Jeigu kaukės neveikia, tai kodėl chirurgai jas nešioja?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jeig... 2020-11-10 12:46:00, skaitė 767, komentavo 5

Jeigu kaukės neveikia, tai kodėl chirurgai jas nešioja?

Atsakysiu žmonėms, naudojantiems klasikinį klaidingą argumentą: „Jei kaukės neveikia, tai kodėl chirurgai jas nešioja?“

Esu chirurgas, atlikęs daugiau nei 10 000 chirurginių procedūrų, užsidėjęs medicininę kaukę. Vien tas faktas manęs tikrai nepaverčia ekspertu šiuo klausimu. Dar svarbiau, kad esu buvęs medicinos žurnalo redaktorius. Aš moku skaityti medicinos literatūrą, atskirti gerą mokslą nuo blogo ir faktą nuo grožinės literatūros. Patikėkite manimi, medicinos literatūra yra pripildyta grožinės literatūros, kuri užmaskuota kaip medicinos mokslas. Būti apgautam blogo mokslo yra labai lengva.

Nuo pat pandemijos pradžios skaičiau šimtus mokslinių tyrimų apie medicinines kaukes. Remiantis išsamia apžvalga ir analize, man nekyla abejonių, kad sveiki žmonės neturėtų dėvėti medicininių ar medžiaginių kaukių. Taip pat neturėtume rekomenduoti visuotinio kaukių dėvėjimo. Ši rekomendacija nėra patvirtinta aukščiausio lygio mokslinių įrodymų.

Prielaida, kad chirurgai, kurie nešioja kaukes, yra įrodymas, jog „kaukės turi veikti, kad būtų išvengta viruso perdavimo“, yra loginė klaida. Tai yra tas pats, kas lyginti „obuolius su apelsinais“.

Nors chirurgai nešioja kaukes, kad jų kvėpavimo takų lašeliai neužterštų operacinio lauko ir pacientų atvirų vidinių audinių, tačiau ties čia ir baigiasi analogija. Akivaizdu, kad chirurgai negali „laikytis atstumo“ nuo savo pacientų (nebent mes naudojame robotizuotus chirurginius prietaisus, tokiu atveju aš tikrai nedėvėčiau kaukės).

CoVID-19 pandemija yra sukelta viruso perdavimo. Medicininės ir medžiaginės kaukės nepadeda, kad būtų išvengtas viruso perdavimas. Niekada nebuvo įrodyta, kad veido kaukės užkerta kelią viruso perdavimui ar apsaugo nuo jų. Būtent todėl jų niekada nebuvo rekomenduojama naudoti sezoninio gripo protrūkio, epidemijų ar ankstesnių pandemijų metu.

Mokslinė literatūra nepalaiko medicininių kaukių naudojimo gripo ir visų kitų virusų prevencijai, todėl Fauci, CDC, PSO ir beveik visi infekcinių ligų ekspertai teigė, kad kaukių dėvėjimas neapsaugos nuo SARS CoV-2 perdavimo. Nors visuomenės sveikatos „valdžia“ ir vėliau pakeitė savo rekomendacijas, mokslas nepasikeitė, ir neatsirado naujo mokslo, kuris palaikytų kaukių dėvėjimą viešumoje. Tiesą sakant, naujausia sisteminė analizė dar kartą patvirtina, kad kaukės yra neveiksmingos užkertant kelią virusų, tokių kaip CoVID-19, perdavimui: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article

Jei chirurgas sirgtų, ypač virusine infekcija, jis neatliktų operacijos, nes žino, kad medicininė kaukė viruso NESUSTABDYS.

Kita priežastis, kodėl argumentas yra klaidingas, yra susijusi su aplinka, kurioje dėvimos kaukės. Aplinka, kurioje chirurgai dėvi kaukes, sumažina medicininių kaukių neigiamą poveikį jų naudotojams.

Skirtingai nei visuomenė, dėvinti kaukes viešumoje, chirurgai dirba steriliose operacinėse, kuriose įrengtos specialios vėdinimo sistemos palaiko teigiamą slėgį, labai sparčiai keičia ir filtruoja operacinės orą ir padidina deguonies kiekį operacinės ore. Šios sąlygos riboja neigiamą kaukių poveikį chirurgui ir operacinės personalui. Nepaisant šių ekstremalių klimato kontrolės sąlygų, klinikiniai tyrimai rodo apie medicininių kaukių neigiamą poveikį (arterinio deguonies mažinimas ir pakartotinis anglies dioksido įkvėpimas) chirurgo fiziologijai ir darbui.

Chirurgai ir operacinės darbuotojai yra gerai apmokyti, patyrę ir kruopščiai išlaiko sterilumą. Mes dėvime tik šviežias, sterilias kaukes. Kaukę užsidedame steriliu būdu. Mes dėvime kaukę trumpą laiką ir keičiame ją pastebėjus pirmuosius besikaupiančios drėgmės požymius, kurie, kaip žinia, pablogina kaukės efektyvumą ir padidina neigiamą jų poveikį. Chirurgai NIEKADA pakartotinai nenaudoja medicininių kaukių, taip pat niekada nedėvime medžiaginių kaukių.

Visuomenei liepiama dėvėti kaukes, tačiau niekas žmonių nemokė tinkamos kaukių dėvėjimo technikos. Dėl to žmonės netinkamai elgiasi su jomis, dažnai jas liečia ir pakartotinai naudoja kaukes didindami kaukės užterštumą ir tikėtina, kad padidina ligos perdavimą.

Pabandykite pastebėti žmones maisto prekių parduotuvėse ir pasakykite man, ką manote apie kaukių efektyvumą bendruomenėje.

Jei vis dėlto tikite silpnais retrospektyviais stebėjimo tyrimais ir pasimetusia visuomenės sveikatos „valdžia“, kuri jums meluoja apie medicininių kaukių naudą ir visiškai ignoruoja jų keliamą riziką, tai bent jau atmeskite nelogišką anti-mokslinę rekomendaciją blokuoti tik 2 iš 3 virusinių ligų patekimo būdų. Kaukės dengia tik burną ir nosį. Jos neapsaugo akių.

Jim Meehan, MD