Paksistai + tautininkai = politinis daltonizmas

Autorius: Kūlgrinda.lt Šaltinis: http://kulgrinda.lt/1259/paksi... 2016-03-22 22:13:57, skaitė 2767, komentavo 0

Paksistai + tautininkai = politinis daltonizmas

Dažniausiai aš nekomentuoju įvairių rinkiminių deklaracijų, jungimųsi ir strategavimų, nes nėra tam jokio tikslo. Už to dažniausiai nieko nėra, tik kalbančios burnos skleidžiamas vėjo dvelksmas, sugadintas popierius ir sugaištos minutės, skaitant elektroninį variantą. Niekas negali keistis, jeigu nėra aiškaus pasaulio matymo bei deklaraciją sekančio veiksmo. Tikro ir realaus darbo, o ne tik „Palaikau!“.

Tautininkai pyksta, kai juos paerzinu dėl pastarųjų jų deklaracijų su Tvarkos ir Teisingumo partija. O be reikalo. Jeigu liko ten dar lašas loginio mąstymo, tai pagalvotų kokius niekus daro ir kaip patys sau kenkia. Man, aišku, tai nėra blogai, bet kažkaip gaila partijos, kurioje buvau 3,5 metų, todėl noriu duoti kelis patarimus. O ar į juos reaguosit, ar ne – jūsų reikalas.

Pirma. Jeigu save deklaruoji antisistemine jėga, tai jokiu būdu negali save tapatinti su tomis partijomis, kurios valdė (koalicijoje) per pastaruosius 3,5 metų. Tu gausi visą nepavykusį jų valdymo laikotarpio šleifą.

Antra. Kodėl pasirašoma tokiu netikusiu laiku, kai TT yra persekiojama korupcinių skandalų? Tiek Paksas, tiek ir jo ministras Trečiokas dabar nuolat minimi masinėje medijoje. Todėl bet koks savo partijos susiejimas su neigiamai žiniasklaidoje aptariamais subjektais persiduoda su jais bendraujantiems asmenims ir organizacijoms.

Trečia. Lietuvoje mėgstama rašytis skambias deklaracijas, nepasitikrinus kiek pasirašantys asmenys yra pasiryžę už jas kautis. Todėl logiškas žingsnis būtų paskaičiuoti, kiek kartų atsiliepė „bendradeklaracininkai“ į pagalbos prašymus? Kažkaip nepamenu TT dalyvavimo „žemės referendume“, nepamenu ir kažkokių išskirtinių tos partijos žingsnių, sprendžiant migracijos, monetarinės ir suverenumo išsaugojimo klausimus, nors jie buvo valdančiojoje koalicijoje. Dar daugiau, Pakso valdymo metu mes buvome atvesti į ES, tad apie ką kalbama?

Tautininkas Marius Kundrotas savo straipsnyje „Audrius Rudys ir Jonušas Radvila: istorija kartojasi?“ teigia, jog „Jei panašią deklaraciją pasirašyti būtų pasiūliusi Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ar kita bent iš dalies priimtina politinė jėga, tautininkai veikiausiai būtų ją pasirašę lygiai taip pat.“ Tai tik vėl parodytų, jog tautininkai nėra jokia antisisteminė jėga, nes imituotų gražių žodžių deklaracijas su tais, kurie jau buvo sistema – valdė Lietuvą, bet situacijos į gerą nekeitė. Tad kyla klausimas: kam flirtuoti su sistema, jeigu ji žalinga? O gal nesinori žalingos sistemos pakeisti, o tik, žaidžiant pagal jų taisykles, išsikovoti kelis mandatus? Na, tada tikrai geriau tą reikėjo daryti su TS – LKD, kuri turi didesnius šansus gauti daugiau mandatų nei skęstantis TT.

Rolandą Paksą bei jo partijos veiksmus suprantu. Jų partija palengva merdi. Jie patiria politinį spaudimą, tad natūraliai ieško sąjungininkų, kad ir nedidelių, jog pademonstruotų turintys stiprybę ir palaikymą, jog prieš rinkimus suintegruotų daug mažų srovelių ir jų padedami išsilaikytų seime. Na o tada vėl taptų reikalingi kaip koalicijos partneriai ir taip išsaugotų savo status quo. Nurimtų ir tos rezonansinės bylos, nes prieš reikalingus (bent jau tuo metu) asmenis jos nėra keliamos.

Todėl paksistus aš suprantu, jie daro tai, ką dabar sugeba. O kas iš to tautininkams? Yra keli scenarijai:

A) Ta deklaracija daroma iš naivaus idealizmo. Nesiekiant jokių politinių tikslų, o tiesiog norint paskatinti TT geriems darbams. Tai lyg ir gražu, bet absoliučiai naivu. Politikoje tokie dalykai nevyksta, čia funkcionuoja grubi real politik, todėl jokio politinio svorio neturintys judėjimai tikrai nepajėgs priversti pasukti savo idėjinės krypties daug už juos didesnes partijas.

B) Tautininkų sąjungos lyderiai tikisi per bendrą sąrašą „iškišti“ kelis savo žmones į Seimą. Tai nėra jokia sąmokslo teorija, nes toks scenarijus jau vyko 2008 metų pradžioje, kada Lietuvių tautininkų sąjunga buvo prijungta prie TS – LKD, jog G. Songaila ir K. Uoka turėtų šansus patekti į Seimą. Jie pateko, bet tautininkų nebeliko, o atsikūrę jie liko marginalijoje. Tad ar neaukoja keli Tautininkų sąjungos lyderiai partijos, vardan savo asmeninės ambicijos? Toliau tuos klausimus palieku gvildenti partijos nariams, jiems tai aktualiau.

Toliau Marius Kundrotas rašo: „Turite planą, kaip to pasiekti? Pateikite jį. O dar geriau – stokite į tautininkų gretas, atsiveskite dar po dešimtį narių, įsteikite skyrių, lai kiekvienas atsivestasis dar atsiveda bent po dvidešimt rinkėjų.“ Kadangi pats į partiją buvau atvedęs daugiau nei kelias dešimtis partijos narių (kai kurie dar likę, kad ir pasyviais, bet nariais), todėl ir rašau šį tekstą. Vien dėl to, jog jaučiuosi prieš juos atsakingas. Siūlymai buvo teikiami, galima ir dabar kelis pateikti:

A) Turėti kantrybės ir dirbti nuosekliai. Partija atkurta dar tik prieš gerus 4 metus. Ji išgyveno ne vieną valymąsi ir narių kaitą, natūralu, jog nerodo gerų rezultatų. Norint be kapitalo injekcijų pasiekti bent nišinį rezultatą, reikia dirbti dešimtmečiais. Ypatingą dėmesį skirti jaunimo sekcijoms.

B) Reikia turėti idėjinius principus, bet nebūti ideologiškai angažuotais, nes tai trukdo matyti realybę. Ramiau vertinti geopolitinius įvykius, ypač jeigu jie trukdo dirbti su vietiniais Lietuvoje. Galima remti ką nori, tiesiog reikia tą daryti santūriau.

C) Kurti savo žiniasklaidos tinklą ir mokytis viešuosius ryšius bei NLP, nes dabartinė retorika bei viešųjų akcijų sprendimai, švelniai tariant, netikę.

D) Gerbti savo šalies piliečius bei partijos narius.

Pradžiai tiek, per laiką pajudėsite iš mirties taško, jeigu nesusidėsite su neaiškios reputacijos judėjimais bei savojo nepaaukosite vardan kelių žmonių politinių ambicijų.

P.S. Rinkimuose nedalyvausiu, tad pulti tautininkus neturiu poreikio.

P.P.S. Su visa pagarba A. Rudžiui, bet jį lyginti su Radvilomis yra nerimta.

P.P.P.S: O pabaigai – anekdotas. Užsidegė Petro namas. Petras stovi šalia. Tyli. Pribėga kaimynas Jonas. Gaisrininkas. Su vandens žarna. Siūlosi į pagalbą. O Petras išdidžiai atsisako, argumentuodamas: Jonai, tu mano mergą prieš dešimt metų nuviliojai.

O jeigu Jonas ir sukėlė tą gaisrą bei vietoje vandens pils benziną? Ar verta eiti gelbėti Lietuvos su tais, kurie ją tiek metų naikino?

Visiškai nejuokinga.

Marius Jonaitis