Britanija: sparčiai augant psichikos ligų skaičiui, milijonai žmonių prašys neįgalumo išmokų

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/101279/britani... 2024-01-08 19:12:00, skaitė 848, komentavo 2

Britanija: sparčiai augant psichikos ligų skaičiui, milijonai žmonių prašys neįgalumo išmokų

Iki dešimtmečio pabaigos dar daugiau nei du milijonai žmonių prašys neįgalumo pašalpų, nes dėl psichikos sveikatos sutrikimų mokesčių mokėtojų išlaidos padidės daugiau nei 50 proc., praneša britų „The Times” leidinys.

Oficialiai prognozuojama, kad išlaidos neįgalumo pašalpoms kasmet padidės 17 mlrd. svarų sterlingų (iki 48 mlrd. svarų sterlingų dabartinėmis kainomis), ir perspėjama, kad išlaidos tampa nekontroliuojamos.

Šiuo metu depresija ir nerimas yra pagrindinės priežastys, dėl kurių suaugusieji gauna tokias išmokas, o senėjanti visuomenė reiškia, kad vis daugiau žmonių taip pat susiduria su sąnarių ir nugaros skausmais.

Ekspertai įspėjo, kad bloga britų sveikata darosi vis brangesnė, todėl vyriausybė sunkiai ras vietos mokesčių mažinimui ar pinigų kitoms viešosioms paslaugoms.

Prognozuojama, kad iki dešimtmečio pabaigos daugiau nei keturi milijonai darbingo amžiaus žmonių pradės prašyti atskirų nedarbingumo pašalpų, nors vyriausybė, skatindama grįžti į darbą, sumažino jų skaičių 370 000.

Darbo ir pensijų departamento prognozės rodo, kad nedarbingumo pašalpų gavėjų skaičius nuolat didės nuo 3,2 mln. pernai, o išlaidos iki 2028-29 m. padidės nuo 23,2 mlrd. iki 31 mlrd. svarų sterlingų (36 mlrd eurų) dabartinėmis kainomis.

Tačiau mažiau dėmesio skiriama atskiroms neįgalumo išmokoms, kurios mokamos neatsižvelgiant į tai, ar asmuo gali dirbti, siekiant kompensuoti lėtinių ligų išlaidas. Prognozuojama, kad dabartinių 5,5 mln. gavėjų skaičius padaugės iki 7,6 mln., t. y. maždaug kas devinto gyventojo, o išlaidos padidės nuo 31,1 mlrd. svarų sterlingų pernai iki 48 mlrd. svarų sterlingų (55,6 mlrd eurų) 2028-29 m. dabartinėmis kainomis.

Šiuo metu 2,4 mln. darbingo amžiaus žmonių, gaunančių neįgalumo pašalpas skaičius padaugės iki 3,7 mln.

Tai reiškia, kad mokesčių mokėtojai išmokoms, susijusioms su bloga sveikata, kasmet išleis beveik 80 mlrd. svarų sterlingų (93 mlrd eurų), t. y. maždaug pusę dabartinių metinių NHS išlaidų.

infa.lt: kai bandoma žmones priversti gyventi pagal beprotiškas ideologijas – nenuostabu, kad jie ima eiti iš proto. Tokių problemų beveik neturi besivystančios šalys, neįeinančios į Vakarų bloką ir neprisilaikančios jo „vertybių”.