Nigerio sukilėliai nutraukė urano ir aukso tiekimą Prancūzijai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/nige... 2023-08-01 16:14:00, skaitė 314, komentavo 5

Nigerio sukilėliai nutraukė urano ir aukso tiekimą Prancūzijai

Nigerio kariuomenė, nuvertusi prezidentą Mohammedą Bazumą, paskelbė nutraukianti aukso ir urano tiekimą Prancūzijai, rašo „Mehr News“.

"Turime urano, deimantų, aukso, naftos ir gyvename kaip vergai? Mums nereikia prancūzų, kurie užtikrintų mūsų saugumą”, – sakė vienas iš sukilėlių.

Ši Afrikos šalis turi dideles urano atsargas, nuo kurių Prancūzija yra labai priklausoma. Niamey tiekia 15-17 procentų šios žaliavos Prancūzijos atominėms elektrinėms.

Trečiadienį Nigerio kariuomenė surengė maištą, pasirodė nacionalinėje televizijoje ir paskelbė apie prezidento Mohamedo Bazumo nušalinimą, sienų uždarymą ir komendanto valandos įvedimą. Prieš tai prezidento gvardijos kovotojai užblokavo valstybės vadovo rūmus sostinėje Niamey.

Bazumas vis dar laikomas rezidencijoje. Afrikos Sąjungos komisijos pirmininkas Musa Faki Mahamatas sakė, kad su Nigerio vadovu viskas tvarkoje, jis jaučiasi gerai.

Praėjusį penktadienį prezidento gvardijos vadas, generolas Tchiani pasirodė valstybinėje televizijoje kaip perversmo dalyvių suformuotos Nacionalinės Tėvynės gynimo tarybos vadovas.

SN inf.