Yra "kietesnių" ir už G. Landsbergį

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/yra-... 2021-03-15 23:35:00, skaitė 2378, komentavo 11

Yra

Gabrielius Landsbergis paskutiniu metu aktyviai užsiima demokratijos įvedinėjimu Rusijoje ir Baltarusijoje. Apie Krymo sugražinimą Ukrainai iš Landsbergio dar neteko girdėti, o Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelsonas (Marko Mihkelson) pažadėjo, kad šalis padės Ukrainai „susigrąžinti“ Krymą. Apie tai jis rašė Facebook’e.

Mihkelsonas pabrėžė, kad Talinas niekada nepripažins pusiasalio kaip Rusijos dalies.

„Estija <…> sieks užtikrinti, kad tarptautinė teisė ir žmogaus teisės uždarytų kelią Krymo okupacijai“, — sakoma pranešime.

Politikas pridūrė, kad tam reikia nuoseklaus tarptautinio bendradarbiavimo ir „nenuilstamo“ savo interesų propagavimo iš pačios Ukrainos pusės.

Anksčiau Britanijos ambasada Kijeve pateikė panašią iniciatyvą. Diplomatai pasiūlė programą „Atvira ateitis“, kuria turėtų būti finansuojama pusiasalio ir Kijevo nekontroliuojamų teritorijų Rytų Ukrainoje „reintegracijos plėtra“, taip pat turėtų būti fiksuojami „žmogaus teisių pažeidimai“.

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Michailas Šeremetas paragino Didžiąją Britaniją nuosaikiai vertinti „kolonijinius užmojus“ ir nesikišti į Rusijos vidaus reikalus. Krymo parlamento Diplomatijos ir etninių santykių komiteto vadovas Jurijus Gempelis patikino, kad bus sužlugdyti Londono planai „reintegruoti“ Krymą į Ukrainą. Jis pabrėžė, kad Vakarų šalių valdžia sąmoningai kuria „mitus“ apie žmogaus teisių pažeidimus respublikoje. Be to, nė vienas iš jų nesiteikė asmeniškai aplankyti pusiasalį ir pabendrauti su jo gyventojais.

 

Krymas tapo Rusijos regionu po 2014 metų kovo mėnesį surengto referendumo, kuriame 96,77 % Krymo Respublikos rinkėjų ir 95,6 % Sevastopolio gyventojų pasisakė už prisijungimą prie Rusijos. Ukraina vis dar laiko Krymą savo, bet laikinai okupuota teritorija. Rusijos vadovybė ne kartą pareiškė, kad Krymo gyventojai demokratiškai, visiškai laikydamiesi tarptautinės teisės ir JT chartijos, balsavo už susijungimą su Rusija. Rusijos prezidento Vladimiro Putino teigimu, Krymo klausimas „galutinai uždarytas“.

SN inf.