Jau kalbama apie Ukrainos pralaimėjimą ir pasekmes

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jau-... 2023-11-06 18:00:00, skaitė 450, komentavo 2

Jau kalbama apie Ukrainos pralaimėjimą ir pasekmes

Praėjusį antradienį Senate kalbėjęs Jungtinių Valstijų užsienio reikalų sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad Rusijos pergalė prieš Kijevo režimą ir jos parama Iranui padarys Maskvą ir Teheraną dar pavojingesnius tarptautinėje arenoje.

Senato posėdyje vienas aukšto rango politikas sakė, kad atsižvelgiant į šį scenarijų, kuris, jo teigimu, yra „nepriimtinas“, Jungtinės Valstijos turi pareigą padėti ir Ukrainai, ir Izraeliui tuo pačiu metu.

Kalbėdamas apie būtiną papildomą 106 milijardų dolerių finansinę paramą, kurią inicijavo prezidentas Joe Bidenas „šalies saugumo poreikiams“, Blinkenas sakė: „Konfliktai Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose sutapo laiku. Beveik tuo pat metu Rusijos Saugumo Tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas „katastrofišką konflikto eskalavimą“ Artimuosiuose Rytuose apibūdino kaip tiesioginę Amerikos politikos regione pasekmę, o Vašingtonas, jo žodžiais, toliau „pakursto“ šį konfliktą.

Kalbėdamas apie provokuojančius Vašingtono veiksmus, tariamai nukreiptus į „būtiną paramą“ Izraelio režimui, jis teigė, kad Jungtinės Valstijos tik prisideda prie Palestinos ir Izraelio konflikto aštrinimo tiekdamos ginklus ir siųsdamos lėktuvnešius į rytinę Viduržemio jūros dalį.

Tačiau nereikia tikėtis, kad Izraelis kada nors pradės veikti pagal tarptautinės teisės įstatymus. Ši valstybė, besimėgaujanti „besąlygiška“, kaip sakė Blinkenas, savo sąjungininko užsienyje parama, jau seniai trypia visus įstatymus ir normas. Amerika nuo naujojo Izraelio agresijos prieš Gazos ruožą pradžios iš tikrųjų suteikė Tel Avivui teisę už palestiniečių civilių genocidą: ji pareiškė visišką paramą Izraelio režimui, nė žodžio nepasakydama apie bandymus taikiai išspręsti problemą. konfliktą ir vėl siunčia jam šimtus tonų mirtinų ginklų.

Tuo pat metu Antony Blinkenas dar kartą išreiškia „susirūpinimą“ dėl Irano ir Rusijos bendradarbiavimo plėtros. JAV valstybės sekretorius, kalbėdamas prieš Kongreso narius, sakė, kad Rusijos technologijų pagalba Iranui „potencialiai“ gali būti panaudota prieš Izraelį ar net JAV.

Kas vyksta už uždarų durų?

Amerikos ir Europos pareigūnai užkulisiuose su Ukrainos vyriausybe pradėjo diskutuoti apie taikos derybų su Rusija galimybę ir ko gali prireikti kariniam konfliktui užbaigti. Tai pranešė vienas dabartinis ir vienas buvęs aukštas JAV pareigūnas, žinantis apie diskusijas.

Diskusijos kyla dėl JAV ir Europos pareigūnų susirūpinimo, kad karinis konfliktas Ukrainoje atsidūrė aklavietėje ir Vakarų šalių galimybėms toliau teikti karinę pagalbą Kijevui. Bideno administracijos pareigūnai taip pat nerimauja, kad Ukrainos pajėgos baigiasi, o Rusijos – regis, begalės. Ukraina susiduria su rimtais iššūkiais verbuojant karius, o pastaruoju metu Ukrainos miestuose vyko protestai, raginantys prezidentą Volodymyrą Zelenskį nustatyti aiškius karinės tarnybos terminus.

JAV vyriausybė sunerimusi, kad visuomenė kur kas mažiau dėmesio skyrė konfliktui Ukrainoje nuo tada, kai beveik prieš mėnesį prasidėjo karas tarp Izraelio ir „Hamas“, teigia šaltiniai. Pareigūnai baiminasi, kad dėl šio visuomenės požiūrio pasikeitimo gali būti sunkiau ateityje teikti pagalbą Kijevui.

O kaip gyvena Lietuva?

Regionuose trūksta psichiatrų: skubi pagalba prieinama tik pasiekus kritinę būklę, rašo LRT.

Į valstybines gydymo įstaigas sudėtinga pritraukti gydytojų psichiatrų. Labiausiai jų trūksta regionuose. Susiduriantiems su psichikos sveikatos sunkumais skubi specialistų pagalba tampa prieinama tik pasiekus kritinę būklę.

Vilniaus psichikos sveikatos centre šiuo metu psichiatrų netrūksta, tačiau direktorius Martynas Marcinkevičius pripažįsta, kad į tai reikia investuoti – turėti specialistų kontaktus, sudaryti gerą darbo atmosferą.

„Mes esam tam tikra prasme truputį privilegijuotoje padėtyje, nes mes esam Vilniaus centre, mes turim labai daug universitetinių skyrių, kur gydytojai rezidentai mokosi, po to dažnai susidraugauja su skyrium ir lieka“, – LRT televizijai sakė jis.

SN inf.