Jerzy Kwaśniewski: Lenkijos Ordo Iuris institutas inicijuos tarptautinę diskusiją dėl neteisėtos migracijos

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-09-04 16:11:00, skaitė 341, komentavo 3

Jerzy Kwaśniewski: Lenkijos Ordo Iuris institutas inicijuos tarptautinę diskusiją dėl neteisėtos migracijos

Ponios ir ponai,

Vakar prezidentas Andrzejus Duda pasirašė dekretą, kuriuo 183 pasienio miestuose įvedama nepaprastoji padėtis. Tai tiesioginis Baltarusijos valdžios institucijų, kurios iš anksto parengė pirmąjį pasienio konfliktą šiuolaikinėje Lenkijos istorijoje, tikėdamosi destabilizuoti mūsų tėvynę ir kitas Vidurio Europos šalis, veiksmų padarinys.

Nepriklausomai nuo šio konflikto šaltinių, kai kalbama apie užsienio intervenciją, kiekvieno lenko pareiga yra ištikimai ginti Lenkijos Respublikos sienų neliečiamumą. Mūsų esminiai veiksmai ir teisinės intervencijos jau padarė didelį poveikį situacijos raidai ir užkirto kelią dezinformacinei atakai prieš mūsų šalį.

Su jūsų parama dalyvausime kuriant "teisinį skydą", kuris apsaugos mūsų šalį nuo bandymų pasinaudoti tarptautine teise ir primesti Lenkijai nelegalią migraciją.

Net Europos Sąjunga stojo Lenkijos vyriausybės pusėn. Už vidaus reikalus atsakinga Komisijos narė Ylva Johansson pareiškė, kad "teritorija Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje nėra migracijos klausimas, tai yra Lukašenkos agresijos prieš Lenkiją, Lietuvą ir Latviją, kuria siekiama destabilizuoti ES, dalis".

Tačiau kraštutiniai kairieji nenori suvokti visos situacijos rimtumo, kuri, susidūrus su pirmuoju pasienio konfliktu 3-iojoje Lenkijos Respublikoje, įsilieja į Minsko suplanuotą mūsų šalies vidaus konfliktų spektaklį. Savaitės pradžioje pasieniečiai sulaikė 13 asmenų, kurie bandė sugriauti valstybės tarnybų pastatytą tvorą, kad apsaugotų sieną nuo neteisėto kirtimo. Tarp jų buvo kairiųjų pažiūrų aktyvistas Bartoszas K., žinomas dėl savo planų nuversti Lenkijos vyriausybę. Įdomu tai, kad prieš kelias dienas tas pats vyras kartu su LGBT judėjimo aktyvistais sutrikdė dokumentinio filmo apie Ordo Iuris premjerą.

Šiame dezinformacijos chaose nebuvo tikslios situacijos analizės, kuri parodytų, kaip, atsižvelgiant į teisę, Lenkija turėtų reaguoti gindamasi nuo agresyvių rytinės kaimynės veiksmų.

Todėl nedelsdami parengėme dvi ekspertų teisines nuomones dėl migracijos krizės. Atsargiai ir žingsnis po žingsnio jiems parodome, kad atsakomybė už krizės sukėlimą tenka Baltarusijai, kuri gabena migrantus iš Artimųjų Rytų į Europą, siekdama panaudoti migracijos šantažą prieš Europos Sąjungą. Taip pat įrodome, kad Lenkija neprivalo priimti į savo teritoriją žmonių, bandančių nelegaliai kirsti jos sienas.

Instituto teisininkų darbu pasinaudos neseniai paskirtas naujasis ombudsmenas, kuris pakvietė "Ordo Iuris" dalyvauti ekspertų seminare šia tema.

Siekdami užtikrinti Lenkijos interesus, taip pat įsikišome į Europos Žmogaus Teisių Teismo bylą, kuris priims sprendimą dėl Lenkijos teisininkų pateikto skundo, kuriame reikalaujama, kad mūsų sienų neliečiamumo apsauga būtų laikoma "nežmonišku elgesiu" ir žmogaus teisių pažeidimu. Mūsų ekspertai kaip tik baigia rengti išsamią nuomonę, kurią pateiksime teismui, prisijungdami prie bylos kaip teismo draugai. Naujausi Ordo Iuris veiksmai EŽTT rodo, kad mūsų veikla Strasbūre gali turėti realios įtakos sprendimų turiniui. Tik liepos mėn. Teismas citavo mūsų instituto ekspertų nuomones trijų savo sprendimų motyvuose.

Taip pat užtikrinsime, kad visi, kurie neteisėtai remia Baltarusijos "migracijos šantažą", sulauktų pasekmių. Todėl pateikėme skundą prokuratūrai dėl nusikaltimo, kurį padarė asmenys, naikinantys Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje pastatytus įtvirtinimus. Deja, jau yra teisininkų, kurie tvirtai gina nebaudžiamumą už sienos įtvirtinimų kirtimą!

image.png

Tačiau į vykstančią pasienio krizę žvelgiame visapusiškai. Jei visi į Europą atvykstantys migrantai bus vadinami pabėgėliais ir jei Europos Sąjungos kaimyninės šalys jais pasinaudos siekdamos destabilizuoti savo kaimynes, tikrieji pabėgėliai paskęs netikrų pabėgėlių jūroje, o visa žmogaus teisių sistema, užtikrinanti rūpinimąsi žmonėmis, bėgančiais nuo karo ir tikro persekiojimo, nustos veikti. Paradoksalu, bet tikrieji pabėgėliai taps tokių šalių kaip Baltarusija piktnaudžiavimo aukomis.

Todėl Ordo Iuris institutas inicijuos tarptautinę diskusiją, kurioje dalyvaus politologai, teisininkai ir žmogaus teisių gynėjai, apie migracijos šantažo problemą ir grynai instrumentinį humanitarinės teisės ir žmogaus teisių naudojimą agresyviems veiksmams vykdyti.

Su jūsų pagalba užkirsime kelią mėginimui pasinaudoti tarptautine teise ir primesti mūsų šaliai nelegalią migraciją. Europos Žmogaus Teisių Teisme įrodysime, kad mūsų šalis ne tik neprivalo priimti migrantų iš Baltarusijos, bet ir neturėtų kurti neigiamo precedento šioje srityje.

Jerzy Kwaśniewski Ordo Iuris 

image.png