COVID-19: Italijos šeima pradėjo teisminius veiksmus po to, kai šeimos narė mirė po Oxford-AstraZeneca (VaxZevria) skiepo

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-04-26 15:29:00, skaitė 3140, komentavo 0

COVID-19: Italijos šeima pradėjo teisminius veiksmus po to, kai šeimos narė mirė po Oxford-AstraZeneca (VaxZevria) skiepo

55 metų Augusta Turiaco paniro į komą ir mirė praėjus 19 dienų po injekcijos.

Mirusios italės šeima pranešė: ,,Sky News”, kad kad jie imasi teisinių veiksmų, norėdami nustatyti, ar dėl to kalta vakcina.

55 m. Augusta kovo 11 d. Sicilijoje gavo COVID skiepą ir po vakcinacijos per kelias dienas jos būklė pablogėjo. 

Muzikos mokytoja išreiškė džiaugsmą gavus Covidą19 skiepo dozę „Facebook“ įraše, rašydama „fatto“ - itališką žodį „padaryta“. Nepaisant blogos savijautos, ji sugrįžo į darbą ir po dviejų dienų nuramindama susirūpinusius draugus paskelbė: „Andra tutto bene“ - „viskas bus gerai“.

Deja, taip nebuvo.

Dar einant atlikti kraujo tyrimų jai pakilo aukšta temperatūra ir, galiausiai, mokytojai buvo nustatyti kraujo krešuliai.  

Kovo 28 d. ji nugrimzdo į komą ir mirė kovo 30 d. Buvo praėję 19 dienų po AstraZeneca (VaxZevria) injekcijos.

Jos brolis Nunzio Turiaco „Sky News“ sakė: „Tai buvo kaip žaibas iš giedro dangaus. Mano sesers sveikata buvo puiki, ji nevartojo vaistų, nes neturėjo tokių ligų kaip hipertenzija ar diabetas“.

Medicinos įrašai, kuriuos matė „Sky News“, parodė, kad M. Turiaco kūne ir  smegenyse, susidarė kraujo krešuliai.

Jos trombocitų lygis buvo nukritęs. 

Tokie pat požymiai nustatomi ir kitiems, kurie mirė po skiepijimo Oxford AstraZeneca.

Šeimos pradėtas teisinis procesas yra tik vienas iš daugelio bylų visoje Europoje, nukreiptų prieš AstraZeneca (VaxZevria).

Šeimos teisininkė Daniela Agnello „Sky News“ sakė: „Puiki M. Turiaco sveikatos būklė, ankstesnių patologijų nebuvimas, labai trumpas laikotarpis tarp vakcinos įšvirkštimo, pirminių ligų atsiradimo ir labai rimtų ligų, klinikinis vaizdas ir tada mirtis. Mes manome, kad visa tai yra tikslios, rimtos ir svarbios priežastys prašyti teisminių tyrimų ir nustatyti bet kokią tiesioginę ar netiesioginę, priežastinę atsakomybę, dėl kurios moteris mirė".

AstraZeneca (VaxZevria) atmetė „Sky News“  prašymą duoti interviu. Europos vaistų agentūra (EMA) dabar pakeitė savo patarimą sakydama, kad neįprasti kraujo krešuliai turėtų būti įvardijami kaip labai retas šalutinis vakcinos poveikis.

Imunologas prof. Micheli Goldman, Briuselio sveikatos priežiūros inovacijų instituto prezidentas, teigė, kad reikia atlikti mokslinį darbą siekiant nustatyti, kam ir kodėl kyla didžiausias pavojus.

Tačiau jis pabrėžė, kad vartojant visas vakcinas yra rizikos ir naudos pusiausvyra, o kraujo krešulių atvejai po AstraZeneca (VaxZevria) vakcinos yra labai neįprasti.

„Ši rizika buvo visiškai nenuspėjama, o vakcinų istorijoje yra precedentų“, - sakė jis.

„Žinote, kai kurių labai labai retų įvykių negalima numatyti atliekant tyrimus su gyvūnais, jų negalima numatyti, net jei tūkstančiai žmonių yra įtraukti į klinikinius tyrimus.

„Kartais jums reikia duoti vaistą milijonams žmonių, kol pasitaiko labai nedaug atvejų."

Prof. Goldman tęsė: „Manau, kad visada svarbu suvokti, kokie reti šalutiniai poveikiai - vienas iš 100 000. Ir jūs turite tai suderinti su labai didele rizika susirgti koronavirusu, būti hospitalizuotu, atsidurti reanimacijos skyriuje.“

VaxZevria vakcina vis dar diegiama didžiojoje Europos dalyje, tačiau viešumas apie kraujo krešulius paveikė pasitikėjimą ja.

Danija tapo pirmąja valstybe, paskelbusia, kad visiškai atsisako šią vakciną naudoti.

Kol atliekami tyrimai, dalis valstybių sustabdė vakcinos vartojimą, o kai kurios šalys, įskaitant JK, VaxZevria dabar vartoja tik tam tikroms amžiaus grupėms.

M. Turiaco šeima palaiko Europos vakcinacijos programą, tačiau sako norinti sužinoti, kas mokytojai nutiko, kad niekas kitas nemirtų nuo gydymo, skirto apsaugoti.

„Tai žmonės - jos yra kažkieno motinos, kažkieno dukros ir kažkieno seserys“, - sako jis.

Šaltinis