Talibano vadovas nežada jokios taikos tol, kol JAV tęs Afganistano okupaciją

Autorius: BalsasTyruose Šaltinis: https://balsastyruose.wordpres... 2015-09-24 08:13:14, skaitė 2181, komentavo 0

Talibano vadovas nežada jokios taikos tol, kol JAV tęs Afganistano okupaciją

Afganistanas

Talibano kovotojai atmetė bet kokius galimus taikos susitarimus su kolaboracionistine marionetine Afganistano vyriausybe pareikšdama, kad taika galima tik tuo atveju, jeigu Kabulas atsisakytų karinės sutarties su Vašingtonu, o visos JAV vadovaujamos okupacinės karinės pajėgos paliktų karo kamuojamą Azijos šalį.


Naujasis Talibano vadovas mula Aktaras Mansuris

„Jeigu Kabulo administracija nori užbaigti karą ir įvesti taiką šalyje, tuomet tai galima padaryti tik nutraukus okupacinius veiksmus,“ – antradienį grupuotės internetinėje svetainėje buvo paskelbtas naujojo Talibano lyderio mula Aktaro Mansuro pasisakymas.

Kad įsivyrautų taika, Kabulas taip pat privalo atšaukti „visas okupantų karines ir saugumo grėsmes“.

Praėjusiais metais Afganistano Aukštųjų Rūmų parlamentas ratifikavo kontraversišką Dvišalį Saugumo Susitarimą (DSS) su Vašingtonu, pagal kurį, maždaug 10 tūkst. Amerikos karių liks Afganistane po 2014 metų, tai yra po to laikotarpio, kada JAV vadovaujama karinė misija baigėsi.

Rūmai taip pat patvirtino NATO Pajėgų Susitarimo Statusą (PSS), suteikusį teisę JAV kariniam aljansui sekančiais metais toliau dislokuoti savo karius šalyje.

Taip atsitiko nepaisant to, jog tuomet dar buvęs prezidentas, Hamidas Karzajus, atsisakė pasirašyti DSS.

Toliau, savo pranešime, Talibano lyderis pareikalavo problemų sprendimo „Afganistano viduje“, pareikšdamas, jog chaotiška situacija gali baigtis tik tada „jeigu šalis nebus okupuota“.

„Bet koks spaudimas iš užsienio su pretekstu išspręsti Afganistano problemą, jos ne tik kad neišspręs, tačiau sukurs dar daugiau sunkumų,“ – pridėjo Mansuras.

Talibanas šalyje įsiviešpatavo tarp 1996 ir 2001 metų, valdant buvusiam lyderiui, kurio mirtis buvo patvirtinta šių metų liepos mėnesį, mulai Omarui.

Mansuro iškilimas į valdžią, kaip pranešama, sukėlė kovą grupuotės viduje, kadangi kai kurie aukščiausieji lyderiai atsisakė laiduoti jam savo lojalumą tvirtindami, jog procesas, lėmęs Mansuro išrinkimą buvo atliktas paskubomis ir šališkai.

Pirmadienio pranešime, kuriuo, atrodo, buvo bandoma parodyti baigtus nesutarimus Talibano gretose, Mansuras teigė, kad tokių susiskaldymų kūrimas yra siekis prailginti JAV vadovaujamų pajėgų buvimo šalyje laikotarpį.

Liepos pradžioje Talibano atstovai ir Afganistano vyriausybė surengė taikos derybas Pakistano Muri mieste, esančiame į šiaurę nuo sostinės Islamabado. Joms pasibaigus, derybose dalyvavusios šalys susitarė vėl susitikti, tačiau liepos 18 dieną planuotas antrasis derybų etapas buvo atšauktas po pranešimo apie buvusio Talibano lyderio mirtį.

Po to, kai 2001 metais JAV vadovaujami kariai įsiveržė į šalį prisidengdami „kova prieš terorą“, per kurią Talibano judėjimo atstovai buvo nuversti, o pats Talibanas įvarytas į pogrindį, Afganistane okupacinės NATO pajėgos kartu su vietiniais kolaborantais, ir toliau, iki šių dienų grumiasi su esama saugumo stoka ir Talibano kovotojais.

Mažiausiai 13,5 tūkst. užsienio pajėgų karių yra likę Afganistane nepaisant to, jog JAV vadovaujama karinė misija yra pasibaigusi.

Šaltinis: http://www.presstv.com/Detail/2015/09/22/430217/Taliban-United-States-Afghanistan-Mullah-Akhtar-Mansour