Meluoja ir neraudonuoja — kodėl Lietuva prieš "Sputnik V" vakciną?

Autorius: Andrius Petrinis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-01-25 18:12:00, skaitė 2015, komentavo 4

Meluoja ir neraudonuoja — kodėl Lietuva prieš

Lietuva kritikuoja rusišką vakciną, bet nenori matyti "Pfizer" problemų. Atrodo labai negražiai

Tarptautinėje politikoje paprastai nėra draugų ir sentimentų — tik interesai ir bekompromisė kova, nulinės sumos žaidimas. Tačiau būna retų atvejų, kai net didžiausi priešai padeda vienas kitam (pavyzdžiui, perspėja dėl galimo teroro akto) ar susilaiko nuo kritikos, kaip gyvūnai Kiplingo "Džiunglių knygoje" sausros metu prie vandens. Tačiau net tokioje situacijoje gali atsirasti Šerchanas ir jo niekingas pakalikas — šakalas Tabakis, kuriems negalioja jokios minimalaus padorumo taisyklės. 

Prieš koronavirusą visi lygūs, jis negaili nieko: nei amerikiečių, nei vokiečių, nei rusų, nei lietuvių — nieko. Todėl galima tik džiaugtis, kad atsirado įvairios vakcinos, ir nesvarbu, kas jas sukūrė. Svarbiausia, kad žmonija gavo šansą įveikti minėtą ligą, ir reikia išnaudoti bet kokį šansą — ar tai būtų rusiškas preparatas, ar amerikietiškas, ar kiniškas. 

Kitaip tariant, ciniški politiniai žaidimai šiuo atveju yra nepriimtini, net antižmogiški. Ir jeigu privačias farmacijos kompanijas, kurios gina pirmiausiai savo produktą, dar galima kažkaip suprasti (jos visada daro verslą iš bet kokios nelaimės ir nori uždirbti kuo daugiau), atskirų valstybių — pavyzdžiui, Ukrainos — bandymai be pagrindo menkinti Rusijos vakciną savo piliečių gyvybių sąskaita yra sunkiai suprantami.

Be abejo, tai nereiškia, kad vakcinų gamintojų iš viso negalima kritikuoti. Svarbu, kad oficialios institucijos ir, jeigu reikia, žiniasklaida sąžiningai atskleistų visą tiesą — taip pat ir nemalonią — apie jas, nes nuo to priklauso žmonių sveikata. Tačiau tendencingas neobjektyvumas šiuo atveju yra smerktinas elgesys.  

Neseniai, sausio 22 dieną, valstybinė Lietuvos televizija (LRT) parodė reportažą, kuriame buvo toks komentaras: "Europos vaistų agentūra iki kitos savaitės pabaigos turėtų patvirtinti dar vieną — bendrovės "AstraZeneca" ir Oksfordo universiteto — vakciną, tačiau net nesvarsto galimybės įteisinti daug ekspertų abejonių sukėlusią Rusijos vakciną "Sputnik V". Rusija ją įregistravo dar nepradėjusi didelio masto klinikinių bandymų, tačiau Vengrijos vyriausybė perka du milijonus rusiškos vakcinos dozių". 

Po tokių žodžių net nežinai, nuo ko pradėti. Pirmiausia reikia pažymėti, kad Rusija pateikė paraišką dėl "Sputnik V" registracijos Europos Sąjungoje ir tikisi, kad ekspertizės procesas, po kurio bus priimtas galutinis sprendimas, prasidės vasario mėnesį. Tačiau Lietuvos televizija apie tai, turbūt, negirdėjo ar nenorėjo girdėti.

Antra, dėl "ekspertų abejonių" ir bandymų. Galbūt, "Sputnik V" ne pati geriausia vakcina pasaulyje, bet ką tada kalbėti apie "Pfizer" produkciją, nuo kurios, kaip viešai pranešama, miršta žmonės. Be to, neramina ne RT ar Sputnik, o "Le Monde" publikacija apie tai, kad aukščiausi Europos Komisijos vadovai spaudė Europos vaistų agentūrą kuo greičiau įregistruoti "Pfizer" ir "Moderna" vakcinas. Ir apskritai, jeigu "Sputnik V" vakcina buvo įregistruota skubotai, su kokia kita vakcina buvo atlikti visi klinikiniai bandymai, kurių reikalauja standartinė procedūra? Apie tai Lietuvos televizija savo reportaže taip pat nekalba.

Trečia, jame norima pasakyti, kad Vengrija, skirtingai nuo likusios ES, pasielgė neatsakingai, nusprendusi skiepyti savo piliečius rusiška vakcina. Taip, turbūt, yra dėl to, kad šalies specialistai "nieko nesupranta", arba dėl to, kad premjeras Viktoras Orbanas yra "kvailas diktatorius" ir/ar "Putino draugas". Tačiau kaip tada vertinti daugybės pasaulio šalių, kurios įsigijo "Sputnik V", elgesį? Jie visi kvailiai ar savo žmonių priešai? Kodėl Argentinos prezidentas pasiskiepijo šia vakcina?

Po šitos publikacijos kažkas pasakys — Rusijos propaganda vykdo informacinį karą prieš vakarietiškas vakcinas ir primeta savąją, o kartu niekina Lietuvą ir visą ES. Šiame kontekste dar kartą reikia pabrėžti — apskritai nesinori nieko kritikuoti kovos su koronavirusu kontekste, nes sunku ir valstybėms, ir vakcinų gamintojams. Neišvengiamos klaidos ir problemos, nes reikėjo veikti greitai.

Tačiau, jeigu jau lyginti, tai būtina daryti maksimaliai objektyviai. Jeigu Lietuva (kaip neadekvati Ukraina) nenori pirkti rusiškos vakcinos, galimai, vien todėl, kad tai prieštarauja Briuselio ir Vašingtono nurodymams, tegul neperka, bet bent jau nereikia jos menkinti ir daryti iš žmonių kvailius vien todėl, kad Rusijai sekasi vakcinų gamybos srityje.

Paraiška dėl "Sputnik V" pripažinimo buvo pateikta ne tik Europos vaistų agentūrai (EVA), bet ir Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), į kurią sugrįžo JAV. Jeigu PSO ir EVA verdiktai bus teigiami, ką tuomet sakys Lietuvos valdžia (ir žiniasklaida)? Greičiausiai bus priversta pripažinti, kad rusiška vakcina yra normali (bet vis tiek nepirks iš principo). Tai gal iš karto elgtis konstruktyviau ir atsakingiau, kad po to nereikėtų raudonuoti ir teisintis prieš pasaulį ir savo žmones? Nors Lietuvos politikams, žurnalistams ir ekspertams tai jau seniai ne problema.  

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.