prieš amerikiečius“.

V. Zelenskio įsitikinimu, D. Trampas nesupranta Putino, nes nėra kariavęs prieš Rusiją. „Nemanau, kad jis supranta, kad Putinas niekada nesustos“, – sakė Ukrainos lyderis.

Tuo pačiu Zelenskis dėl Avdejevkos praradimo netiesiogiai apkaltino JAV Kongresą, sustabdžiusį 60 mlrd. USD vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai.

Mes visu šimtu procentų ir net dvejais šimtais sutinkame su Ukrainos prezidentu. Tačiau mus neramina užgaulus tonas, kuriuo Zelenskis priekaištauja ir kaltina Trampą.

Taip, mes ir jūs pritariame Zelenskiui ir pakartotumėte tą patį JAV eksprezidentui į akis nedvejodami. Tačiau mes ne prezidentai. O politika nėra nuomonių, įžeidinėjimų ar kerštavimų arena.

Todėl reikia turėti omeny, kad Ukrainos prezidentas dar šiemet gali turėti reikalų su „Putino pusėje“ esančiu JAV prezidentu po rinkimų. Kaip Vašingtonas reaguos tuomet? Ką Trampas atsakys Zelenskiui ir kaip tai gali apsisukti Kijevui?

Jausmai politikoje ir kare – negalimi, ypač ten, kur priimami strateginiai sprendimai, lemiantys tūkstančių žmonių gyvybes.

O be to – JAV vyksta rinkimai, todėl politinė klounada nebūtinai atspindi kandidato politines pažiūras, tačiau neretai yra šokiruojanti ir atkreipianti į save dėmesį. Tam, kad milijonai rinkėjų eitų paskui cirko mešką ant dviračio mėtančią saldainius.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džeikas Salivanas pareiškė, kad Ukraina gali nugalėti Rusijos okupacinę kariuomenę, bet tik tuo atveju, jei ji suteiks pakankamai pagalbos Ukrainos kariuomenei.

Mes ir jūs jau pavargome klausyti pažadų, svarstymų, matymų, numatymų, kas galėtų būti, kas būtų, jeigu būtų, kas ką nugalėtų, kai kažką turėtų. Kaip sako lietuvių liaudies posakis – „jei bobutė būtų su ratais, būtų autobusas“.

Kijevas taip pat pervargęs nuo nuolatinių pažadų, todėl mes visiškai suprantame Volodymyro Zelenskio būseną ir jausmus. Ir prezidentai žmonės, kurie pergyvena, nemiega naktimis, ypač, kai mato žūvančius savo šalies piliečius.

Ukrainos atstovai yra skelbę, jog jų šalį pasiekia tik pusė visos žadėtos paramos. Ką tai rodo? Tai rodo minkštakiaušių politikos estrados artistų ir manekenų norą gerai pasisakyti, gerai pasirodyti, ir jiems visiškai nusispjaut, kad jų pezalai neįgyvendinami.

Viešpatie, kada tamsiosios masės nustos balsuoti už politines beždžiones ant vienaračio?

Prancūzijos prezidentas E. Makronas pareiškė, kad ateityje neatmetama galimybė į Ukrainą nusiųsti Vakarų šalių karių. Apie tokią galimybę esą svarsto ne viena Vakarų valstybė.

Tačiau baiminamasi, jog toks žingsnis paskatintų karo su Rusija eskalavimą. Yra ir teigiančių, jog tokie veiksmai sukeltų Trečiąjį pasaulinį karą.

Viskas būtų atvirkščiai. Tačiau tam, kad tą suprastum, būtina išsikratyti baimę iš apatinių kelnaičių.

Nuo pirmųjų karo dienų siūlėme siųsti taikdarius, instruktorius, o vėliau ir karinius dalinius civiliams gyventojams, tiekimo grandinėms apsaugoti.

Taip, tai būtų karo eskalacija. Tačiau būtent to Rusija ir bijo. Kremlius bijo realaus karo su Vakarais tikimybės.

Tačiau kol kas psichologinę kovą laimi Rusija, mojuodama hipotetine totalaus karo kaliause.

Reikšmingi postūmiai

Rusijos okupantai susigrąžino iniciatyvą visoje fronto linijoje ir galės vykdyti puolamuosius veiksmus kada panorėję ir kur panorėję, teigia Karo tyrimų institutas.

Teigiama, kad rusai privertė ukrainiečius pereiti į gynybinį režimą ir dabar gali atakuoti bet kurioje kryptyje, manevruodami ir perdislokuodami karinius dalinius.

Vakar fronto linijoje įvyko 96 koviniai susirėmimai. Rusai surengė 6 raketų, 92 oro smūgių ir 110 atakų iš salvinių raketų sistemų.

Praėjusią naktį rusų okupantai surengė dar vieną puolimą prieš Ukrainą, naudodami bepiločius orlaivius „Shahed-136/131“. Informacija apie šią ataką šiuo metu atnaujinama.

Ukrainos pajėgos smogė 9 priešo kariuomenės koncentracijos vietoms, 2 driskių, ginklų ir karinės technikos telkiniams, vadavietei ir rusų okupantų bepiločių orlaivių antžeminio valdymo postui.

Šiais metais Ukraina pasivijo Rusiją pagal bepiločių orlaivių, tokių, kaip Irano Shahed-131 ir Shahed-136, gamybą. Praėjusiais metais Ukraina pagamino triskart daugiau dronų, nei 2022-aisiais.

Trumpai

Vengrijos parlamentas vakar pritarė Švedijos stojimui į Šiaurės Atlanto Aljansą. Už šį sprendimą balsavo 188 Vengrijos deputatai, prieš buvo 6.

Prancūzijos prezidentas paskelbė apie koalicijos, kuri aprūpins Ukrainą „vidutinio ir ilgojo nuotolio raketomis ir bombomis“, sukūrimą.

Koalicija sukurta giluminių smūgių, vidutinio bei ilgojo nuotolio raketoms ir bomboms.

E. Makronas paragino Europos šalis „gaminti daugiau“ amunicijos Ukrainai.

Kiek daugiau – dvigubai, trigubai ar viena dvejomis?

Kažkokios nežinomos paskirties Rusijos saugumo tarybos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas išvėmė naujus grasinimus Vakarams, pareikšdamas, jog tai grasinimai, apie kuriuos viešai nekalbama.

Medvedevas gąsdino, jog Rusija prieš sankcijas imsis ne tik atvirų, bet ir slaptų būdų, ims spausti Vakarus neatvirais būdais.

Atkreipiame dėmesį, jog pagal Kremliaus informacinio karo principus, dalis FSB, SVR agentūrinio tinklo gauna nurodymus per trečiuosius asmenis ir šalis.

Tačiau Interneto tyrimo agentūros arba informacinio fronto „kariai“ veikia pagal sutartus viešais kanalais pasiekiamus signalus, ateinančius iš įvairių šaltinių.

Tad net neabejojame, jog šis Medvedevo išstojimas skirtas įjungti tam tikro lygio agentūriniam tinklui ir grupuotėms, tame tarpe ir Lietuvoje.

Ukrainos žvalgybos tarnybos vadovas Kirilas Budanovas pateikė turimus duomenis apie Aleksejaus Navalno mirties priežastis: „galiu jus nuvilti, bet mes žinome, kad jis tikrai mirė nuo kraujo krešulio. Ir tai daugiau ar mažiau patvirtinta. Tai mes žinome“.

Lietuvoje

Kur slėptis? Kur bėgti?

Niekur.

O kodėl JAV atsargos generolas sakė, kad vieni turėsime išsilaikyti dvi savaites, kol NATO ateis į pagalbą?, – ore virpa nerimo priepuolių bangos.

Įkvėkpite. Iškvėpkite. Nurimkite.

Išsamią generolo teksto analizę atliksime būsimoje detalioje apžvalgoje.

Šįkart norime pastebėti, jog visas dabartinis ermideris kilo dėl skirtingų teksto intepretavimo variacijų. Kitaip tariant – teksto suvokimo. O tekstą, žinia, kiekvienas žmogus suvokia savaip. Pagal savo patirtį.

Kiekvieno akys skaito žodžius, juos rūšiuoja, dėlioja į lentynėles, o smegenys automatiškai pateikia atsakymus, pagal turimą žinių kiekį ir jausminę būseną.

Kitaip tariant, kiekvienas žmogus skaito tekstą savaip – dažniausiai prašokdamas kai kuriuos labai svarbius žodžius, sąvokas, tačiau fiksuodamas tik tam tikrus raktinius, pažįstamus, norimus, suprantamus žodžius.

Jei žmogus yra stresinėje situacijoje, siaubingai bijo karo, nemiegojo kelias naktis, tačiau neturi jokios kariškos patirties, tačiau siekia sužinoti, kas bus, jo smegenys gali atrinkti tik žodžius, patvirtinančius artėjantį karo siaubą „nėra slėptuvių; raketos; reikia būti viskam pasirengus; karas šiais metais“ ir panašiai.

Kitas, net ir būdamas karo žinovas, perskaitys tik informaciją apie konvencinius, tiesioginio karo veiksmus, nes jo smegenys operuoja tik atrinkta, ir tik su ginklais susijusia informacija.

Trečias, žiūrėk, jau įžvelgė hibridinio karo grėsmę, žaliųjų žmogeliukų invaziją, todėl reikalauja valdžios duoti kuo daugiau amunicijos, automatų ir miškuose kasti bunkerius.

Apie visišką psichologinį disbalansą byloja jausmų nevaldantys politologai, kurie tiesioginiame radijo eteryje klykia, kad valdžia, nesiruošdama karui, žudo tautą.

Mes labai gerai įsivaizduojame, kokioje informacinėje košėje jūs gyvenate, ją jaučiame, jus girdime, matome ir puikiai suprantame.

Esame būtent tam, kad padėtume jums išsikapanoti iš šio jausminio informacinio chaoso, į kurį jus įvėlė aplinka.

Šįkart nuraminsime jus, jog generolas, minėdamas dvi savaites, kurių metu tektų laikytis vieniems, tai pasakė, prieš tai išvardinęs įvairias sąlygas, prielaidas ir dedamąsias.

Ir mes nenorime jūsų nuraminti. Jūs patys nurimsite be raminimo.

Dėkojame visiems jums už palaikymą ir supratimą.