Iš abipusės meilės liko tik šnipštas. Lietuvos vadovą norima paversti vestuvių generolu

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-02-11 16:25:00, skaitė 2473, komentavo 15

Iš abipusės meilės liko tik šnipštas. Lietuvos vadovą norima paversti vestuvių generolu

Valdantieji konservatoriai "subtiliai užsiminė" Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai, kad artimiausiu metu jo įgaliojimai bus gerokai suvaržyti. Konservatoriai pasiūlė į ES viršūnių susitikimus deleguoti ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę

Nepraėjo nė pusė metų, o iš valdančiųjų liberalų-konservatorių ir prezidento Gitano Nausėdos "abipusės meilės" neliko ir pėdsako. Maža to, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis jau nušalino valstybės vadovą nuo užsienio reikalų. Taigi, politinio elito kontroliuojama žiniasklaida beveik nustojo transliuoti prezidento mintis visuomenei.

O dabar dar vienas spjūvis Nausėdai į veidą nuo konservatorių. Tačiau drąsuolių vardai kol kas neatskleisti. Na, kaip sovietinių laikų stiliumi sakoma, atseit, žmonių balsas. O siūlo jie nei daug, nei mažai — vietoj prezidento į ES aukščiausiojo lygio susitikimus deleguoti premjerę Ingridą Šimonytę. Kaip futbole, keičiamas žaidėjas, kuris nesugeba žaisti gynyboje arba neįmuša įvarčio į tuščius vartus.

Prezidento administracija pasipiktino tokiu akivaizdžiu valstybės vadovo pažeminimu.

"Man atrodo, kad šita diskusija dirbtinai sukelta mūsų vidaus politikoje. Ta diskusija pradėjo rutuliuotis viešoje erdvėje, kai atėjo dabartinė Seimo dauguma į valdžią", — "Žinių radijui" antradienį sakė Asta Skaisgirytė.

Bet juk ir jos link buvo mestas akmuo. Asta yra atsakinga už užsienio politiką Prezidentūroje. O dabar paaiškėja, kad premjero patarėja vyks į visus Briuselio viršūnių susitikimus, o ne ji? Apmaudu, žinote.

Prezidento patarėja bandė apeliuoti į konservatorių sąžinę. Ji sako, jog Konstitucija juodu ant balto nurodo, kad būtent prezidentas atstovauja Lietuvai aukščiausiu lygiu. Tačiau Astai Skaisgirytei (kol kas subtiliai) nurodė, kad ne jos reikalas aiškinti pagrindinį šalies įstatymą. Jūs esate tik patarėja, o įstatymų leidybos ir vykdomoji valdžia yra išrinktų žmonių atstovų rankose. Taigi, jie aiškins Konstituciją savo nuožiūra. Jie taip pat priminė, kad prieš Daliai Grybauskaitei atvykstant į Prezidento rūmus ir praėjus dešimties metų kadencijai, prezidentas ir ministras pirmininkas pakaitomis atstovavo Lietuvai pasauliniuose aukščiausiojo lygio susitikimuose.

Tačiau ne taip seniai, gruodį, Ingrida Šimonytė, ką tik pradėjusi eiti ministrės pirmininkės pareigas, dievagojosi, kad "artimiausiu metu ji nemato pagrindo keisti Lietuvos atstovavimo ES viršūnių susitikimuose formato". O dabar nepraėjo nė pora mėnesių, kai prezidentui jau atvirai nurodė jo vietą konservatorių ir liberalų valdžios struktūroje. Panašu, kad niekas neklausys jūsų Ekscelencijos žodžių. O jei spyriositės, atimsime saldumynus ir Prezidento rūmuose atjungsime dujas. O jei ir tada nesusiprotėsite, surengsime apkaltą Gabrieliaus Landsbergio 40-mečio proga. Lietuvos politinis elitas jau turi patirties šalinant prezidentą iš valdžios. Ar jums reikia Rolando Pakso "šlovės"?

Primename, kad iki kitų prezidento rinkimų Lietuvoje liko daugiau nei treji metai. Tai reiškia, kad Gitanui Nausėdai teks iškęsti ne vieną valdančiųjų konservatorių elito pažeminimą. Ir šis "Seimo narių pasiūlymas" atrodys tik kaip gėlytės. Toliau seks uogytės. Bet, kaip sakoma, bijai vilko — neik į mišką.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.