Vengrija gali būti sekanti po Italijos šalis, uždraudusi sintetinę mėsą

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/102170/vengrij... 2024-01-29 15:44:00, skaitė 1009, komentavo 3

Vengrija gali būti sekanti po Italijos šalis, uždraudusi sintetinę mėsą

Vengrija svarsto galimybę uždrausti dirbtinę mėsą, remdamasi pernai priimtu Italijos įstatymu, teigia Vengrijos žemės ūkio ministras Istvánas Nagy.

Ketvirtadienį I. Nagy susitiko su Italijos ūkininkų organizacijos „Coldiretti” pirmininku Ettore Prandini, kad aptartų Italijoje priimtą dirbtinės mėsos draudimą ir tradicinių kaimo vertybių apsaugą, Vengrijos naujienų agentūrai MTI pranešė Žemės ūkio ministerija.

Pasak pranešimo, Nagy pareiškė, kad Italija uždraudė sintetinės mėsos gamybą ir prekybą, o „mūsų šalis tai nagrinėja ir laiko pavyzdžiu, kuriuo norėtų sekti”.

Reguliavimo klausimas taip pat įtrauktas į Vengrijos pirmininkavimo ES darbotvarkę, nes Vengrija nori šiuo klausimu užmegzti platų dialogą.

Ministras sakė, kad reikia gerbti normalumą ir ūkininkų, kurie abiem kojomis stovi ant žemės, darbą.

Kai kurie žmonės atsiribojo nuo gamtos, „kurdami pseudoromantizmą apie gyvąjį pasaulį”.

„Didžioji visuomenės dalis turi suprasti, kad be ūkininkų nebus maisto ir ateities”, – pridūrė jis.

Ministras pridūrė, kad Vengrijos vyriausybė ieško būdų, kaip atkurti ūkininkų bendruomenės socialinį pripažinimą.

Istvánas Nagy taip pat pabrėžė, kad investicijoms į šalies maisto pramonę remti skiriama precedento neturinti suma. „Siekdama įgyvendinti šiuos pokyčius, Vengrija tikisi Italijos investuotojų ir technologinių žinių”.

Susitikime taip pat aptartas klausimas, kaip spręsti rinkos sunkumus, kylančius dėl Ukrainos žemės ūkio produktų antplūdžio. Ministras teigė, kad rinka yra užvaldyta, ir šioje situacijoje „mūsų pareiga yra ginti Vengrijos ūkininkų interesus”.

Jis pridūrė, kad Vengrijai svarbus principas, jog iš trečiųjų šalių į ES įvežami maisto produktai taip pat turi atitikti ES kokybės standartus.