Pabėgėliai gyvens Vilniuje. Kuriame sostinės rajone įsikurs Molenbekas?

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2016-01-25 17:07:10, skaitė 2368, komentavo 0

Pabėgėliai gyvens Vilniuje. Kuriame sostinės rajone įsikurs Molenbekas?

Pranešama, jog Vilniuje, neįvardintame Kalvarijų g. name (200 kv.m.) netrukus įsikurs bendruomeninis pabėgėlių integracijos centras. Ten pabėgėliams bus teikiamos įvairios paslaugos, kiauromis dienomis jie bus informuojami, globojami, mokomi ir šviečiami.

Gūgelio vaizdelis 

Viskas lyg ir gerai, tik gaila, kad žurnalistai nerado reikalo pranešti - kur tiksliai yra tas namas? [Patikslinimas - tai bus Kalvarijų g. 47.]

Manau, kad turintiems ar ketinantiems įsigyti nekilnojamą turtą tame rajone vilniečiams tai būtų aktuali informacija.

Nes padidintos tolerancijos progresyviems piliečiams tokio centro kaimynystė gali būti papildomas privalumas, sukursiantis jų taip svajojamą multikultūrinę Briuselio Molenbeko atmosferą.

Tuo tarpu mažiau progresyvūs ir ne tokie tolerantiški žmonės gal norėtų suspėti parduoti savo būstą tame rajone ir persikraustyti kur nors kitur.

IMHO, tuos prieštaringus interesus būtų galima bandyti subalansuoti - vieni pirktų, kiti parduotų.

Galima spėti, jog tas namukas Kalvarijų gatvėje yra kažkur tarp sankryžų su Lvovo ir Daugėliškio/Trimitų gatvėmis - t.v. Kalvarijų turgaus rajonas. Juolab, kad netoliese - Šeimyniškių g. 5 A jau buvo įsikūręs Raudonojo Kryžiaus aptarnaujamas Vilniaus Pabėgėlių integracijos centras.

Bet manau, jog vietiniams norėtųsi žinoti tiksliau.

Pamenu, kokie laimingi buvo Savanorių aka Krasnūchos galo - Gerosios Vilties gatvės gyventojai, kuomet greta kitų jų daliai tekusių džiaugsmų, trečiame name dar buvo įkurtas Vilniaus priklausomybės ligų centras su Alkoholinės ir Narkotinės abstinencijos gydymo ir psichosocialinės reabilitacijos skyriais. Iš kurio išropoję pasireabilitavę ir švirkštus pasikeitę pacientai eidavo plėšikauti į artimiausią troleibuso stotelę.

Tarp kitko, ar pamenate tuos tolerantiškų publicistų straipsnius, kad atvykę pabėgėliai užpildys nykstančius mažus miestelius Lietuvos provincijoje?

O verslininkų godas, kaip tie darbštūs ir negeriantys pabėgėliai sunkiai triūs tekstilės fabrikuose ir ars žemės ūkyje už minimalų mėnesinį atlygį?

Pamirškite tuos blėnis - absoliuti dauguma tų žmonių, kurie paleisti iš integracijos stovyklos neišneš kudašiaus į turtingesnius ES kraštus, apsigyvens ....Vilniuje.

Kurio socialinei infrastruktūrai teks priimti visą krūvį dėl tų žmonių gydimo, jų vaikų ugdymo darželiuose bei mokyklose.

„Kvotų paskirstymo dar nėra – kai jie bus išleidžiami iš Ruklos, iš dalies jie patys rinksis, kur važiuoti, ką veikti. Daug kas priklauso nuo finansinės paramos, kiek bus skirta lėšų. Jei bus taip, kaip yra dabar, daugeliui bus sunku apsigyventi Vilniuje dėl brangesnio pragyvenimo.

Bet Vilnius yra didelis miestas, o tas 1100 pabėgėlių Lietuvos mastu tikrai nėra didelis skaičius. Mūsų infrastruktūra yra paruošta, galime priimti pabėgėlius, jei jie važiuos po vieną šeimą, problemų neiškils“, – sakė vicemeras Gintaras Paluckas.

Savivaldybė įsipareigoja sudaryti sąlygas migrantų vaikams gauti ikimokyklinį ir mokyklinį išsilavinimą, neformaliojo švietimo paslaugas, tarpininkauti su potencialiais būsto nuomotojais ieškant kur įsikurti, skatinti darbdavius įdarbinti užsieniečius."

Kiekvienam, minimaliai susipažinusiam su arabų šalių gyventojų kultūrinėmis nuostatomis akivaizdu, jog nei žemės ūkis, nei fabrikai tų pabėgėlių darbo rankų nesulauks. Na, gal koks vienas kitas vyrukas pusmetį-kitą ir pavargs. Ne daugiau.

O štai kebabinių pramonė ir Gariūnų industrija - kitas reikalas. Manau, daugelis likusiųjų Lietuvoje pabėgėlių ten ir nusės.

Tarp kitko - labai svarbus klausimas: kuriame Vilniaus rajone tie pabėgėliai pradės kurtis? Nes žinant tos publikos pomėgi burtis etniniuose-religiniuose getuose, labai tikėtina, jog tas rajonas, kurį jie pasirinks nuo pat pradžių, kada nors virs Briuselio Molenbeko analogu. Vietiniams iš ten teks išnykti.

Dar pusė bėdos, jeigu tai bus koks Naujininkų, Savanorių prospekto galas ar atokesnis Karoliniškių užkampis. Bet ta publika mėgsta įsikurti greta centro. Juolab ir savivaldybė jiems paslaugiai bruka Integracijos centrą Kalvarijų gatvėje, prieš turgų, kur aplink ne taip jau ir mažai pigaus būsto pasiūlos.

Vienžo, turintiems ar ketinantiems investuoti į NT patartina įdėmiai pasekti būtent pradinius pabėgėlių integracijos į Lietuvos sostinę etapus.

Idant neprasnausti, kuomet jų kaimynystėje pradės formuotis vietos Molenbekas. Nes kai jis įsikurs - butus jame realiai galėsite parduoti tik pabėgėliams už jų siūlomą kainą.

Na ir gal dar Tolerantiško jaunimo asociacijos nariams bei Romui Sadauskui-Kvietkevičiui su Pauliumi Gritėnu. Šitie, sprendžiant iš jų garsių deklaracijų, su malonumu gyvens multikultūrinėje aplinkoje.