Graikijos parlamento rinkimai: SYRIZA vėl sudarinės vyriausybę

Autorius: LTnacionalistas Šaltinis: http://revoliucija.org/2015/09... 2015-09-22 09:43:48, skaitė 2314, komentavo 0

Graikijos parlamento rinkimai: SYRIZA vėl sudarinės vyriausybę

Nepaisant savo išdavystės ir atviro duotų rinkiminių pažadų laužymo (nusileidinėjant ES ir kt. transnacionalinių struktūrų diktatui), Aleksio Tsipro vadovaujama SYRIZA vis dėto sugebėjo daugiau ar mažiau išsaugoti savo ankstesnę poziciją, laimėdama rugsėjo 20-ą Graikijoje vykusius parlamento rinkimus. Iš tiesų galima teigti, kad rugsėjo 20-osios rinkimai davė labai panašius rezultatus į sausio 25-osios d. rinkimus.

Kaip matome, SYRIZA dabar turės 145 vietų parlamente, tik 4 vietomis mažiau negu po sausio 25 d. rinkimų, Naujoji demokratija (ND) – 75 vietas, t. y. tik 1 vieta mažiau; nacionalistinė Auksinė aušra – 18 vietų, t. y. 1 vieta daugiau; socialdemokratinė partija PASOK praktiškai apsikeitė pozicijomis su liberalų partija POTAMI, gaudama 17 vietų parlamente ir aplenkdama liberalus; tuo tarpu Graikijos Komunistų partija (KKE) išlaikė lygiai tokią pat poziciją, kokią turėjo ir sausį – 15 vietų parlamente.

Šitokie rinkimų rezultatai rodo, visų pirma, kad, nepaisant išdavikiškos A. Tsipro vyriausybės laikysenos, dauguma balsavusių graikų vis tiek palaikė SYRIZĄ, nes faktiškai padėtis liko nepakitusi ir, galima sakyti, A. Tsipro atsistatydinimas, ryšium su šiandienos padėtimi, tebuvo tiktai tam tikras formalumas – juk vyriausybę šįkart ir vėl sudarinės būtent „Syrizos“ atstovai. Graikų tauta leidosi antrąkart apmulkinama A. Tsipro ir Ko demagogijos.

Nemaloni, bet vis dėlto logiškai iš šio fakto kylanti išvada yra ta, kad graikų tauta dar nėra pribrendusi, o tiktai bręsta radikaliems pokyčiams ateityje, kurių tikėtis leidžia ne vien tik bendras Graikijos visuomenės politinis aktyvumas, bet ir tai, kad, nepaisant gudraus ir sėkimingo A. Tsipro politinio žaidimo, Graikijos politiniame žemėlapyje rimtą vietą užima ir radikalios opozicinės jėgos.

Galima numanyti, kad dabar SYRIZA iš naujo sudarinės koalicinę vyriausybę, kaip ir anksčiau, su nacionalistine save įvardijančia ANEL partija, nors neatmestini ir kt. panašūs variantai (pvz. su socialdemokratine PASOK). Bet kuriuo atveju, remiantis ligšioline A. Tsipro vykdyta politika, galima numatyti, kad netolima ateitis vers A. Tsiprą ir Ko priimti naujus, garantuotai stambiojo kapitalo interesams parankius ir Graikijos piliečiams žalingus sprendimus.

Tikriausiai tik dar didesni ekonominiai, socialiniai ir politiniai praradimai privers daugumą graikų atverti akis ir atsisakyti A. Tsipro ir „Syrizos“ atžvilgiu puoselėjamų iliuzijų.