Vilniuje su šeimomis besikuriantiems baltarusiams planuojamos vaikų ugdymo vietos

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-12-12 22:09:00, skaitė 1053, komentavo 6

Vilniuje su šeimomis besikuriantiems baltarusiams planuojamos vaikų ugdymo vietos

Vilniaus merija planuoja, kad pirmame etape pririeks apie 200 ikimokyklinio ugdymo vietų vaikams iš Baltarusijos šeimų, vėliau skaičius gali augti ir iki 500

VILNIUS, gruodžio 12 — Sputnik. Vilniuje su šeimomis besikuriantiems baltarusiams planuojamos vaikų ugdymo vietos, praneša miesto savivaldybė.

Šią savaitę Vilniaus miesto Taryba nusprendė 5 metams derybų būdu išnuomoti patalpas baltarusių vaikų darželiui. 

Dėl sudėtingos geopolitinės situacijos Baltarusijoje į Vilnių perkeliamos kelios dešimtys įmonių, čia atvyksta dirbti ir gyventi nemažai šeimų su ikimokyklinukais vaikais. Dabar planuojama kad pirmame etape pririeks apie 200 ikimokyklinio ugdymo vietų vaikams, bet vėliau skaičius gali augti ir iki 500.

Nuspręsta nuomoti apie 200 – 1500 kv. m ploto patalpas, nes tinkamo ugdymui nekilnojamojo turto, kuriame būtų galima iškart įkurti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigą, šiuo metu savivaldybė neturi. Kiek kainuos nuoma, paaiškės derybų metu, kurias planuojama organizuoti artimiausiu metu. 

Savivaldybė apmokės patalpų išlaikymo komunalinius mokesčius, patalpų ir žaidimo aikštelių įrengimą, baldų pirkimą.

Vilniuje taip pat organizuojami nuotoliniai seminarai rusų kalba specialiai į Vilnių jau atvykusiems ar planuojantiems atvykti baltarusiams svarbiausiais integracijos klausimais. Jų dalyviai sužino visą įsikūrimui Vilniuje aktualią informaciją ir gali užduoti klausimų apie individualias situacijas. 

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Baltarusijos piliečiams išduoti 689 leidimai atvykti į Lietuvos Respubliką ypatingais humanitariniais tikslais, iš jų  – 285 Baltarusijos piliečiai jau yra Lietuvoje, be to, 67 Baltarusijos piliečiai pasiprašė prieglobsčio.

Padėtis Baltarusijoje

Masiniai opozicijos protestai Baltarusijoje prasidėjo po prezidento rinkimų, kuriuos šeštą kartą laimėjo Aleksandras Lukašenka (VRK duomenimis, jis surinko 80,1 proc. balsų). Opozicija mano, kad nugalėjo Svetlana Tichanovskaja, kuri iškart po rinkimų išvyko į Vilnių.

Nuo pat protestų Baltarusijoje pradžios Lietuva reguliariai kišasi į kaimyninės šalies reikalus, atvirai palaikydama Baltarusijos opoziciją ir ragindama surengti naujus rinkimus. Lietuvos politikai mano, kad neva prezidento lenktynių rezultatai yra "suklastoti". Be to, Baltijos šalys įvedė asmenines sankcijas kai kuriems Baltarusijos pareigūnams, įskaitant dabartinį prezidentą.

Baltarusijos valdžios teigimu, Vilnius, Varšuva ir kitos šalys aktyviai kišasi į Baltarusijos vidaus reikalus ir bando vadovauti opozicijai.