Po 5 metų europiečiai patys bėgs į Sibirą

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/po-5-metu-e... 2015-09-22 09:42:53, skaitė 2565, komentavo 0

Po 5 metų europiečiai patys bėgs į Sibirą

„Žlungant Vakarams, Rusija sulig kiekvienais metais tampa vienintele tvirta ir stabilia valstybe nestabilioje aplinkoje“. – rašo lenkų leidinys Obserwator Polityczny. Jau šiandien daug žmonių iš valstybių, kurias valdo minkštakūniai politikai, nesugebantys susidoroti su visiškai banalia nelegalios migracijos problema, su pasigėrėjimu ir viltimi žvelgia į Rusiją, apie kurią galima daug ką kalbėti, bet vienas dalykas akivaizdus: savo lyderiais rusai gali pasikliauti. Jie nepaliks savo piliečių likimo valiai ir nepasislėps po stalu, laukdami. Kol situacija savaime pasikeis iki tokio lygio, kad jie galės ramiai išlįsti iš po stalo ir vėl išeiti prieš TV kameras, kad tęstų savo melagystes. – pažymi lenkų leidinys.

Šiandien galima neabejoti, kad rusiškas valstybės organizavimo modelis yra efektyvesnis ir atsparesnis krizėms. Europiečiams belieka pavydėti rusams. Ramus miegas kai kuriuose Vengrijos rajonuose šiandien – tai tik prisiminimai. – pažymi leidinys. Žmonės bijo nelegalių migrantų, kurie, negerbdami nei jų teisių, nei papročių, naktimis neretai elgiasi taip, kad vietiniai jaučia grėsmę. Kaimynai organizuoja sargybas kaimuose ir nedideliuose miesteliuose, nes Vengrijos vyriausybė akivaizdžiai bijo kištis, kad Europos žiniasklaida neišvadintų jos fašistine valdžia. Realybė Vengrijoje yra tiek nenormali, kad jokia save gerbianti valdžia neturėtų to toleruoti.

Tuo metu valstybės, kuri užima erdvę nuo Kaliningrado iki Magadano ir dar gabalą gaublio, gyventojai gali ir toliau ramiai miegoti, nes jie tikri, kad kas neateitų pas juos su kardu, nuo to pačio kardo ir žus. – liudija Obserwator Polityczny. Tvarka ir saugumas, kuriuos Rusija, nežiūrint į tai, kad priėmė milijoną pabėgėlių iš Donbaso ir į tai, kad neša sunkią nepateisinamų sankcijų naštą, iki šiol gali užtikrinti savo piliečiams, tampa unikalia vertybe.

„Vis mažiau pasaulyje yra valstybių, kuriose galima ramiai eiti miegoti, nesibaiminant, kad kažkas svetimas naktį įsibraus į namus. Dar prieš metus laiko mes to nepastebėdavom, o šiandien daug kas Europoje norėtų, kad artimiausioje sankryžoje stovėtų keli „mandagūs žmonės“ su žalia uniforma ir užtikrintų stabilumą, taiką ir saugumą. Tik iš kur jų paimti? – klausia lenkų leidinys. Reikia turėti galvoje, kad dauguma profesionalių kareivių kad ir toje pačioje Lenkijoje, dirba iki 15-os valandos, o paskui persirengia civiliais drabužiais ir važiuoja namo, kaip bet kuris kitas žmogus po darbo. Tas pats vyksta visoje Europoje. Visa ko viršūnė – tai Vakarų šalių armijos, kuriose jau nebėra tankų, nes jie pernelyg brangūs. O per pratybas reikia taupyti šaudmenys, dėl to kareiviai laksto su lazdomis, šūkaudami „pif-paf“. Kaip tokių valstybių piliečiai gali jaustis saugūs?

Norvegijoje dėl didžiulių turtų žmonės turi įvairių problemų, pirmiausiai – su psichika. Idealus to pavyzdys – neseniai ten susuktas filmas apie tai, kaip Rusija „stabilizavo“ Norvegiją, kurios valdžia galutinai išprotėjo dėl ekologijos. Nors mes ir prasti pranašai, tačiau gali būti, kad po kokio pusmečio ar metų, kai milijonas ar du milijonai nelegalių migrantų paprasčiausiai be jokių kliūčių įsibraus į Europą, žmonės susimąstys, ką čia tokio padarius, kad ponas Putinas atsiųstų savo galingą armiją, nes jau paprasčiausiai nebėra iš kur laukti pagalbos. – teigia lenkų leidinys.

Labai gaila, bet ponas Putinas yra tiktai vienas ir nežinia, ar jis labai norėtų bent trumpam pavaldyti Europą. Rusijos jis tikrai nepaliks, bet gal jį pavyks kaip nors įtikinti? Jis praverstų bent metams, kad įvestų tvarką ir sutvarkytų problemas. Juk savo laiku jis turėjo viziją apie Europą nuo Lisabonos iki Vladivostoko. Reikėtų detaliai išstudijuoti Rusijos konstituciją, kas ten rašoma apie šalių įtraukimą į Federacijos sudėtį. Juk gali taip atsitikti, kad ir kitos šalys nutars pasekti Krymo pėdomis. Tik ar panorės Rusai turėti Lenkiją kaip savo federacijos subjektą? – ironizuoja Obserwator Polityczny.

Vladimiro Putino rusai nenorės skolinti. Pernelyg didelė tikimybė, kad Vakarai jį sugadins. Rusai turi televiziją, internetą, jie mato, kas vyksta Europoje. Chrestomatinis argumentas, kad pas mus didesnis sūrių pasirinkimas (skaityk: mes sočiau gyvename) jau nebeveikia. Tokio stiliaus banalybės neturi jokio poveikio, jeigu žmonės jaučiasi nesaugūs. – pabrėžia lenkų leidinys. O čia dar paaiškėjo, kad praktiškai broliškoje Ukrainoje atsirado ministras pirmininkas, kuris savo laiku buvo pakankamai karingas. Reali situacija Europoje darosi įdomesnė už bet kokią fantastiką.

„Jei rimtai žvelgsime į šį klausimą, tai Europoje, jeigu nieko nepasikeis, po kokių penkių metų Rusija taps vienintele tvirta ir stabilia valstybe nestabilumo okeane. Greičiausiai tai bus vienintelė valstybė, į kurią galima bus bėgti ir prašytis prieglobsčio. Geriau Sibiras ir Sachalinas, nei Vakarų civilizacijos žlugimas, per kurį galima ir neišgyventi“. – apibendrina Obserwator Polityczny.

www