Palanga: purvina jūra ir paslaugų kainų-kokybės disproporcija

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-06-19 21:20:00, skaitė 649, komentavo 6

Palanga: purvina jūra ir paslaugų kainų-kokybės disproporcija

Birželio 16 d. 9 val. stebėjau ramią Baltiją. Maždaug už 300 metrų nuo tilto pabaigos mačiau dumblių sankaupą, greta tilto, į Kunigiškių pusę - nuo melsvadumblių (cyanobakterijų) "žydinčią" jūrą, o visai greta tilto, ant dugno, pūvančius dumblius (nuotrauka žemiau). Toks vanduo - pavojingas sveikatai. 

 

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), cianobakteriniai toksinai paprastai sukelia daugybę simptomų, įskaitant odos dirginimą, skrandžio spazmas, pykinimą, vėmimą, viduriavimą, karščiavimą, gerklės skausmą, galvos skausmą, raumenų ir sąnarių skausmą, pūsleles burnoje, kepenų pažeidimą.

Baltija - nešvariausia jūra pasaulyje. Gyvenu prie Neries upės, todėl nesistebiu tuo. Ši upė į jūrą plukdo labai nešvarų vandenį: rudos spalvos ir ne daugiau 50 cm. skaidrumo. 1972 metais, būdamas Vilniaus universiteto studentu, aš dalyvavau Neries vandens tyrimuose, todėl galiu vizualiai palyginti upės būklę. Šiandien ji - tragiška. 

Pamenu ir Baltijos būklę, vandens spalvą, kvapą, skaidrumą šeštame dešimtmetyje ir vėlesniais metais (Palangoje ilsėjausi beveik kasmet). Galiu tvirtinti, kad vandens kokybės pokyčiai - siaubingi. Naiviai galvojau, kad įstojus į ES reikalai ims keistis į gerąją pusę. Viltys neišsipildė.

AVvXsEiEmH2CAwHDPGQltpAwiSU5uAyQwB85FcVUmmfc9EXsugIrxPPV6gfIZy5uX8OpnB2It5uf33JvtYMrIwAilqzuZTJ8GeRf9D6H0GiyP5koRdZNs1vB2A6I1hsisEtAsZw-KM5NWlPG93Egq6cSF6WXosX5orxIn0V7mZmP6p4f8RU20FyQB4367bFTbg=w502-h670

Dumblėja ne tik teršiama Baltijos jūra, dumblėja net Tiškevičiaus parke esantys ir menkai prižiūrimi tvenkiniai. Nuotraukoje žemiau - didžiausias parko tvenkinys, kuris nevalomas sparčiai dumblėja nuo čia gyvenančių ančių ekskrementų. 

received_816859473297898%20(1).jpeg

Kas dar krenta į akis šiais metais.

Pastebimai išaugo viešbučių numerių kainos. Dažnai nurodomų žvaigždučių skaičius neatitinka realijų. Man nenusišypsojo laimė 90 -taisiais sudalyvauti valstybės išvogime, o mokslinio darbuotojo pensija neleidžia mėgautis "elito" malonumais, todėl ieškau nebrangaus varianto. Vienas iš tokių - viešbutis "Žuvėdra". Čia nėra problemų su parkavimu, puiki viešbučio lokacija - kelios dešimtys metrų nuo kopų. Tik kam ekonominiame variante rodyti tris žvaigždutes, jei jų, geriausiu atveju, dvi? Netoliese esantis viešbutis "Palangos dailė" - vienintelis iš aplinkinių nemeluoja: žymi dvi žvaigždutes, nors jos lenkia gretimus trižvaigždutininkus.

Dėl dviračių ir paspirtukų.

Buvau liudininku, kuomet Tiškevičių parko teritorijoje raitoji policija paprotino šiuos viešosios tvarkos griovėjus. Palangiškiai visada važinėjo dviračiais, atvykę poilsiautojai - irgi. Koks Seimo idiotas (antikos graikų naudota prasme) sugalvojo kurortuose, kur ribojamas eismas, nedaug automobilių, leisti dviratininkams ir paspirtukininkams važinėti siaurais kurortinių miestelių šaligatviais? 

Toliau skursta "Basankės" kaštonai

Jau beveik dešimtmetis prabėgo nuo Jono Basanavičiaus gatvės rekonstrukcijos, kuomet buvo iškirsti paunksmę teikę kaštonai ir vietoje jų prisodinta jaunų kaštonų, kurie taip ir neauga įsprausti į grindinį. Džiūsta nabagai, o į jų vietą įkišami nauji pasmerktieji sunykti. Tai įvyko dėl miesto valdžios bukaprotiškumo ir noro vogti iš bendros kišenės. Konservatnikai yra konservatnikai. 

Kirų "juokas" primena Džazu ir Monikos Liu juoką

Palangos kirų, žąsies dydžio, skleidžiami garsai retsykiais panašėja į isterišką žmogaus juoką. Man jis priminė dainininkių Džazu ir Monikos Liu juoką. Kokia yra kirų kvatojimo priežastis? Gal jie kvatoja iš Palangos mero, leidusio Tiškevičių parke vietoj dušinių pastatyti didelį namą kopose Rusijos pilietei? O gal iš kainų kurorto maitinimo įstaigose? 

Aš žinojau Palangoje vienintelę vietą, kurioje maisto kaina hormoningai derėjo su kokybe. Tokia vieta buvo "Ukrainiečių virtuvė". Taip buvo, kol restorane per dienas sėdėdavo jo savininkė. Antri metai, kai jos nematau. Mėsos gabaliukų skaičius "Ukrainietiškuose barščiuose", kuriuos ypač mėgstu, per tuos kelis metus sumažėjo nuo 4-5 vienetų iki vieno. 

Apsilankėme dar keliose maitinimo įstaigos: visur kainos šovė į beprotiškas aukštumas, tik ne kokybė!

Sugrįžę nutarėme daugiau nevažiuoti į Palangą. Labai jau didelė kainos ir poilsio kokybės disproporcija.