Lukašenka įtaria, kad JAV su Lietuvos ir Lenkijos pagalba planuoja užgrobti Baltarusiją

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/luka... 2020-11-11 11:01:00, skaitė 891, komentavo 11

Lukašenka įtaria, kad JAV su Lietuvos ir Lenkijos pagalba planuoja užgrobti Baltarusiją

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sakė neleis prieiti iki to, kad Baltarusija taptų Lenkijos ar Lietuvos „provincija“. Tokią nuomonę išsakė, atsižvelgdamas į naujo karinio kontingento perkėlimą iš JAV į Lenkiją. Pirmadienį buvo ratifikuotas susitarimas dėl glaudesnio karinio bendradarbiavimo tarp Lenkijos ir JAV. Pagal susitarimą JAV kariuomenės Penktojo korpuso vadovybė lapkričio mėnesį stovės Lenkijoje, Poznanėje.

Poznanė bus dislokuota apie 200 JAV karių. Jų užduotis bus sukurti didelių JAV kariuomenės dalių perdavimo Lenkijai ir kitoms rytiniame NATO flange esančioms šalims potencialą. Šiuo metu Lenkijoje dislokuota apie 5000 amerikiečių kareivių.

„Vakar girdėjote, tai taip pat labai svarbu: Lenkija ir JAV pasirašė dar vieną susitarimą dėl karinio bendradarbiavimo. Jie jau perkelia naujus karių kontingentus iš Jungtinių Amerikos Valstijų — ne iš Vokietijos — į Lenkiją. Kyla klausimas: kodėl? Jei kas nors iš mūsų nesupranta, ypač tarp šių protestuotojų, tegul susimąsto, kad situacija nėra tokia paprasta. Jei kas nors nori Baltarusiją paversti Lenkijos ar Lietuvos provincija, tai tik per mano lavoną. Jie turi tai suprasti“, — BelTA naujienų agentūrai sakė Baltarusijos prezidentas.

Po rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų, kuriuos šeštąjį kartą laimėjo Aleksandras Lukašenka, buvo pradėti organizuoti masiniai opozicijos protestai.

Opozicija teigia, kad laimėjo Svetlana Tichanovskaja. Malšindamos protestuotojų, kurie nesutiko su balsavimo rezultatais, veiksmus saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas, vandens patrankas, garsines granatas, gumines kulkas. Protesto akcijos tęsiasi iki šiol, didžiausios — savaitgaliais. Teisėsaugos institucijos praneša apie protestų Baltarusijoje radikalėjimą.

Baltarusijos valdžia ne kartą pareiškė, kad protestai Baltarusijoje derinami iš užsienio. Lukašenka apkaltino Vakarų šalis tiesioginiu kišimusi į padėtį respublikoje, pažymėjo, kad neramumus organizuoja JAV, o europiečiai palaiko. Tarp šalių, iš kurių galimai koordinuojami protesto veiksmai, Lukašenka įvardijo Lenkiją, Čekiją, Lietuvą ir Ukrainą.

Belta inf.