I. Šimonytė priminė blogėjančią pilietinės visuomenės padėtį Rusijoje ir Baltarusijoje bei Rusijos keliamą grėsmę

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/isimo... 2021-06-11 17:36:00, skaitė 719, komentavo 1

I. Šimonytė priminė blogėjančią pilietinės visuomenės padėtį Rusijoje ir Baltarusijoje bei Rusijos keliamą grėsmę

I. Šimonytė.

Premjerė su Baltijos ir Beniliukso valstybių premjerais aptarė šalių bendradarbiavimą

Premjerė Ingrida Šimonytė dalyvavo nuotoliniame Baltijos ir Beniliukso valstybių premjerų susitikime ir aptarė ES ekonomikos gaivinimo ir klimato kaitos, saugumo ir gynybos klausimus, Rytų partnerystės stiprinimą, COVID-19 keliamus iššūkius.

„Beniliukso valstybių bendradarbiavimas tapo pavyzdžiu mums, kai atgavus nepriklausomybę Baltijos šalys pradėjo stiprinti savo praktinį bendradarbiavimą. Simboliška, kad šiandien mūsų šalių santykiai yra ypač glaudūs, ir visų trijų Beniliukso šalių kariai dalyvauja NATO priešakinių pajėgų batalione Lietuvoje“, - pasakė I. Šimonytė.

Ji taip pat pabrėžė, kad NATO karių buvimas Baltijos šalyse demonstruoja Aljanso solidarumą ir yra nepaprastai svarbus indėlis į visos Europos saugumą.

Premjerai taip pat aptarė europinę darbotvarkę – ES lyderystę klimato kaitos politikoje, ES pastangas tiekiant vakcinas ir skiepijant, nacionalinių ekonomikos gaivinimo planų tvirtinimą.

Premjerai kalbėjo apie blogėjančią pilietinės visuomenės padėtį Rusijoje ir Baltarusijoje, Rusijos keliamą grėsmę, paramą Rytų partnerystės šalims.

„Esame ir būsime aktyvūs Rytų partnerystės iniciatyvos advokatais, nes manome, kad glaudesni šių šalių santykiai su ES atneša abipusę ilgalaikę naudą. Lietuva yra puikus pavyzdys, kaip reformos gali pakeisti šalį, todėl remiame Rytų partnerių pastangas žengti reformų keliu. Manome, kad europinė perspektyva taptų stipria papildoma motyvacija“, - pasakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė premjerams padėkojo už jų šalių solidarumą ir greitą atsaką reaguojant į civilinio orlaivio užgrobimą ir paragino tęsti spaudimą Baltarusijos režimui.

„Nepaprastai skaudu matyti, kaip Europos kaimynystėje grubiai paminamos žmogaus teisės, kasdien auga politinių kalinių skaičius, o žmonės, kurie išdrįsta pasinaudoti savo pilietinėmis teisėmis, yra brutaliai mušami ir kankinami“, – atskleidė I. Šimonytė.

„Baltarusijos režimas atvirai grasino Europos Sąjungai dėl nekontroliuojamų migrantų ir kontrabandos srautų. Šiandien pasienyje su Baltarusija susiduriame su smarkiai išaugusiu nelegalių migrantų srautu, kuris galimai vykdomas su režimo žinia“, - informavo premjerė.

I. Šimonytė pažymėjo, jog Baltarusijos režimo vykdoma politika skaudžiai liudija, kaip svarbu yra remti demokratinių vertybių sklaidą ES kaimynystėje.

Šaltinis: lrv.lt