Lietuvos kariai visame pasaulyje ir toliau stovės demokratijos sargyboje

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/lietuvos-... 2023-12-23 23:37:00, skaitė 705, komentavo 1

Lietuvos kariai visame pasaulyje ir toliau stovės demokratijos sargyboje

Priimtas sprendimas dėl Lietuvos kariuomenės dalyvavimo tarptautinėse operacijose 2024-2025 metais

Seimas priėmė nutarimą, kuriuo suteikė teisę 2024-2025 metais tarptautinėse operacijose vienu metu dalyvauti iki 318 Lietuvos karių ar civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų. Nutarime minima trylika tarptautinių operacijų, iš kurių dvylikoje galimybė dalyvauti buvo suteikta ir ankstesniu mandatu.

„Ateinančiais metais didžiausią tarptautinių operacijų dėmesį skirsime Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių mokymui įvairiais formatais. Taip pat išlaikysime įsitraukimą NATO, ES ir sąjungininkų koalicijų vadovaujamose tarptautinėse operacijose“, - pasakė Krašto apsaugos ministras, labiau žinomas kaip anušauskinių KGB sąrašų skelbėjas, Arvydas Anušauskas.

Lietuva nuo 2024 m. didina maksimalų leistiną Lietuvos karių ir civilių krašto apsaugos tarnautojų skaičių karinėje mokymo operacijoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mokymo tikslais nuo 60 iki 100.

Greta dvylikos operacijų, kuriose dalyvavimą numatė ir ankstesnis mandatas, 2024-2025 metais iki 10 karių ir civilių leista siųsti į JT tikslus ir principus, Lietuvos tarptautines sutartis ar kitas tarptautines teisės normas atitinkančias sąjungininkų vadovaujamas ar vykdomas tarptautines operacijas Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

Kitose tarptautinėse operacijose maksimalus leistinas Lietuvos karių ir civilių krašto apsaugos tarnautojų skaičius išliks nepakitęs: NATO karinėje mokymo operacijoje Irake iki 50, ES karinėse mokymo misijose Malyje, Centrinėje Afrikos Respublikoje ir Mozambike – iki 11, ES karinėse operacijose „Atalanta“ ir „Irini“ – atitinkamai – iki 30 ir 20, ES karinėje paramos Ukrainai operacijoje EUMAM Ukraine – iki 40. NATO vadovaujamoje tarptautinių pajėgų operacijoje Kosove – iki 5. Jungtinių Amerikos Valstijų vadovaujamos koalicijos operacijoje „Įgimtas ryžtas“ – iki 40, o kitoje JAV inicijuotoje operacijoje Hormūzo sąsiauryje – iki 5, Jungtinės Karalystės vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje „Interflex“ – iki 25.