Baltarusiams nemokamai, o lietuviams įprasta kaina

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/balt... 2020-11-30 18:10:00, skaitė 523, komentavo 6

Baltarusiams nemokamai, o lietuviams įprasta kaina

Lietuvoje bus ruošiama Baltarusijos penktoji kolona, kuri bus apmokyta mylėti savo šalį „vakarietiškai“. Esmė yra ta, kad Lietuvos jaunimas turi imti paskolas ir klimpti į skolas, kad įgyti išsilavinimą, o Baltarusijos studentams tai bus teikiama nemokamai

„Vilniaus universitetas kartu su Vilniaus universiteto fondu pradeda paramos kampaniją režimo persekiojimą patyrusiems baltarusių studentams ir mokslininkams. Taip siekiama suteikti galimybę studijuoti didesniam Baltarusijos piliečių skaičiui, taip pat priimti režimo persekiojamus mokslininkus.

Parama šios šalies akademinei bendruomenei šiandien itin reikalinga – suintensyvėjus Baltarusijos oficialiosios valdžios represijoms iš universitetų dėl savo pilietinės ar politinės veiklos masiškai šalinami studentai, dėstytojai ir mokslo darbuotojai.

Vilniaus universiteto ir Vilniaus universiteto fondo paramos lėšų rinkimo kampanija, siekiant suteikti galimybę studijuoti didesniam Baltarusijos piliečių skaičiui, taip pat priimti režimo persekiojamus mokslininkus. Akcija skelbiama suintensyvėjus Baltarusijos oficialiosios valdžios represijoms prieš šios šalies akademinę bendruomenę, kai masiškai iš universitetų šalinami studentai, dėstytojai ir mokslo darbuotojai dėl jų pilietinės ar politinės veiklos.

Iki šiol, reaguodamas į nesibaigiančius politinius neramumus kaimyninėje šalyje, VU priėmė apie 90 Baltarusijos piliečių. Daugiau nei pusšimtis jų jau studijuoja bakalauro, likę – magistrantūros pakopoje.

Daliai studentų VU skyrė LDK stipendijas – atleido nuo studijų mokesčio, o gabiausiems skiriamos ir papildomos paskatos – 200 eurų dydžio mėnesinė stipendija, skirta įsitvirtinti pirmaisiais studijų metais. Prie LDK stipendijoms finansuoti įkurto fondo jau prisidėjo ir verslo struktūros, dalį finansavimo padengs valstybė.

Anot VU rektoriaus prof. Rimvydo Petrausko, padėti baltarusiams VU įpareigoja bendra istorija ir solidarumas su kaimyninės šalies visuomene, o politinio režimo taikomos represijos negali tapti kliūtimi baltarusiams siekti išsilavinimo, plėtoti savo talentus akademinėje aplinkoje.

„Negalime likti abejingi Baltarusijoje vykstantiems procesams, juolab kad padėtis nerodo gerėjimo ženklų. Iki šiol visomis išgalėmis rėmėme šios šalies akademinę bendruomenę, o dar aktyvesnei paramai kviečiame susitelkti ir mūsų alumnus bei visus neabejingus piliečius ir organizacijas. Mūsų parama šiandien gali tapti mūsų kaimynų tautos išsilaisvinimo pagrindu. Taigi tai ir savotiška investicija į mūsų valstybės ateities saugumą“, – sako VU rektorius prof. R. Petrauskas.

VU šią savaitę pristatė „vieno langelio“ principu veikiančią tvarką, leisiančią iš Baltarusijos universitetų pašalintiems studentams tęsti savo studijas VU, jeigu jie atitiks VU keliamus reikalavimus.“, -praneša Vilniaus universitetas.

Baltarusijos vadovas suprato, kad vakarai nori pasigaminti sau naudingus idiotus arba kitaip vadinamą penktąją koloną. Aleksandras Lukašenka kuo puikiausiai išmano geopolitinius žaidimus, todėl vakarai Baltarusijoje stipriai pralaimi.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad nurodė vyriausybei artimiausiu metu imtis priemonių dėl baltarusių gautų diplomų užsienio (Lietuvos ir Lenkijos) universitetuose nepripažinimo.

BV inf.