Maidaną sukėlė oligarchai

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/dmitrijus-d... 2016-04-22 10:22:59, skaitė 2586, komentavo 0

Maidaną sukėlė oligarchai

Apie Ukrainos įvykius Dmitrijaus Džangirovo nuomonės paklausė Egidijus Baltušis.

Dmitrijus Džangirovas: – Taip, Maidaną sukėlė buvę ir dabar esantys valdžioje oligarchai, problemos trigeris, buvo taip vadinamų reiderių iš Donbaso veikla Kijeve, užgrobiant svetimus aktyvus, taip sakant “vok pavogtą”, o tai jau visi žinojo, kad tai yra Janukovičiaus šalininkai.

Tuo pat metu artėjo ir Ukrainos su Europos Sąjunga sutarties pasirašymo Vilniuje terminas. Porošenko, jo ministrai ir visa Ukrainos valdžia nesuprato, kas tai per dokumentas ir iš to išplaukiančios pasekmės, bet paskutiniu metu įsikišo Rusija ir paaiškino, kokios bus pasekmės: Ukraina be apmokestinimo neturės galimybės eksportuoti savo produkcijos į Muitų Sąjungos šalis, įsivežamų resursų kainos taip pat kils Ukrainos nenaudai, užsakymų iš Rusijos Ukrainos pramonė taip pat nebegaus. Čia Janukovičius suprato, kad šios sutarties beneficiaras bus tik ES. Tada jis pabandė jieškoti išeities iš susidariusios situacijos ir paprašė 15 miljardų kredito iš ES, o Briuselis neskubėjo sušelpti vargšo Janukovičiaus.

Be abejo, labai didelę neigiamą nuomonę Janukovičiui padarė Lietuvos Prezidentė Grybauskaitė, kuri ne tik, kad grąsino, šantažavo, bet ir vartojo tokią leksiką, kurios aštriai komentuodamas savo analizėse nevengiu ir aš pats. Vėliau savo aplinkoje Janukovičius yra pasakęs, kad tai ir buvo viena iš tų neigiamų priežaščių, kurios ji privertė persigalvoti dėl sutarties pasirašymo. Žinoma, yra informacijos, kad Grybauskaitė tam tikrų tarnybų “miegantis agentas”, bet jei ji miegodama elgiasi neadekvačiai, tai ko iš jos tikėtis kada ji pabus?

“Minskas 2″ taip pat buvo tokia sutartis, kurios esama Kijevo vyriausybė ir derybų grupė nesuprato, nesuprato ir JAV analitikai, o čia jau Rusijos pergalė. Šią sutartį visą laiką interpretavo kaip kas norėjo, o sutartis visais punktais labai nepalanki Ukrainai. Todėl ir jos vykdyti iš Ukrainos vadovų niekas neskuba. Patys pagalvokite: stiprėjant įdėjai dėl separatistinių Ukrainos regionų susiformavimų ateityje, Kijevas praras galimybę kontroliuoti finasinius srautus, kurie ir taip išseko, čia jau nebe konfliktinių rytinių regionų problemos, čia jau valstybės sistemos kolapsas, čia pat kasdien blogėjanti ekonominė padėtis, o kur dar Ukrainos kariuomenė rytuose, kuri užimtų pozicijų nepalieka ir neina daryti tvarkos į Kijevą tik todėl, kad paliktas pozicijas tuoj pat užims separatistai iš Donbaso ir Lugansko, bet vieną dieną bus taip, kad tas argumentas nebebus toks svarbus…

Na, o insaiderių vyriausybę pakomentuočiau taip: pats ryškiausias būtų Mišiko (Saakašvilis). Anksčiau Odesa kvepėjo česnakėliu, o dabar šašlykėliu. Visi šie užsienio veikėjai apskritai nieko negali pagelbėti Ukrainai dėl papraščiausios padėties, kad po jais žemesnėje grandyje dirbantis personalas išliko tas pats, o užsieniečius Porošenka renkasi tik dėl vienos priežasties – vietinių, kuriais galėtų pasitikėti, jis nebeturi. Visi jie – tiek Mišiko, tiek Abromavičius yra visiški nuliai, bet yra ir tokių užsieniečių statytinių, už kuriuos kalba jų pačių pavardės kaip pavyzdžiui, Džaba Ebanoidze – žinoma, ši pavardė turi reikšmę tik rusų kalba. Taip, tai realus asmuo, kuris yra vienas iš Ukrainos mokesčių reformos autorių. Tokia kaip šia pavarde, galėtų vadintis visi Porošenkos užsienio statytiniai, nes nė vienas iš jų teigiamais darbo rezultatais negali pasigirti.

Iškyla pagrindinis klausimas: ar atėjus laikui x, y arba z, arba ukrainietiškai tariant CHA, žemesnės grandies tarnautojai ir pareigūnai teiksis vykdyti jų komandas? Čia belieka prisiminti Krymo atvejį, nors dabar sakoma, kad Avakovas nedavė komandos priešintis Rusijos veiksmams lemiamu momentu, todėl taip lengvai Rusija ir susitvarkė su šia operacija Kryme. Iš tiesų Avakovas tokią komandą davė, bet jos niekas nesiteikė vykdyti, nes dauguma karinio personalo buvo vietiniai Krymo gyventojai, kurie atvirai simpatizavo Rusijai.

Egidijus Baltušis: – Ką galite pasakyti apie paskutiniu metu pasigirstančius neoficialius Ukrainos kaimynų – Rumunijos, Vengrijos ir Lenkijos – teritorinių pretenzijų pareiškimus?

D.D.: – Be abejo, Rusija su JAV dėl Ukrainos merdėjimo šiame etape susitarė, o dėl kaimynų teritorinių pretenzijų – čia jau planas “B”. Dėl tokių grėsmių aš jau seniai esu įspėjęs Ukrainos vadovus, kad ir pavyzdžiui su Rumunija. Rumunija šiuo metu disponuoja nemažai šarvuotų greitaeigių katerių ar kitokio pobūdžio kovinių laivų, o Ukraina turi tik tai, kas jau nebegali plaukti, ir pakrantės postus. Taigi problema labai rimta, o jeigu Ukrainos ekonomika ir toliau degraduos, subyrės ir pati valstybė su savo struktūromis, o tai ir bus signalas dėl plano “B”.

Šauksmas