Lietuva skaičiuoja pabėgėlius: Kiek duos, tiek imsim!

Autorius: Augustas Dovydaitis Šaltinis: www.respublika.lt/lt/naujienos... 2015-09-12 15:58:03, skaitė 3731, komentavo 0

Lietuva skaičiuoja pabėgėlius: Kiek duos, tiek imsim!

Europos Komisija Lietuvai siūlo iš viso priimti nebe 325 pabėgėlius, dėl kurių ES vidaus reikalų ministrai susitarė liepą, o jau net 1105. Tiek prezidentė Dalia Grybauskaitė, tiek užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, esą mes pasiruošę tiek jų priimti.


Linas Linkevičius - JAV ir Ukrainos reikalus Lietuvoje atstovaujantis valdžiagyvis

Anot Europos Komisijos, Lietuva turėtų papildomai priimti 780 žmonių, be jau suderėtų 325: 101 iš Italijos, iš Graikijos – 328, iš Vengrijos – 351. Daugiausiai tai būtų pabėgėliai iš Sirijos ir Eritrėjos. Vyriausybė šį iš Briuselio nuleistą siūlymą, kuris labiau panašus į ultimatumą, svarstys šiandien, tačiau jau dabar aišku, kad pritars, nes Briuseliui mielai lankstosi mūsų valstybės vadovai.

„Jau šiandien galime pasakyti, kad turime solidarizuotis su ES narėmis. Svarbu yra stiprinti Europos išorės sienų apsaugą – tam Lietuva irgi skiria paramą“, – vakar Izraelyje viešėjusio premjero Algirdo Butkevičiaus žodžius perdavė jo atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Prezidentė D.Grybauskaitė vakar kone tryško džiaugsmu išgirdusi, kad pabėgėlių, skiriamų Lietuvai, skaičius daugiau nei patrigubėjo.

„Manau, kad skaičius, kuris dabar yra Lietuvai rekomenduojamas dvejiems metams, mums yra priimtinas, nes labai artimas tiems paskaičiavimams ir objektyviai formulei, kurią mes ir siūlėme pačiame pradiniame etape. Mes gavome tai, ko tikėjomės ir ko siekėme“, – sakė prezidentė, nors visuomenei kažkaip neteko girdėti apie mūsų politikų skaičiavimus apie maždaug tūkstantį pabėgėlių.

Nepaisydama to, D.Grybauskaitė teigė, kad Europos Komisijos pasiūlytas pabėgėlių skaičius yra labai artimas tam, kurio Lietuva ir siekė iš principo.

Jai antrino L.Linkevičius, pareikšdamas, kad Lietuva savanoriškai priims Europos Komisijos rekomenduojamą skaičių pabėgėlių, nes jos siūlymai esą pagrįsti Vilniui priimtina logika. Anot L.Linkevičiaus, Lietuvą tenkina formulė, pagal kurią po ES šalis paskirstyta dar 120 tūkst. pabėgėlių.

„Pagrindinis svoris skiriamas bendrajam vidaus produktui ir gyventojų skaičiui. Kitiems dalykams yra skiriama po 10 proc., bet jie tikrai nėra tokie reikšmingi, kad iškraipytų tą logiką, kuria mes norėtume vadovautis“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Vakar Europos Komisijos pateiktame plane kvotos sudarytos atsižvelgiant į priimančios šalies bendrąjį vidaus produktą (40 proc.), gyventojų skaičių (40 proc.), nedarbo lygį (10 proc.), taip pat į tai, kiek pabėgėlių kiekviena valstybė jau buvo priėmusi anksčiau (10 proc.). Remiantis šiais rodikliais, Lietuva turėtų priimti 780 papildomų pabėgėlių.

Dar prieš mėnesį vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis užtikrino, kad Lietuva daugiau nei 325 pabėgėlių pas save nepriims, net jei pabėgėlių srautas į Europą nesiliaus.


Saulius Skvernelis - skuduras JAV ambasados ir Briuselio kojoms

„Mes išreiškėme poziciją, kad tai yra vienkartinis sprendimas. Tokia yra visos valstybės pozicija“, – „Vakaro žinioms“ yra užtikrinęs S.Skvernelis. Pasirodo, valstybės pozicija buvo labai silpna.

Beje, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė dėl pabėgėlių antplūdžio įžvelgia ir pliusų. Anot jos, jei tarp pabėgėlių bus daug vaikų, artimiausiu metu nereikės uždaryti tiek daug mokyklų.

Respublika.lt