Sudaryti 2021 m. šauktinių į privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai, ministras tikisi, kad jaunuoliai bus paskiepyti

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2021/01/07/sud... 2021-01-07 19:36:00, skaitė 550, komentavo 2

Sudaryti 2021 m. šauktinių į privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai, ministras tikisi, kad jaunuoliai bus paskiepyti

Šauktiniai | Ievos Budzeikaitės nuotr.

Krašto apsaugos ministerijoje sausio 7 d. sudaryti 2021 metų karo prievolininkų (šauktinių) sąrašai – į juos įtraukti 38177 jaunuoliai, kuriems 18–23 m. Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose bus pašaukti 3828 karo prievolininkai.

„Didelis mūsų visų laimėjimas yra tai, kad nemaža dalis šaukiamųjų yra savanoriai ir šis savanoriškumo principas išlaikomas jau ne vienerius metus. Dalis savanorių po tarnybos pasuka profesionalaus kario keliu, taip sustiprindami modernizavimo keliu žengiančią kariuomenę“, – sakė sąrašų sudarymo pradžią sausio 7 d. stebėjęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Jis pabrėžė, kad nemažiau svarbus jaunuolių nusiteikimas ir patriotizmas.  „Kaip ir prieš 30 metų, kai pirmieji savanoriai gynė atgimstančią valstybę nuo agresoriaus, taip ir dabar kasmet savanoriais užsirašo apie 7 tūkst. jaunuolių. Gal ne visi praeina atranką, tačiau jų pasirinkimas ne mažiau vertingas, rodantis, jog lietuviška kario dvasia niekur nedingusi“, – sakė ministras.

Į sąrašus taip pat buvo įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai. Patekę į šauktinių tarpą, studentai turės apsisprendimo laisvę – sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių NPPKT, arba nenutraukus studijų pasirinkti – jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (3 metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT, arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3 metus) ir tokiu būdu atlikti PPKT. Nepasirinkus nei vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje bus atidėta tarnyba, šaukimas bus pratęsiamas iki jiems sukaks 26 metai (bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo). Pabaigę studijas – jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.

Šiais metais į sąrašus jau įtraukti 1528 pirmieji karo prievolininkai (vyresni nei 23 m), kurie 2020 m. baigė studijas, o tarnyba jiems buvo atidėta dėl studijų.

Gera žinia ir ta, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. didėja ir išmokos kariams. Gerai atlikę tarnybą šauktiniai, pasirinkę ją atlikti savo noru, iš viso galės gauti kiek didesnę nei 3200 eurų išmoką. O turintiems nepilnamečių vaikų yra skiriama 60 eurų išmoka per mėnesį už kiekvieną vaiką.

Planuojama, sudaryti sąrašai bus paskelbti iki sausio 18 d. Prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu.

Ministras A. Anušauskas žurnalistams sakė, kad šauktinius ketinama skiepyti nuo COVID-19.

„Kol kas jie yra dešimtoje eilėje, tai yra gana toli, tačiau mes žinome, kad skiepų gavimo ir pandeminė situacija gali keistis. Galbūt tas eiliškumas ir pasikeis. Juoba, kad pirmieji šauktiniai bus pakviesti kovo mėnesio antroje pusėje. Tikimės, kad šitoje vietoje situacija gali pasikeis“, – teigė A. Anušauskas.

Jis taip pat pranešė, kad kitą savaitę ketinama pradėti skiepyti karo medikus.

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2021 m. metinį šaukimo planą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks 18-oje kariuomenės dalinių. Dalis karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur per pirmuosius du tarnybos mėnesius išeis bazinį karinį rengimą, o likusius septynis mėnesius tarnaus priskirtame dalinyje ir atliks kolektyvinį rengimą.

Pirmieji 2021 m. šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės kovo pabaigoje, paskutinieji – lapkričio pabaigoje. Didžiausios šaukimo bangos numatomos birželio ir liepos bei spalio ir lapkričio mėnesiais, per kuriuos į įvairius dalinius atvyks daugiau nei 3000 karių.