Berliner Zeitung: be rusiškų dujų Vokietija nebėra pramoninė supervalstybė

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-02-12 02:58:00, skaitė 886, komentavo 1

Berliner Zeitung: be rusiškų dujų Vokietija nebėra pramoninė supervalstybė

Agentūros "Bloomberg" teigimu, netekus rusiškų dujų tiekimo, kyla grėsmė, kad pramonės gamyba dar labiau sumažės, o tai turės rimtų pasekmių.

Vokietijos, kaip pramoninės supervalstybės, dienos suskaičiuotos: Daugeliui įmonių energetikos krizė yra mirties nuosprendis. Tokią išvadą padarė verslo laikraštis "Bloomberg", kuris naujoje ataskaitoje pateikia bauginantį Vokietijos ekonomikos ateities perspektyvų vaizdą. Paskutinis smūgis - pigių gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos praradimas.

Tai ypač paveikė chemijos pramonę. Kadangi perėjimas prie švaraus vandenilio dar tik pradedamas, beveik viena iš dešimties įmonių svarsto galimybę visam laikui nutraukti gamybos procesus, rodo neseniai pramonės asociacijos VCI atlikta apklausa. Didžiausia Europos chemijos produktų gamintoja BASF planuoja panaikinti 2 600 darbo vietų, o "Lanxess" mažina darbuotojų skaičių septyniais procentais.

"Vokietijos pramonės aparato kertiniai akmenys krito kaip domino kaladėlės", - teigiama ataskaitoje. JAV atsiribojo nuo Europos ir dabar konkuruoja su Senuoju žemynu dėl investicijų į klimato apsaugą. Kinija taip pat importuoja vis mažiau pramonės gaminių iš Vokietijos ir vis labiau tampa konkurente.

Gamyba Vokietijoje mažėja nuo 2017 m.

Apdirbamosios gamybos apimtys Vokietijoje nuo 2017 m. mažėja. Prie to prisideda ir mažėjantis konkurencingumas, kuris dar labiau paspartina nuosmukį. Praėjusiais metais pramonės sektoriuje buvo uždaryta keletas įmonių - ir ši tendencija gali tęstis. Ifo institutas daro prielaidą, kad bankrotų skaičius ir toliau didės.

Vokietijoje kredito draudikas "Allianz Trade" vėl užfiksavo 2022 m. išaugusį didelių įmonių nemokumo atvejų skaičių. Remiantis šiais duomenimis, nemokumas laikomas dideliu, jei įmonė, kurios apyvarta viršija 50 mln. eurų, nutraukia veiklą.

Per pirmuosius devynis šių metų mėnesius buvo užregistruoti 45 tokie atvejai, o tai maždaug atitinka rekordinius 2020 m. 2020 m. buvo užfiksuotas didžiausias nemokumo atvejų skaičius - per visus metus buvo užregistruoti 58 dideli nemokumo atvejai, o per pirmuosius devynis mėnesius palyginamuoju laikotarpiu - 44 atvejai.

Bloomberg: "Vokietija politiškai paralyžiuota"

Didžiausiai Europos ekonomikai taip pat būdingas ypatingas politinis nestabilumas. "Bloomberg" teigimu, "politinis paralyžius" Berlyne didina tokias nacionalines problemas kaip nusidėvėjusi infrastruktūra, senstanti darbo jėga ir biurokratinė našta.

Be to, švietimo sistema taip pat yra problema, kurios nereikėtų nuvertinti dėl ilgalaikio investicijų trūkumo. Ilgalaikės pasekmės, pavyzdžiui, didesnis kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas, gali kainuoti trilijonus eurų ekonomikos produkcijos.

Kai kuriais atvejais pramonės nuosmukis yra laipsniškas, o plėtros ir investicijų planai mažinami. Kitais atvejais planuojama perkelti gamybos linijas ir mažinti darbuotojų skaičių. Paskutinė priemonė - galutinis įmonės uždarymas.

"Mes nebesame konkurencingi", - sakė finansų ministras Christianas Lindneris (FDP) praėjusią savaitę "Bloomberg" renginyje. Vokietija "skursta ir skursta, nes neturime augimo, atsiliekame", - aiškino K. Lindneris.

Lemiamą vaidmenį ypač vaidina energetikos krizė. Nepaisant to, kad išvengta blogiausių scenarijų, pavyzdžiui, nešildomų namų ir racionų, kainos tebėra didesnės už kitų šalių ekonomikos lygį. Europoje didesnes sumas moka tik Italijos įmonės. Ši išlaidų našta prisideda prie jau esamų iššūkių, susijusių su didesniais atlyginimais ir sudėtingesnėmis taisyklėmis.

Vis dėlto ataskaitoje pabrėžiama, kad Vokietija dar nepasiekė ribos. Šalyje vis dar yra daug svarbių dalykų, įskaitant pavydėtiną mažųjų gamintojų skaičių. Bundesbankas taip pat atmeta mintį, kad neišvengiama visapusiška deindustrializacija. Tačiau vyriausybės reformos dabar sustabdytos, o tolesni žingsniai gana neaiškūs.

Lapkričio viduryje kanclerio Olafo Scholzo vyriausybė patyrė nepatogumų, kai Konstitucinis Teismas paskelbė, kad antrasis papildomas 2021 m. biudžetas prieštarauja Konstitucijai ir yra niekinis. Koalicinė vyriausybė susidūrė su didele problema, nes dabar jai trūksta 60 mlrd. eurų, kurie buvo skirti įvairiems klimato apsaugos projektams, įskaitant pastatų renovaciją ir elektromobilių skatinimą.

Šios lėšos iš pradžių buvo skirtos rimtoms koronaviruso krizės pasekmėms likviduoti ir jomis buvo galima pasinaudoti taikant skolos stabdžio išimtį, kuri pagal Konstituciją leidžiama nepaprastosios padėties atvejais.

"Nereikia būti pesimistu, kad pasakytum, jog to, ką padarėme iki šiol, neužteks, kad per ateinančius dešimt metų išlaikytume Vokietijos ekonomikos struktūrą ir mūsų gerovę", - agentūrai "Bloomberg" sakė Vokietijos pramonės ir prekybos rūmų asociacijos (DIHK) užsienio prekybos vadovas Volkeris Treieris. "Struktūrinių pokyčių greitis yra svaiginantis".

https://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/neuer-bericht-deutschland-ohne-russisches-gas-keine-industrielle-supermacht-mehr-li.2185762