Ar čia tu, Europa?

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/ar-cia-tu-e... 2015-09-19 18:59:37, skaitė 2081, komentavo 0

Ar čia tu, Europa?

Pastaruoju metu aš tavęs nebeatpažįstu, Europa.

Tu jau nebe taip džiaugiesi atvykėliais, kaip anksčiau. Statai sienas, apnarplioji jas spygliuota viela, įrengi policijos užtvaras. Iš kur pas tave atsirado sienos? Ir kur pradingo tavo Šengenas?

Kur dingo tavo vienybė? Kodėl ne visos šalys sutinka priimti migrantus taip pat svetingai, kaip vokiečiai? Kodėl sąlygos migrantams priimti Vokietijoje yra geresnės nei Vengrijoje? Tu gi norėjai būti tokia vieninga, tokia standartizuota, tokia visuotinė! Europa, aūūū…

Kodėl Anglijos atstovai sėdi tavo parlamente nutaisę tokius veidus, tartum jie būtų pašaliniai stebėtojai ir tavo problemos jų nedomina?

Kalbama, kad britai nutarė patys pasirinkti tuos 20 000 migrantų, kuriuos priims. Galiu lažintis, kad jie išsirinks geriausius, o likusį milijoną paliks kontinentui.

Kas atsitiko? Kodėl britai turi savo nuomonę dėl migrantų, vengrai – savo, o Vokietija – savo? Europa, tu sąjunga, ar jau nebe sąjunga?

Ar sąjungos sąjungomis, o migrantai – atskira tema?

Tau iškilo problemos, labai rimtos problemos – štai kas su tavim nutiko, Europa.

Tu buvai vieninga, kol klestėjai. Nes lengva ir malonu valgyti pyragą drauge, o štai ryti mėšlą norinčių neatsiras. Visą mėšlą paliko vokiečiams, nes, logiškai mąstant, juos turėtų graužti sąžinė dėl II Pasaulinio karo, jie turi išpirkti savo kaltę. Bet ar sutinka su tuo vokiečiai?

Bijau, kad vokiečiai neilgai sutiks ryti tą mėšlą. Jie jau dabar nelabai sutinka. Jie jau pradėjo skirstyti tą mėšlo srautą visiems.

Ir čia slypi tavo problemos.

Norinčių išgerti tą karčią taurę yra nedaug. Nėra durnių. Tiksliau, yra, bet labai mažai ir sulig kiekviena diena jų vis mažiau.

O juk pas tave atvažiavo tik milijonas. Kas bus, kai atvažiuos dešimt? O jie atvažiuos. Karas Artimuosiuose Rytuose – tai ilgam. Islamo Valstybė – tai dar dešimt metų, jei ne daugiau.

O kas bus, jei situacija pablogės Turkijoje? O Turkijoje ji pablogės. Nes Turkija pamažu, bet užtikrintai klampinama į konfliktą. Turkai mėgina kovoti su kurdais, Islamo Valstybe ir Sirija tuo pat metu, o tai prie gero neprives.

Vokietija, kaip tu žiūri į tai, kad pas jau gyvenančius pas tave turkus atvažiuos dar pora milijonų giminaičių?

O kiek dar norinčių atvažiuoti iš įvairių valstybių?

Tu netgi neįsivaizduoji, Europa, kiek daug žmonių Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje norėtų atvažiuoti pas tave ir gyventi kaip vietiniai europiečiai, su visomis europietiškomis gėrybėmis, pašalpomis, patogumais.

Tau atrodo, kad sugebėsi nuo jų atsitverti?

Ilgoką teks statyti tvorą. Ir ne vieną.

Tu smarkiai įklimpai, Europa.

Girdėjau skambant jau ir tokius žodžius, kaip „filtracinės stovyklos“. Taip taip, stovyklos. Lageriai. Kol kas tiktai filtraciniai. Tačiau nuo filtracinių iki koncentracijos lagerių – vienas žingsnis.

Beje, o ar prisimeni tu dar Ukrainą?

Pameni, žadėjai priimti ją pas save? Jau pamiršai?

Tau dabar ne Ukraina galvoje. Dabar tu su sirais turi kažką daryti. Su pabėgėliais iš Libijos, Irako, Afganistano. Och, su kokiu malonumu tu dabar juos visus pakeistum ukrainiečiais. Bet ne, pakeisti jau nebegalima, galima tik pridėti.

Ir nepanašu, kad prie migrantų problemos Graikijoje tu dabar būtum pasiruošusi pridėti Ukrainą. Taip kad ukrainiečiams tikriausiai teks atidėti svajones apie eurointegraciją ne vieniems metams, o greičiausiai visiems laikams.

Kur integruosis Ukraina, jei pačiai ES ateis galas? O jis, panašu, ateis. Nes niekad jūs nesusitarsite kuopti to mėšlo drauge. Tartis jūs galėjote tiktai dėl pyrago. O pyrago daugiau nebėra.

Tavo likimą aš prognozuoju iš Anglijos atstovų veidų išraiškos. Iš tvorų Vengrijoje, iš Šarli Ebdo karikatūrų. Beje, tu kažkaip nelabai džiūgauji dėl naujausių karikatūrų apie paskendusį berniuką – kame reikalas? Tu jau nebe Šarli?

Ne, tu jau ne Šarli. Tu jau ne tokia vieninga. Ir tuo pat metu nebe tokia tolerantiška, ne tokia bendražmogiška, kaip norėjai atrodyti anksčiau.

Tu negali priimti visų. Tai paprasčiausiai fiziškai neįmanoma. Tu negali būti gera visiems, tau reikia rinktis, ar būti gerai saviems, ar tapti blogai.

Ir tu nebegali būti vieninga. Nes pyragas baigėsi, prasidėjo problemos. O spręsti problemas bendromis jėgomis tu nesugebi. Jūs visi pernelyg skirtingi – Anglija, Vokietija, Prancūzija, Graikija, Italija, Ispanija, Vengrija, Austrija, Bulgarija…

Jūs pernelyg skirtingi, kad laikytumėtės visą laiką drauge ir drauge spręstumėte problemas. Jūs neturite bendros šerdies.

Tu, Europa – tai triumviratas iš Vokietijos, Prancūzijos ir Anglijos – amžinų varžovų, kurie galėjo susivienyti nebent tik tarybinės grėsmės akivaizdoje. Tiktai jos jau seniai nebėra.

Dėl to tu labai greitais pasikeisi, Europa, tu keisies mūsų akyse.

Keisies dėl to, kad susidūrus su didelėmis problemomis, pas tave pradeda veikti principas „kiekvienas už save“.

Kiekvienas už save, Europa! Ir viena Merkel už visus!

www