Aurimas Guoga: Migrantų srautai - rusų darbas

Autorius: Aurimas Guoga Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-08-06 11:45:00, skaitė 1252, komentavo 10

Aurimas Guoga: Migrantų srautai - rusų darbas

Visi iš inercijos kaltina Lukašenką. Daug kas netgi ragina su juo tartis. Šį kartą kas tai daro ir ar kuoktservator eilinį kartą suklydo inicijavę sankcijas Lukai?

Migrantų srautai - ne vakar atsiradęs reiškinys. Prieš tai kažkas panašaus buvo Pietų Europoje, niekas nemano kad tai buvo Lukašenkos darbas.

Jei ne Lukašenkos, tuomet kas organizavo srautus 2014 m. iš Sirijos, o vėliau iš Libijos? Taip jau sutapo, kad ir ten ir ten tuo metu kariavo rusų karinis kontingentas. 

Turint omenyje kaip tai destabilizuoja Vakarų visuomenes, rusai tikrai suinteresuoti tai organizuoti. Juo labiau, kad tai įsipaišo į ką žinome apie rusų slaptųjų tarnybų veiklą trečiojo pasaulio šalyse šaltojo karo metais.

Tai štai, demokratiniai protestai Baltarusioje tikrai pastūmėjo Luką į rusų glėbį. Tuo metu Minske iš Rusijos leidosi lėktuvai su demonstrantų talžymo būriais.

Žinome, kad po protestų bangos Lukašenka tapo visiškai priklausomas nuo Kremliaus paramos.

O jei taip, nesistebėkime kad nuo tada Lukašenka vykdo purviniausius Kremliaus užsakymus. Jis ėmė daryti tai, ko anksčiau nė iš tolo nedarė. Taigi ne pats Lukašenka sugalvojo nutupdyti lėktuvą, taip pat ne pats inicijavo ir migrantų srautus.

Tai rusų darbas Lukašenkos rankomis. Dėl to su juo derėtis būtų tuščias reikalas ir apmaudi klaida. Turime atsimerkti - dabar tai Kremliaus marionetė.
Sekantis klausimas - o gal nereikėjo jo erzinti sankcijomis?

Kaip matote, ši šalis jau praktiškai perėjo Kremliaus kagėbistų žinion. Taigi sankcijos nėra pagrindinis motyvas, o viso labo pretekstas hibridiškai užpulti Lietuvą. Jos nebent paankstino Kremliaus agresiją per Baltarusią, nes jiems ten įsitvirtinus Lietuvos užpuolimas tapo tik laiko klausimas.

Tai visgi nesuklydo įvedę sankcijas?

Iš pradžių palaikiau pastangas nuversti Lukašenką, tačiau pastaruoju persigalvojau.

Reikalas tas, kad patys baltarusiai išėjo į gatves ne dėl to, kad iš pagrindų pakeisti šalies raidos kryptį, kaip tai padarė ukrainiečiai. Ne, jie viso labo siekė atsikratyti Lukašenkos. Norėjo kosmetinių pokyčių. Nemanė, kad reikia nusigręžti nuo Kremliaus ir tapti visaverte europietiška šalimi.

Protestai, kur norima keisti tik problemos fasadą, patiria nesėkmę. Tai tarsi mes sovietmečiu būtume siekę veiksmingos sovietinės perestroikos, o ne visai parišti su sovietija.

Todėl tai kas ten vyksta yra ne mūsų konfliktas ir nėra ko ten pernelyg įsitraukti. Jei baltarusiai nenusiteikę reformuoti pagrindų, gali ateiti S. Cihanouskaja ar bet kas kitas ir po kiek laiko vėl bus tas pats.

Taip nutiko ir su arabų pavasariu. Neseniai Tunisas, pavyzdinė taikios revoliucijos šalis, be ceremonijų vėl grįžo prie diktatūros, visiems pakiliai džiūgaujant.

Matome, kad laisvei reikia subręsti, o Lietuvos atveju - nedegraduoti kad mentalitetas nebepajėgtų palaikyti demokratijos. Laisvė įmanoma tik tada, kai žmonės iš sielos paskatų nusiteikę kurti gėrį. Laisvė įmanoma tik įsitvirtinus kokybiškam dvasingumui.

Bet grįžkime prie Baltarusios. Jei sankcijos ir buvo klaida, tai tikrai nereikšminga. Tikroji mūsų klaida - prie leftistų nusisusinome save tiek, kad nebeginame šalies sienų. Bijome kad Europa užpyks. O jei mūsų valstybingumas remiasi į Briuselio pritarimą, tuomet tai nevisavertė valstybė, nesugebanti savarankiškai tvarkytis. Nėra ko stebėtis, kad tampame svetimų užsienio jėgų priešpriešos įkaite ir pasaulio sąvartynu.