Dž. Baidenas: Putinas – pamišęs šunsnukis

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/02/23/dz... 2024-02-23 21:26:00, skaitė 906, komentavo 12

Dž. Baidenas: Putinas – pamišęs šunsnukis

Strateginės aplinkybės

JAV prezidentas Džo Baidenas Rusijos diktatorių Putiną pavadino „pamišusiu šunsnukiu“, mojuojančiu branduoliniu ginklu, tuo pačiu pabrėždamas, kad šiuo metu didžiausia žmonijos išlikimo grėsmė – klimatas.

Ir tai yra visiška tiesa. Kariaudami, žudydami, be atvangos vartodami ir niokodami šį rojaus kampelį, pavadinimu Žemė, mes esame arti susinaikinimo slenksčio. Lėšų rinkimo renginyje San Franciske Baidenas žiebė ir Kongreso respublikonams, pavadindamas juos „chaoso ir susiskaldymo partija“.

JAV siekia, kad Ukraina ne tik apsigintų nuo Rusijos, bet ir laimėtų karą, pareiškė JAV valstybės sekretoriaus pirmoji pavaduotoja, ambasadorė Juri Kim (김유리). Labai teisingas pastebėjimas. Viena smulkmena – Ukraina be JAV ir NATO tiesioginio įsikišimo šio karo nelaimės.

Pagaliau JAV suprato, kokia yra šiandieninė Rusija ir kuo gresia Jungtinėms Valstijoms. Analizuojama Amerikos raida nuo pat Šaltojo karo laikų, kuomet JAV galėjo sunaikinti alkanus ir nudriskusius sovietus, tačiau amerikiečių strategai to nepadarė.

Rusai buvo laikomi įdomia, savotiška nacija, Rusija – valstybe, nekeliančia realios grėsmės. Vašingtonas Maskvos nelaikė net konkurente, greičiau savotišku dirgikliu, o visas dėmesys buvo skiriamas Kinijai. Ir net valdžią Kremliuje užėmus KGB augintiniui, nei vienas JAV prezidentas nelaikė Rusijos potencialia grėsme.

Šiandien Vašingtonas išpūtė akis, matydamas, kad Rusija jau aktyviai veikia šalies viduje. CNN, analizuodama šiandieninio Kremliaus veiklos metodus, pripažįsta, kad Putinas, išnaudodamas savo žvalgybos agentūras, karinę galią, pasaulinę diplomatiją, JAV susiskaldymą, pradėjo puolimą prieš Jungtines Valstijas daugelyje frontų.

Pripažįstama, jog sankcijos nedavė norimo rezultato, Putino režimas, kaip buvo laukta, nesužlugo. Priešingai, kol kas sugeba padengti milžiniškus, kare patiriamus nuostolius.

Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus, įrodė ilgamečio FTB informatoriaus Aleksandro Smirnovo skleidžiamas melas apie tariamą Baidenų šeimos korupciją Ukrainoje. Tyrimo metu paaiškėjo, kad Smirnovas, teikdamas „žvalgybinę informaciją“ rėmėsi Rusijos žvalgybos tarnybų parengta dezinformacija.

„Manau, kad tai dar viena Rusijos žvalgybos sėkmė kišantis į mūsų rinkimus“, – pareiškė buvęs CIA kontržvalgybos vadovas Pietų ir Pietvakarių Azijai Duglas Londonas (Douglasas Londonas).

Šios žinios, atkeliaujančios iš už Atlanto mums suteikia vilties. Mes visi kartu, kartu su amerikiečiais, vokiečiais, tautiečiais privalome suvokti su kuo turime reikalą.

Priešas – rimtas, motyvuotas, gerai pasirengęs, veikia pagal iš anksto parengtus scenarijus. Tik adekvatus, savalaikis priešo veiksmų įvertinimas, analizė ir prognozavimas įgalins mus pasirengti galimiems ėjimams ir užbėgti įvykiams už akių.

Priešo nuvertinimas, manant, kad visi rusai – vatnykai, kvailiai, beviltiški idiotai, todėl tuoj tuoj pralaimės tik lengvina Kremliaus užduotis.

Norėdami išvengti plėšrūno spąstų, privalome labai aiškiai jį matyti ir įvertinti.

Kažkokios ten saugumo tarybos sekretorius, ar tai jau jo pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, jog privalu garantuoti Rusijos ateitį, o esą be profašistinės klikos pralaimėjimo Kijeve tai neįmanoma.

Pasak Medvedevo, Kijevo režimas turi žlugti, o po kurio laiko, kitame konflikto vystymosi etape, esą reikės pasiekti ir Kijevą. Nes Kijevas yra Rusijos miestas. Kaip ir Odesa.

Pasityčiojęs iš Zelenskio, kaip nevykusio klouno, Medvedevas pagarbiai atsiliepė apie Navalną, apie kurį negalima pasakyti nieko bloga, pabrėždamas, jog Navalno našlė atrodo laiminga, atsiskleidusi, kaip politikė. Priminsime, kad Julija Navalnaja pasiskelbė, jog nuo šiol vadovauja Rusijos opozicijai ir tęs vyro pradėtus darbus.

Šis SVR parengtas pranešimas turi tris tikslus: dar kartą pasauliui priminti, kad Kijevas ir jam priklausančios žemės – Rusijos teritorijos; Zelenskis – nevykęs vadovas ir klounas, kuris įeis į istoriją kaip pralaimėtojas; Julija Navalnaja – nuo šiol Rusijos (Kremliaus pripažįstamos) opozicijos lyderė.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį driskiai atakavo Ukrainą, paleisdami 31 kamikadzių tipo droną ir kelias raketas. Dronai skriejo iš Krymo Chaudos kyšulio ir Primorsko-Achtarsko. Ukrainos oro pajėgos sunaikino 23 rusų skraidykles. Labiausiai nukentėjo Dnipro miestas, kur pataikyta į daugiaaukštį gyvenamąjį pastatą. Sužeisti aštuoni žmonės.

Taip pat buvo paleistos trys priešlėktuvinės valdomos raketos S-300, antiradarinė raketa Kh-31P ir dvi sparnuotosios raketos Kh-22.

Praėjusią parą fronto linijoje įvyko 101 susirėmimas.

Ukrainos karinės oro pajėgos sudavė 6 smūgius iš oro į driskių sankaupas ir į 3 priešlėktuvinių raketų sistemas. Raketinės pajėgos pataikė į 4 rusų karių, ginkluotės ir karinės technikos telkinius, logistikos centrą, 2 priešlėktuvinės gynybos sistemas ir bepiločių orlaivių valdymo centrą.

Trumpai

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Tiurkas teigia, kad Maskvos invazijos į Ukrainą padaryta žala bus jaučiama kartų kartoms. JT duomenimis, nuo 2022 m. vasario 24 d. žuvo 10 882 civiliai gyventojai.

Vakar Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Grantas Šapsas paskelbė, kad Londonas suteiks Ukrainai papildomos karinės pagalbos. Tai bus 200 „Brimstone“ prieštankinių raketų paketas, puikiai tinkantis Ukrainos gynybai. Tuo pačiu Jungtinė Karalystė tęs Ukrainos karių apmokymą, papildomai apmokant 10 000 karių.

Pranešama, jog 2025 metais Rusija ir Baltarusija nori surengti bendras „regioninės karių grupės“ pratybas Baltarusijos teritorijoje. Baltarusijos gynybos ministras Viktoras Chreninas sakė, kad Ukraina pasienyje esą sutelkė 112-114 tūkst. karių. Jis taip pat tvirtina, kad yra „iš Ukrainos atvykstančių sabotažo grupių“ grėsmė.

Chreninas sako, kad Vakarai neva ruošiasi kariniams veiksmams ir atlieka objektų žvalgybą Baltarusijos teritorijoje, todėl pažadėjo numušti NATO lėktuvus, jei šie pažeis Baltarusijos oro erdvę.

Kurgi ne. Net musė su NATO ženklu neįskris į bulbostaną. Per sieną bus praleidžiami tik kolorado vabalai.

JAV įvyko vienos didžiausių telekomunikacijų bendrovių AT&T didelio masto veiklos sutrikimas. Dėl gedimo bendrovės klientai visoje JAV negalėjo skambinti, siųsti tekstinių žinučių ar prisijungti prie interneto.

Kol kas nežinoma ar tai kibernetinės atakos pasekmė.

Priminsime, kad neseniai buvo sutrikusi Ukrainos operatoriaus „Kyivstar“ veikla dėl įsilaužėlių atakos. Dėl atakos neveikė ir nacionalinis tarptinklinis ryšys.

Lietuvoje

Panika.

Po vakarykščių komentarų ir baimės kupinų klausimų, pažirusių iš visų pusių, norime darsyk akcentuoti ir priminti tai, ką skelbėme.

Pirmiausia, mes nesame ir nebūsime ramių pasakų prieš miegą pasakotojai, kad kažkam kažkodėl būtų ramu, jauku ir saugu miegoti. Mes nesame jus linksminantis žvaigždžių duetas, kuriam reikia šlovės, patiktukų ar gromatų iš baltųjų rūmų.

Mes siekiame vieno, labai paprasto ir aiškaus tikslo – blaiviai, aiškiai ir tiksliai įvertinti esamą situaciją bei numatyti iš to išplaukiančias pasekmes. Nuoširdžiai prašome neįmti į galvą įvairiausių niekdarių, kvailių ir politikierių rinkiminių sapalionių apie oro atakų ir kitus pavojus.

Internete – lavina įvairiausių Kremliaus paruoštukų ir psichologinių dirgiklių apie Trečiąjį pasaulinį karą, kuris prasidės dėl Suvalkų koridoriaus ir panašaus mėšlo. Jei į smegenis krausite visus šiuos paniką skleidžiančius nuodus, galite „užsiauginti“ nerimo sutrikimus, nekalbant apie visišką dezorientaciją šiandieninėje situacijoje.

Nuoširdžiai patariame: apribokite savo informacinį meniu. Atsisakykite nuodingų valgių, net jei patiekalai ir atrodo patraukliai. Nuodingos uogos ir grybai miške – taip pat gražūs.

Tad dar sykį kartojame: nesiblaškykite, jokia fizinio sunaikinimo grėsmė šiuo metu negresia. Bombos nei ant Vilniaus, nei ant Kauno nekris ir tankai čia dar ilgai nevažiuos. Apkasų nekaskite ir skladukų po namų pamatais nerauskite.

Tai, ką mes išdėstėme savo hibridinės atakos scenarijuje yra galima ribota ataka, panaudojant nekonvecines karo priemones. Pabrėžiame – nekonvencines. Ne tiesiogines karines su šimtais tankų ir artilerijos pabūklų.

Kalbame apie neramumų, riaušių kėlimą, teroro aktus, interneto nulaužimą, ryšio trikdžius, kibernetines atakas, galimas provokacijas, galbūt mėginimus išvesti iš rikiuotės strateginius objektus.

Tiesiogiai orda NATO šalių dabar nepuls. Tai neįmanoma – Rusija neturi su kuo.

Jūs mūsų klausiate, kaip kiekvienam individualiai pasirengti hibridinėmis – informacinėms atakoms.

Atsakome – svarbiausia yra nepanikuoti. Rusijos spec. tarnybos būtent to ir siekia: pasėti nerimą bei paniką jūsų galvose. Tad jei mes rašome, kad reikia būti „pasirengus viskam“ – turime galvoje, jog reikia pasiruošti aukščiau išvardintiems hibridiniams išpuoliams.

Savivaldybės turi būti pasirengusios suvaldyti situaciją mieste, policija ir specialiosios tarnybos bei Šaulių sąjunga užtikrinti rimtį. Valstybinės institucijos ir už strateginių objektų funkcionavimą atsakingos tarnybos turi garantuoti jų apsaugą ir nenutrūkstamą jų darbą; ekstremalių situacijų planus privalo turėti didžiosios įmonės, ypač žiniasklaidos priemonės.

Kiekviena strateginę reikšmę turinti įmonė privalo išsibandyti parengtą savo ekstremalių situacijų valdymo planą. Išsibandyti – reiškia realiai pažiūrėti, ar veikia. Ne prie stalo geriant kavą.

Jūs klausiate, kaip pasiruošti individualiai. Pasiruošti, reiškia, žinoti, kas laukia, suprasti, kas vyksta, patiems nekelti panikos ir už rankos palaikyti dūstančius nuo nerimo.