Lenkijos futbolistai atsisakė klauptis prieš BLM ant kelių pasaulio čempionato atrankinėse varžybose Londone

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-04-04 15:41:00, skaitė 1829, komentavo 9

Lenkijos futbolistai  atsisakė klauptis prieš BLM ant kelių pasaulio čempionato atrankinėse varžybose Londone

Lenkijos futbolistai atsisakė klauptis at kelių prieš Black Lives Matter (BLM) ir vietoj to nurodė į užrašą „respect” ant savo marškinėlių. Susitikimo rezultatas 2: 1 Anglijos naudai.

RMX. News rašoma, kad Britanijos Premjer-lygoje paplitusi praktika prieš rungtynes klauptis prieš BLM. Tai daroma, neva, oponuojant rasizmui ir reikšti solidarumą su judėjimu BLM, kuris pretenduoja į antirasistinės organizacijos statusą, tačiau buvo apkaltinta kurstymu visuomenės skaldymu ir atsakinga už masines riaušes ir žudymus po Džordžo Floydo sulaikymo metu.

Socialiniuose tinkluose lenkų elgesys sukėlė audrą komentarų, dauguma iš kurių buvo teigiami. Lenkijos Seimo deputatas Mariusz Kałużny, atstovaujantis „Solidarumą“, parašė: „Jie neatsiklaupė. Šiame beprotiškame pasaulyje išlieka protingi. Aš didžiuojuosi tuo, kad aš lenkas!”

Visuomeninės Lenkijos televizijos TVP sporto kanalas pabrėžė svarbą lenkų žaidėjų gesto ir pareiškė, kad atsisakymas klauptis reiškia, kad „lenkai gerbia visas sąžiningo žaidimo taisykles“.

image.png

Lenkijos futbolo asociacija (PZPN) pabrėžė, kad Lenkijos rinktinės gestas yra neutralus, apolitiškas, o visi Lenkijos atstovai pasisako prieš rasizmą ir neapykantą.

Legendinis lenkų futbolistas Zbigniew Boniek pasisakė prieš tai, kad bet kuris Lenkijos žaidėjas klauptųsi ant kelių prieš BLM.

Lenkijos vyriausybė taip pat reiškė savo nesutikimą su BLM. Premjeras Mateušas Moravieckis pareiškė praėjusiais metais, kad apsauga tradicinių vertybių ypač svarbi tokioms valstybėms, kaip Vengrija ir Lenkija, akivaizdoje prievartos iš BLM pusės.

„Kada griaunami ištoriniai paminklai JAV ir kai kuriose Europos šalyse, mes norime amortizuoti šį griovimą pozityviomis programomis. (...) Mes norime užtikrinti, kad Centrinė Europa liktų oaze sveiko proto ir taikos“, - pasakė jis.

Lenkijos dienraštyje wPolytice publicistas Aleksander Nalaskowski parašė, kad nesupranta, kodėl lenkų futbolistai turi klauptis? Kuo jie nusikalto?

Jo žodžiais, ne lenkai vežė juodaodžius vergus nežmoniškomis sąlygomis laivų triumuose. Ne lenkai vykdė rasinę segregaciją, sukūrė negrų getus ir Ku-Kluks-Klaną. Kodėl lenkai turėtų su britais dalintis kaltės jausmu?

Kalbos apie Europos vienybę, Nalaskowski nuomone, yra niekai, nes lenkai neturi pagrindo atgailauti. Tai belgai, vadovaujami karaliaus Leopoldo II, nužudė milijonus Kongo gyventojų, o ne lenkai.

Nuorodos:

https://rmx.news/article/article/polish-football-players-refuse-to-kneel-for-blm-at-wembley-stadium

https://wpolityce.pl/sport/545228-na-kleczkach