F-16 Ukrainos padangėje – juodos dienos driskynui

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/28/f-... 2023-12-29 04:35:00, skaitė 1057, komentavo 6

F-16 Ukrainos padangėje – juodos dienos driskynui

Strateginės aplinkybės

Laikraštis „The New York Times“ (NYT) skelbia, kad pasitraukti iš karo dabar Ukrainai yra palankiau nei kovoti iki visiškos pergalės. „Teritorijų deokupacija yra klaidingas pergalės vaizdas“, tvirtina leidinys.

Ukraina neturėtų ignoruoti galimybės sudaryti taiką su Rusija dabartinėje sąlyčio linijoje, nes pergalę kare lemia ne tik teritoriniai laimėjimai ir praradimai, skelbia NYT politikos apžvalgininkas Seržas Šmemanas (Serge Schmemann).

Šmemanas pažymi, kad karas eikvoja Ukrainos išteklius, karinės jo pabaigos perspektyvos nematyti, dėl fronte susidariusios aklavietės. „Konfliktas vis dar gali pakrypti netikėta linkme, kaip ir anksčiau. Tačiau šiame etape perspektyva – ilgas išsekimo karas, kuris padarys dar daugiau žalos Ukrainai, nusineš dar daugiau gyvybių ir paskleis nestabilumą Europoje“, – teigia JAV žurnalistas.

„Tikroji Ukrainos pergalė yra pakilti iš karo pragaro kaip stipri, nepriklausoma, klestinti ir saugi valstybė, tvirtai besilaikanti Vakarų. Būtent to labiausiai bijotų V. Putinas iš kaimyninės valstybės, turinčios gilius istorinius ryšius su Rusija“, – įsitikinęs apžvalgininkas.

Šie solidaus leidinio eksperto pamąstymai prieštarauja patys sau. Teigiama, jog teritorijas Rusijai dovanojusi Ukraina kažkokiu stebuklingu būdu taps nepriklausoma, saugi, sustiprės, nes tvirtai laikysis Vakarų.

Labai gali būti, kad užsakytų kliedesių autorius „vaikščioja tamsoje“, teigdamas, jog taika įmanoma esamose sąlyčio linijose. Žurnalistas arba apsimeta, arba nesuvokia, jog karas, Ukrainos apšaudymai, žudynės nesiliaus net sudarius laikinas paliaubas.

Tačiau šiuo atveju mus neramina tai, kad jau kurį laiką iš JAV įvairiais būdais ir kanalais tęsiamas spaudimas Kijevui sėsti prie derybų stalo su okupacine Rusija. Be jokių išankstinių sąlygų, neturint jokių saugumo garantijų.

Mes šiuose planuose įžvelgiame tam tikrą Ukrainos išdavystę, naujas raudonąsias linijas, kurios galėjo atsirasti Vašingtono – Pekino – Maskvos atstovų bei žvalgybų tarnybų vadovų susitikimų metu.

Žinoma, jokie geopolitinių linijų perbraižymo dokumentai pasirašyti nebuvo ir nebus, nes jokia šalis, joks politikas nedrįs pasirašyti nusikalstamam Ribentropo – Molotovo paktui prilygstančio dokumento ir įeiti į istoriją, kaip karo nusikaltėlis.

Tačiau apie tai pradėti kalbėti, manome, pats metas.

JAV pasiryžimą remti Ukrainą šiandien geriausiai įrodytų pagaliau pradėtas „lendlizas“, patvirtinta 60 mlrd. parama, F-16 naikintuvai, „Abramsai“ ir kita priešakinė ginkluotė.

Tuo tarpu, kol stringa parama iš JAV, Ukrainos rėmimo klausimo iš peties imasi ES. Bendrija parengė planą, kaip suteikti Kijevui 20 mlrd. eurų apeinant Vengrijos veto. Tai būtų naujas ES nenumatytų atvejų mechanizmas, skirtas būtent tokiems „atvejams“.

Mes girdime ir matome gal kiek perdėtus Belgijos, Vokietijos gynybos ministrų nuogąstavimus dėl Rusijos agresijos ir siekio apsisaugoti nuo invazijos. Karo pradžioje pažadėjusi 5 000 šalmų Ukrainos kariams ir delsusi, Vokietija šiuo metu tiekia Ukrainai pažangiausias karines technologijas ir iš peties ėmėsi savo ginkluotųjų pajėgų atkūrimo. O tai nepaprastai svarbu Lietuvai.

Reikšmingi postūmiai

Per pastarąją parą fronto linijoje įvyko 56 kariniai susirėmimai. Driskiai nepaliaujamai braunasi į vakarus, siekdami apsupti Avdejevką, kurios užgrobimą „užsakė“ Putinas kaip Naujųjų Metų dovaną.

Rusų teroristai atakavo Ukrainą, panaudodami nepilotuojamus orlaivius „Shahed-131/136“. Visi driskių bepiločiai orlaiviai buvo sunaikinti.

Ukrainos raketinės pajėgos pataikė į 5 rusų karių, ginklų ir karinės technikos telkinius, 2 vadavietes, 6 šaudmenų sandėlius ir 2 artilerijos sistemas.

Trumpai

Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovo Dmytro Pletenčiuko teigimu, okupantams vis sunkiau įveikti Ukrainos oro erdvę. Rusijos teroristai, siekdami aptikti Ukrainos priešlėktuvinę gynybą, vis dažniau naudoja dronus. Tačiau, kai Ukrainos padangėje pasirodys F-16 bus juodos dienos Rusijos ordai.

Informuojama, jog remiantis JAV vyriausybės šaltiniais, naikintuvai F-16 tikriausiai jau yra Ukrainoje. Maža to spėjama, jog ataką prieš desantinį laivą „Novočerkassk“ galėjo įvykdyti būtent F-16. Kremliuje jau kilo panika, pasireiškianti Rusijos propagandistų viduriavimu, kurie skelbia, jog Ukrainos pajėgos per pastarąsias tris savaites numušė net aštuonis Rusijos lėktuvus. O to dar nėra buvę.

Tačiau informaciją apie F-16 dalyvavimą karinėse operacijose kategoriškai paneigė Ukrainos oro gynybos pajėgų atstovas Jurijus Ignatas.

Vakar iš Libano paleistos raketos smogė Izraelio miestams. „Hezbollah“ teigimu, ataka buvo nukreipta į Izraelio karinio jūrų laivyno bazę. Į pakrantės Roš Hanikro miestą buvo paleista mažiausiai 18 raketų, po kelių valandų atakuotas Kirjat Šmono miestas.

Šešios raketos pataikė į miesto teritoriją ir padarė žalos gyvenamiesiems pastatams bei infrastruktūrai, o dar keturios nukrito savivaldybės teritorijoje esančiose atvirose teritorijose. „Hezbollah“ patvirtino, jog iš viso paleido 30 raketų.

Dažnėjantys išpuoliai prieš JAV karius, komercinę laivybą bei incidentai, į kuriuos dažnai įsitraukia Iranas didina nuogąstavimus, kad Izraelio karas Gazos Ruože gali peraugti į platesnį regioninį gaisrą.

JAV kariai vis dažniau apšaudomi, o JAV ir sąjungininkų kariniai jūrų laivai po daugybės bepiločių lėktuvų atakų vis dažniau skelbia aukščiausią kovinę parengtį. Todėl Naujieji Metai Baltiesiems rūmams gali būti taip pat įtempti.

„Pranešama, kad Putinas visiškai įsiuto dėl desantinio laivo „Novočerkassk“ sunaikinimo. Kremliuje išleistas įsakymas ištirti įvykį, nubausti Krymo priešlėktuvinės gynybos pajėgas. Teigiama, kad daugelis vadų bus nušalinti nuo pareigų ir išsiųsti į frontą dalyvauti šturmo grupių atakose.

Žiniasklaida skelbia, jog Rusija „atsakingai dalyvauja“ OPEC+ pastangose apriboti pasaulinę žaliavinės naftos gavybą ir neleisti kainoms toliau kristi. Remiantis Rusijos šaltiniais, šalies naftos eksportas jūra šoktelėjo iki 3,28 mln. barelių per dieną, o šio mėnesio pradžioje keturių savaičių vidurkis buvo 3,04 mln. barelių per dieną.

Nepaisant visų kartelio pastangų, naftos kainos ir toliau krito dėl stebėtinai didelės JAV naftos gavybos, kuri pasiekė aukščiausią lygį per visą šalies istoriją. Nuo rugsėjo pabaigos Brent žalios naftos kaina sumažėjo beveik 14 % ir dabar yra apie 80 JAV dolerių už barelį.

Kremliaus propagandistas Sladkovas parodė „rusų pasaulį“ naujame savo reportaže iš Marinkos. Sladkovas vaizdo įraše rodo ant sugriauto namo iškeltą raudoną vėliavą ir džiūgauja, kad užimtame mieste nėra nei namų, nei automobilių, nei žmonių.

Štai jums ir visa Naujoji Rusija. Sunaikinama viskas kas gyva, sugriaunama iki pamatų, o po to užvežama skėrių.

Kremlius pareiškė, kad užsienio remiamos pajėgos bando kurstyti neramumus Serbijoje, kur jau antrą savaitę tęsiasi protestai po anksčiau šį mėnesį įvykusių rinkimų, kurie, tarptautinių stebėtojų teigimu, buvo nesąžiningi.

„Vyksta procesai ir trečiųjų jėgų, taip pat ir iš užsienio, bandymai išprovokuoti tokius neramumus Belgrade“, – sakė Kremliaus kilimėlis spaudai Dmitrijus Peskovas.

Belgradas padėkojo Maskvai už pagalbą ir laiku suteiktą informaciją apie užsienio šalių kišimąsi į Serbijos vidaus reikalus.

Pirma sukelti sumaištį, neramumus, o po to atskubėti į tariamą pagalbą – Rusijos spec. tarnybų (SVR) klasika.