Liepsnojančiu koronaviruso židiniu virto ir Seimas. Ar pavyks seimūnams suvaldyti virusą?

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-11-23 20:16:00, skaitė 284, komentavo 3

Liepsnojančiu koronaviruso židiniu virto ir Seimas. Ar pavyks seimūnams suvaldyti virusą?

Sveikatos apsaugos specialistai Lietuvos gyventojus griežtai įspėja dėl šeimos švenčių, dėl aktyvaus bendravimo su draugais

Tačiau šių įspėjimų ir net draudimų mažiausiai paiso Seimo nariai. Socialiniame tinkle Facebook buvo platinamos nuotraukos, kaip sustoję vienas prie kito naujieji valdžios atstovai fotografavosi po priesaikos Seime. Naują darbo etapą jie šventė kabinetuose. Kvietėsi ir svečių. 

Dabar Seimo nariai fotografuoja ir Facebook publikuoja savo COVID-19 testų rezultatus.

"Tai labai neatsakingo elgesio pavyzdys tiek Lietuvai, tiek užsienio šalims", — naujuosius Seimo narius kritikavo laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

"Buvo elgiamasi neatsakingai ir net žinodami, kad liga plinta, nemaža dalis politikų turėjo kontaktų, apie kuriuos buvo vengiama kalbėti", — žiniasklaidai kalbėjo Veryga.

Koronavirusu užsikrėtusių Seimo narių daugėja kasdien ir toliau. Apie teigiamą ligos testą pranešė naujoji Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Izoliavosi su ja bendravęs vienas Seimo pirmininkės pavaduotojų Andrius Mazuronis.

Andrius Mazuronis skubiai testavosi ir apie rezultatus operatyviai paskelbė savo Facebook laiko juostoje. Kad būtų įtikinamiau  — pademonstravo testo rezultatą.

Lietuvos Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis: "Dėl turėto daugkartinio kontakto su Seimo Pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen vakar pasidariau COVID-19 testą. Atsakymas kaip ir tikėjausi NEIGIAMAS".

Šią sau ir visai Lietuvai džiaugsmingą žinią ponas Seimo narys Mazuronis pratęsė kita žinia.

Lietuvos Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis: "Laukia įdomi ir intensyvi savaitė. Susitikimas su kandidate į premjeres, Seimo, valdybos bei seniūnų sueigos posėdžiai. Judam toliau". 

Ir visiems palinkėjo būti sveikiems.

Seimo vicepirmininkas Mazuronis sąmoningai ar nesąmoningai nepaminėjo, kad "įdomi ir intensyvi savaitė" gali baigtis reanimacijos palatoje. Ir tai, jeigu joje atsiras vietos. Nebūtinai Seimo vicepirmininkui. Jos gali prireikti Seimo vicepirmininko patarėjui, padėjėjai, Seimo kanceliarijos darbuotojui ar kitam Seimo nariui.

Nepaisant COVID-19, Seimo vicepirmininko laukia įdomi ir intensyvi savaitė
Nepaisant COVID-19, Seimo vicepirmininko laukia įdomi ir intensyvi savaitė

Aurelijus Veryga Seimą pavadinęs nauju koronavirusu židiniu nepajuokavo.

Ministro teigimu, apie viruso suvaldymą Lietuvoje kalbantys naujieji valdžios atstovai pirmiausia jo plitimą turėtų suvaldyti Lietuvos Seime. "Dabar jau ne laikas galvoti apie nuotolinius posėdžius, reikia kuo greičiau stabdyti Seimo darbą bent porai savaičių ir tai reikia daryti be jokių išimčių", — įsitikinęs Veryga.

Skubų posėdį nuotoliniu būdu surengusi Seimo valdyba vis dėlto nusprendė, kad Seimas dirbs toliau įprastu režimu. (Pirmadienį Seimas nutarė iki gruodžio 3 dienos padaryti darbo pertrauką — Sputnik). O dėl koronaviruso Seimo narius planuojama tirti kiekvieną savaitę. Tam prie Seimo rūmų ruošiamasi steigti mobilųjį patikros punktą.

Veryga tokią Seimo valdybos iniciatyvą įvertino ypač kritiškai.

"Testavimas nebeišspręs šios problemos, nes virusas yra išplitęs tarp Seimo narių. Viruso plitimą stabdo ne testai, o kontaktų vengimas. Tai yra pagrindinė priemonė, kurią dabar reikėtų įgyvendinti", — pabrėžė laikinai einantis pareigas sveikatos apsaugos ministras.

Apie "užkrečiamus" kontaktus savo nuomonę savo Facebook laiko juostoje pasidalino Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė. Taip pat ir apie patirtus įspūdžius.

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė pacitavo: "Netikėlė. Pati sveika, o užkrėtė kitus. Sulaukė kolegų pasmerkimo. Pasinaudojo padėtimi...".

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė pakomentavo: "Tokių ir dar bjauresnių apibūdinimų, pasvarstymų, piktų blogo palinkėjimų pastarosiomis dienomis mano adresu skriejo ne vienas. Neslėpsiu — tai ir skaudino, ir privertė susimąstyti apie tokį pat likimą patiriančių šalyje patirtį, emocinę būseną".

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė: "Bet ne internautų komentatorių išpuoliai, kad ir kokiais bjauriais žodžiais jie spjaudėsi, mano atveju blogiausia". 

Rimantė Šalaševičiūtė paaiškino kas blogiausia — "Valstybinio transliuotojo LRT kanalais netiesą čiurkšlėmis liejęs ir, panašu, kaip dabar aiškėja, labiau nuo savo atsakomybės bandantis išsukti buvęs Seimo narys, liberalas G. Vaičekauskas (turbūt tik atsitiktinumas, kad COVID—19 vieną po kito Seime griebia būtent liberalus?) dūrė pirštu į mane, teigdamas, jog aš kalta dėl jo ligos...".

Pačioje savo komentaro pabaigoje Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė išreiškė susirūpinimą ir dėl kitų.

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė: "Man nutikusi istorija šiuo labai sudėtingu laikotarpiu gali įvykti su bet kuriuo mūsų šalies piliečiu. Visi turime teisę ir privalome gyventi pagal priimtus teisės aktus, jų laikydamiesi. Visus piktus žodžius ir palinkėjimus iškęsiu, tačiau viliuosi, kad mano patirtis padės kitiems, sveikiems, tačiau ujamiems vien dėl to, kad sulaukė teigiamo testo atsakymo…".

Kas ką užkrėtė COVID—19 pirmas?
Kas ką užkrėtė COVID—19 pirmas?

Tačiau, kaip Seimo narės patirtis padės paprastiems Lietuvos žmonėms, Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė nepaaiškino. Paprastai paprasti Lietuvos žmonės nepaisant valdžios pastangų patys išgyvena ir labai sudėtingus laikus. Išgyvens ir šiuos. Tame tarpe ir naująją valdžią.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.