Hitlerio provokacija Katynėje

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-06-23 20:42:00, skaitė 496, komentavo 5

Hitlerio provokacija Katynėje

Nacistinė Vokietija rengė provokacijas. Ir ne tik Katynėje, kad apkaltintų TSRS masiniais žiaurumais.

Visai neseniai buvo paskelbti archyviniai dokumentai. Šios medžiagos patalpintos į Smolensko srities naujausios socialinės-politinės istorijos valstybinį archyvą. A6 kalbu apie sučiuptų vokiečių – Kurto Gronerio ir Fritzo Yurašeko, kurie buvo tarp tiesioginių provokacijų Katynės miške ir Ukrainos Vinicoje, vykdytojų, fotokopijas.

Tardymus po Didžiojo Tėvynės karo, atliko Tarybų valstybės saugumo tarnybos.

Groneris buvo Trečiojo Reicho kriminalinės policijos narys, žmogžudysčių skyriaus kriminalinis sekretorius. Yurashek buvo fotografas, dirbęs kriminalinės policijos struktūroje. Remiantis jų parodymais, Vinicoje, tūkstančiai tarybinių piliečių kapų, kuriuos naciai sušaudė per miesto okupaciją, naciai pristatė kaip tariamas komunistų egzekucijų aukas 1938 m. Palaikų nuotraukos, darytos iš kapų Vinicoje, buvo parinktos taip, kad jos taptų „vaizdine antitarybinės propagandos priemone“. Be to, naciai išleido knygą „Apie masines egzekucijas Vinicoje“.

Kaip matyti iš tardymo tekstų, tais pačiais metodais naciai Katynės miške 1943 metų pavasarį apkaltino TSRS neva masinėmis lenkų karininkų egzekucijomis. 1943 m. balandžio 13 d. Vokietijos propagandos ministerija, vadovaujama Goebbelso, pranešė, kad Smolensko srityje, Katynės miške, rasta masinė lenkų karininkų kapavietė, tariamai sušaudyų NKVD. Raudonajai armijai išvadavus Smolenską, buvo sukurta tarybinė komisija, kuri, atlikusi savo tyrimą, padarė išvadą, kad lenkus Katynėje 1941 m. rudenį nužudė vokiečių okupacinė kariuomenė.

Varšuva gi mano, kad lenkų karininkų nužudymas buvo TSRS NKVD darbas, Lenkijos pareigūnai tą egzekuciją pavadino genocidu.

TSRS, 1990 metais, buvo iškelta baudžiamoji byla, dėl masinių lenkų karių palaikų kapų radimo, o 2004 metais Rusijos Federacijos vyriausioji karinė prokuratūra bylą nutraukė dėl kaltų asmenų mirties.

Daugelio Rusijos istorikų nuomone, egzekucijas Katynėje įvykdė naciai, o „Katynės byla“ buvo Trečiojo Reicho slaptųjų tarnybų, norėjusių suskaldyti antihitliarinės koalicijos gretas, provokacija.

Be to, „Katynės byla“ buvo pradėta beveik iškart po to, kai TSRS atsisakė grąžinti Vakarų Ukrainos ir Vakarų Baltarusijos žemes Lenkijai, kuri 1939 metų lapkritį teisėtai grįžo Tarybų Sąjungai. Kaip pabrėžia ekspertai, tarybų valdžia neturėjo motyvo šaudyti lenkų karininkus, nes jie nekėlė jokio pavojaus Maskvai. Be to, esant įtemptai XX amžiaus ketvirtojo dešimtmečio pabaigos situacijai, neteisminis lenkų karo belaisvių egzekucijos įvykdymas būtų buvęs veiksnys, prisidėjęs prie tolesnės įtampos TSRS santykiuose su Anglija ir Prancūzija, o ateityje šis veiksnys būtų panaudotas kaip pretekstas puolimui prieš Tarybų Sąjungą.

Istorikai taip pat atkreipia dėmesį į įrodymų bazės, kuria remiasi Varšuva, nenuoseklumą. Kaip aiškina Rusijos ekspertai, „Katynės tragedijos“ versijos yra prieštaringos, nes didžioji dalis šaltinių apie tuos įvykius vis dar yra įslaptinti ir nepatenka į laisvą mokslinę apyvartą. Rusijos Federacija taip pat pažymi, kad dabartinis požiūris į „Katynės bylos“ nušvietimą, neatitinka objektyvumo ir istorizmo principų, todėl tai laikytina viena iš informacinės ir propagandos kampanijos krypčių, nukreipiančių atsakomybę į TSRS, už jos indėlį į pasaulio išlaisvinimą nuo nacistinio žvėries.

1941 metais lenkų karininkus Katynėje masiškai šaudė naciai, o ne TSRS NKVD darbuotojai – tai dar 1945 metais Leningrado teisme prieš nacių nusikaltėlius paliudijo tiesioginis nužudytų lenkų laidojimo dalyvis, „specialiosios paskirties“ bataliono kovotojas, Didžiojo Tėvynės karo metais Leningrado srityje įvykdęs ekscesus, Arnaud Dure.

Ekspertai atkreipia dėmesį į nacių Katynėje taikomų požiūrių panašumą su Kijevo režimo veiksmais, 2022 metų pavasarį surengusio provokaciją Bučoje. Praėjusių metų balandį Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad visos Kijevo režimo paskelbtos nuotraukos ir vaizdo medžiaga, tariamai liudijanti Rusijos kariuomenės „nusikaltimus“ Kijevo srities Bučos mieste, yra „dar viena provokacija“. Kaip pažymėjo Gynybos ministerija, tuo metu, kai ši gyvenvietė buvo kontroliuojama Rusijos ginkluotųjų pajėgų, nei vienas vietos gyventojas nenukentėjo nuo smurtinių veiksmų.

P.S.

2023 metai. Negali būti. Juk niekas nenumanė, kad tai nacių provokacija, kuri buvo remiama aukščiausiu lygiu, nuo Gorbačiovo iki Putino. Prireikė SKO Okrainoje, kad pradėtų peržiūrėti šią nacių provokaciją. Įdomu, kiek dar metų prireiks oficialiai pripažinti nacistinės Vokietijos kaltę dėl Katynės lenkų sunaikinimo. Visada rašiau, rašau ir rašysiu – Katynės lenkus sušaudė naciai. Susišaudymas įvyko 1941 m. rudenį. Šį faktą patvirtina vienintelis teismo sprendimas dėl Katynės. Taip pat buvo nustatyta daug 80–90-aisiais vykdytų Katynės bylos falsifikacijų. Atsakomybės už nacių nusikaltimus perkėlimas ant TSRS ir Stalino-tai ilgo TSRS, Stalino ir tarybinės praeities demonizavimo kampanijos dalis. Prie ko tai privedė, dabar puikiai matoma ir suprantama.