Rusijos ginklai: preliminarūs 2020 metų rezultatai

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-12-01 18:55:00, skaitė 792, komentavo 3

Rusijos ginklai: preliminarūs 2020 metų rezultatai

Rusijos gynybos pramonės kompleksas ir Rusijos gynybos ministerijos perginklavimo programa baigiamaisiais metais parodė didelį stabilumą ekonominių neramumų sąlygomis, atsižvelgiant į globalius iššūkius ir grėsmes

Pasaulinė ekonomikos krizė, susijusi su koronaviruso pandemija 2020 metais, nepaveikė Rusijos valstybinės ginklų plėtros programos (GPV-2020) ir Rusijos Federacijos padėties tarptautinėje ginklų rinkoje. Rusijos kariuomenės atsargos per metus padidėjo 11 %. "Rosoboroneksport" tiekė užsienio klientams karinės pramonės produkciją, kurios vertė — 10 milijardų dolerių, priėmė apie 50 milijardų dolerių vertės užsakymus ir pasirašė naujų sutarčių už 9 milijardų dolerių.

Nedalyvaudama ginklavimosi varžybose, Rusija nuo 2019 metų išleidžia daugiau nei 1,5 trln. rublių kariuomenės ir karinio jūrų laivyno aprūpinimui, 70 proc. šių lėšų išleisdama šiuolaikiniams gamybos pavyzdžiams. Per metus kariuomenė gavo daugiau nei 2300 vienetų naujų ginklų.

Rusijos laivynas buvo papildytas 35 povandeniniais ir paviršiniais laivais — vien Baltijos laivynas gavo šešis naujus raketinius laivus. Oro gynybos padidėjimas yra keturi pulko priešlėktuvinių raketų sistemos "S-400 Triumph" komplektai ir šeši priešlėktuvinių raketų ir ginklų sistemos "Pantsir" divizijos komplektai.

Įgyvendinant "GPV-2020", šiuolaikinių ginklų lygis armijoje ir laivyne siekė 70 proc., strateginėse branduolinėse pajėgose — 83 proc., aviacijos ir kosmoso pajėgose — 75 proc. Apskritai 2011–2020 metais Rusijos Federacijos valstybinė ginklų plėtros programa buvo visiškai įgyvendinta pirmą kartą, ji užtikrino masinį naujų ir modernių ginklų ir įrangos tiekimą kariuomenei. Įsibėgėjimas tęsiasi, naujaisiais metais kariuomenė gaus daugiau nei 3400 vienetų naujos karinės technikos — nuolatinio parengties vienetų įranga su naujausiais ginklais iki 2022 metų pradžios viršys 71 %.

Problemų žiede

Kartu su antirusiškomis sankcijomis ir nesąžininga Vakarų "partnerių" konkurencija didžiulė Rusijos ginklų eksporto problema tapo pandemija. Atkreipkime dėmesį, kad prognozuojama, jog 2020 metais bendras "kovidinis" pasaulinės ginklų prekybos sumažėjimas sieks 10 %, tačiau Rusija išlaikė savo lyderystės pozicijas. Rusijos ginklai užima maždaug trečdalį pasaulio ginklų rinkos (antroje vietoje po JAV).

Informacija apie karinį ir techninį bendradarbiavimą dažniausiai yra konfidenciali, ir vis dėlto yra žinoma, kad Rusija ir Turkija pasirašė antrąją oro gynybos sistemų S-400 tiekimo sutartį, Egiptas užsakė 500 T-90MS tankų, buvo pasirašyta sutartis dėl universalių sraigtasparnių Mi-38T tiekimo užsienio klientams. Indija yra pasirengusi išleisti 2 milijardus dolerių Rusijos naikintuvams MiG-29 ir Su-30 pirkti. Penktos kartos naikintuvai Su-57E, patobulinti sraigtasparniai Mi-28NE ir laivuose naudojami sraigtasparniai Ka-52K turi didelį eksporto potencialą. Ne mažesnė yra priešlėktuvinių raketų sistemos S-300V4 Antey-4000 ir "Armata" linijos šarvuotos technikos paklausa. Norint suprasti Rusijos lyderystės kainą ateityje, apie 45 % Rusijos ginklų eksporto yra aviacija. Apskaičiuota, kad 2020–2023 metais pasaulio daugiafunkcių naikintuvų eksporto apimtis siekia 110,7 mlrd. USD, kovinių sraigtasparnių — 65,3 mlrd. USD.

Aukštosios technologijos kovinėje rikiuotėje

Besibaigiantys metai yra nuostabūs dėl kiekybinio (masinės gamybos) ir kokybinio (kovinio naudojimo) Rusijos ginklų proveržio. Keli ryškūs bruožai — chronologine tvarka.

Šiuolaikinis ir universalus žvalgybinis ir puolamasis sraigtasparnis Ka-52 "Alligator" buvo išbandytas Sirijos kovos sąlygomis, jis gali nešti 2,8 tonos sveriantį arsenalą ir šiuo metu "bando" sparnuotąsias raketas, kurių nuotolis yra iki 100 kilometrų (analogų pasaulyje nėra). Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų koviniame formavime — apie 140 šių mašinų.

ZRPK "Pantsir" 2020 metais pirmą kartą to laikmečio sąlygomis "žengė" į karo laivo denį. Oro taikinių pajėgumas ir greitis nuolat auga, jų dydis ir matomumas mažėja. Neracionalu išleisti brangias raketas S-300 ar S-400 pigiems priešo dronams. Kompaktiška jūrinio varianto sistema optimaliai pašalina visų tipų oro taikinius, pradedant 20 km linija ir baigiant laivo bortu.

Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgos pradėjo kovoti su naujausia priešlėktuvinių raketų sistema S-350 "Vitiaz" Leningrado srityje ir šis ginklas leidžia padaryti kokybinį šuolį stiprinant oro gynybą strategine Vakarų kryptimi. Skyriuje yra 12 įrenginių, kurių kiekviename yra po 12 raketų. Iš viso 1 728 raketos, parengtos greitai ir tiksliai, automatiniu režimu pataikė į oro taikinius daugiau nei 120 kilometrų ir iki 30 kilometrų aukštyje. Artėja prie pabaigos priešlėktuvinių raketų sistemos S-500 "Prometėj" bandymai, kurių metu raketa pataikė į taikinį rekordiniu 553 km nuotoliu. Juodosios jūros kryptimi S-500 sistemos iš Krymo grynai hipotetiškai galės numušti agresoriaus naikintuvus ir strateginius bombonešius virš Bukarešto, Ankaros ar Kijevo (visais šiais atvejais atstumas iki taikinio bus mažesnis nei 550 km).

Rusijos laivynas 2020 metais pirmą kartą per 28 metus vienu metu gavo šešis povandeninius laivus: keturis branduolinius — 955A ir 885M projektai ir du dyzelinius-elektrinius 636,3 ir 677 projektai. Dešimt ketvirtosios kartos strateginių povandeninių kreiserių (trys "Boreja" ir septyni "Borejev-A") taps Rusijos atominės triados jūrų pagrindu dešimtmečius ir gabens mažiausiai 160 raketų "Bulava" (tai yra 1600 daugkartinių 100–150 kilotonų užtaisų), kurių didžiausias nuotolis siekia 8000 kilometrų. Rusija greitai kuria naują povandeninių laivų parką, galintį apginti šalies interesus bet kurioje pasaulio vandenyno vietoje.

Pradėta serijinė penktosios kartos naikintuvų Su-57 gamyba. Naujausias naikintuvas gali aptikti oro ir žemės taikinius iki 400 kilometrų atstumu, sekti iki 62 objektų (ir perduoti taikinį kitiems orlaiviams (atakos dronai). Pirmoji partija — 76 naikintuvai RF Gynybos ministerijai, ateityje trys Su-57 oro pulkai užtikrins nuolatinį Rusijos aviacijos pajėgumų padidėjimą.

Naujoji sunkioji tarpžemyninė balistinė raketa "Sarmat", galinti skristi per abu planetos polius, prieš įžengdama į Strateginių raketų pajėgas išlaikė paskutinius bandymus. Pagrindinis skirtumas yra galimybė naudoti naująjį ICBM su JU-71 tipo viršgarsiniais blokais kaip didelio tikslumo nebranduolinį ginklą. Maždaug 15 Machų (7 km/s) atmosferos greičiu bloko kinetinė energija garantuoja sunaikinimą, būdingą branduoliniam smūgiui, be radioaktyvaus užteršimo. Reikšmingas viršgarsinių manevrinių galvučių privalumas yra galimybė labai tiksliai sureguliuoti trajektoriją ir pataikyti į taikinį tūkstančius kilometrų nuo paleidimo taško.

Giliavandenio aparato "Poseidon" su atomine energetikos įranga bandymai patvirtino unikalias nepilotuojamos navigacijos savybes ir praktiškai neribotą diapazoną. Tai yra strateginis tarpžemyninis giliavandenis aparatas, galintis judėti 1000 metrų gylyje iki 10 tūkstančių kilometrų atstumu 100 mazgų (185 km/h) greičiu. 24 metrų ilgio prietaisas gali būti aprūpintas įprasta arba megatonine branduoline amunicija ir skirtas sunaikinti lėktuvnešių grupes, strategines povandeninių laivų bazes ir priešo pakrančių infrastruktūrą.

Rusija sėkmingai baigia viršgarsinės raketos "Zircon" — efektyvaus didelio tikslumo ginklo, neturinčio analogų jokioje kitoje pasaulio šalyje, — bandymus. Spalio mėnesį paleistas iš "Tarybų Sąjungos flotilės admirolo Gorškovo fregatos" Baltojoje jūroje, "Zircon" per keturias su puse minutės pataikė į tikslą Barenco jūroje 450 km atstumu ir patvirtino Rusijos Federacijos Arkties sienų ir Šiaurės jūros kelio gynybos patikimumą. Greitis viršijo 8 Machus, maksimalus skrydžio aukštis siekė 28 kilometrus. Projektas numato raketų greitį iki 9 Machų (daugiau kaip 10 789 km/h) ir daugiau nei 1000 kilometrų skrydžio nuotolį.

Rusijos gynybos ministerija priėmė sprendimą aprūpinti karius minų valymo robotais "Uran-6". Daugiafunkcis robotizuotasis išminavimo kompleksas skirtas pravažiuoti minų laukuose ir didelėms teritorijoms išminuoti (anksčiau išbandytas Sirijoje).

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.