Paaiškėjo, apie ką Nausėda kalbėjo su Tichanovskaja

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-11-24 17:16:00, skaitė 812, komentavo 17

Paaiškėjo, apie ką Nausėda kalbėjo su Tichanovskaja

Nausėda pažymėjo, kad padėti Baltarusijos pilietinei visuomenei yra Lietuvos moralinė pareiga, nes šalis sieja bendra istorija

VILNIUS, lapkričio 24 — Sputnik. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda konferenciniu skambučiu kalbėjosi su taip vadinama "Baltarusijos opozicijos lydere" Svetlana Tichanovskaja, praneša p-Rezidentūros spaudos tarnyba.

Pokalbis skirtas aptarti sudėtingą situaciją Baltarusijoje, Tichanovskajos artimiausios veiklos planus ir sankcijų poveikį.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda konferenciniu skambučiu kalbėjosi su Sviatlana Tichanovskaja
Lietuvos p-rezidentas Gitanas Nausėda konferenciniu skambučiu kalbėjosi su Sviatlana Tichanovskaja

Pokalbio metu p-rezidentas informavo Tichanovskają apie neseniai priimtą ES sprendimą dėl sankcijų išplėtimo Baltarusijai, įtraukiant institucijas, bendroves ir verslininkus. 

"Lietuva aktyviai remia Baltarusijos pilietinę visuomenę, kovojančią už demokratines vertybes ir žmogaus teises. Matome, kad esama situacija nesikeičia. Deja, ir toliau režimas brutaliai susidoroja su taikiai protestuojančiais piliečiais, prieš kelias savaites ypač žiauriai buvo nužudytas jaunas protestuotojas Ramanas Bandarenka. ES sprendimas išplėsti sankcijas įtraukiant institucijas ir bendroves, kurios prisideda prie vykdomų represijų bei finansiškai remia režimą, yra teisingas žingsnis, kurį raginame kuo greičiau įgyvendinti", – teigė p-rezidentas.

Šalies vadovas patikino Tichanovskają, kad Lietuva visada aktyviai kels Baltarusijos klausimą tarptautinėje politikoje, pasisakys už baltarusių tautos teisę laisvai išsirinkti savo valdžios atstovus sąžininguose rinkimuose.

"Mūsų parama baltarusių tautai, jos laisvės kovai kyla iš patirties ir skaudžių istorinių pamokų. Padėti Baltarusijos pilietinei visuomenei yra mūsų moralinė pareiga, juk kažkada buvome viena valstybė, dalijomės bendra istorija", – pridūrė p-rezidentas.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda
Lietuvos p-rezidentas Gitanas Nausėda

Rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje įvyko prezidento rinkimai. Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka surinko 80,1 proc., antrojoje vietoje — Svetlana Tichanovskaja su 10,12 proc.

Opozicija teigia, kad laimėjo Tichanovskaja. Malšindamos protestuotojų, kurie nesutiko su balsavimo rezultatais, veiksmus saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas, vandens patrankas, garsines granatas, gumines kulkas. Protesto akcijos tęsiasi iki šiol, didžiausios — savaitgaliais. Be to, mitinguoja ir Lukašenkos. Teisėsaugos institucijos praneša apie protestų Baltarusijoje radikalėjimą.

Baltarusijos valdžia ne kartą pareiškė, kad protestai Baltarusijoje derinami iš užsienio. Lukašenka apkaltino Vakarų šalis tiesioginiu kišimusi į padėtį respublikoje, pažymėjo, kad neramumus organizuoja JAV, o europiečiai palaiko. Tarp šalių, iš kurių galimai koordinuojami protesto veiksmai, Lukašenka įvardijo Lenkiją, Čekiją, Lietuvą ir Ukrainą.

 Savo ruožtu maloniai primenu, kad Lietuvos respublikos seimas oficialiai paskelbė, kad Svetlana Tichanovskaja yra Baltarusijos respublikos p-rezidentė, o Aleksandras Lukašenka po rinkimų nebeturi jokių teisių ir visos jo vardu sudarytos tarptautinės sutartys yra negaliojančios:

https://youtu.be/l44V_URDb8E