"Neliečiamųjų klanas": Generalinė prokuratūra paliko Lietuvos žmones be apsaugos

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-10-07 12:57:00, skaitė 1878, komentavo 2

Generalinė prokuratūra atmetė parlamentinio tyrimo dėl galimo 2008–2012 metų konservatorių piktnaudžiavimo valdžia išvadas ir atsisakė ginti "viešąjį interesą" teisme

Saugoti visuomenę — ne prokurorų reikalas

Rugsėjo 23 dieną prokurorai atsiribojo nuo valdančiosios koalicijos reikalavimų ginti "viešąjį interesą" tiriant galimas Andriaus Kubiliaus vyriausybės machinacijas per 2009–2012 metų ekonominę krizę. Tačiau kažkodėl žiniasklaidoje apie tai buvo pranešta tik po dviejų savaičių — likus vos kelioms dienoms iki Seimo rinkimų. Taigi, Lietuvos generalinė prokuratūra, motyvuodama atsisakymą dalyvauti politinėse intrigose, pati įsikišo į politinį procesą.

Anot žiniasklaidos, perskaičius Seimo specialiosios komisijos tekstų išvadas, matyti, kad tai yra tyrimo ir analitinio stiliaus apeliacija, paremta pokalbiais, vertinimais, prielaidomis. 

"Ši išvada gali turėti įtakos krizių valdymui ateityje, naujų sprendimų priėmimui. Už priimtus sprendimus ir veiksmus gali būti taikoma politinė, bet ne teisinė atsakomybė", — žiniasklaida citavo Generalinės prokuratūros nutarimo ištraukas.

Prokuratūra atmetė "slidžią" bylą, kurioje įtariamaisiais galėjo pasirodyti Lietuvos politinio Olimpo atstovai iki buvusių ir esamų prezidentų.

O dar anksčiau Lietuvos Konstitucinis Teismas savo skambiu pareiškimu apie "valdžios neteisėtumą" subtiliai užsiminė, kad nėra pasirengęs paremti dabartinės valdančiosios koalicijos, kuriai vadovauja "Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga", iniciatyvos.

Kas kaltas?

Būtent ši partija prieš dvejus metus Seime pradėjo procesą dėl galimai neteisėtų 2008–2012 metų konservatorių vyriausybės veiksmų ekonominės krizės metu. Prisiminkime, kad po "naktinės reformos" buvo gerokai sumažintos ne tik išlaidos socialinėms programoms, bet ir pensijos. O Finansų ministerija, kuriai tada vadovavo buvusi kandidatė į Lietuvos prezidentus Ingrida Šimonytė, gelbėdama ekonomiką, pasiūlė imti paskolas su padidintomis palūkanomis iš komercinių bankų. Ir tai tuo metu, kai Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) buvo pasirengę skolinti Lietuvai taikydami daug mažesnes nei komercinių bankų palūkanas.

Seimo specialiosios tyrimo komisijos nariai padarė išvadą, kad tokie Andriaus Kubiliaus vyriausybės veiksmai yra verti teismo. Būtų malonu sužinoti tos vyriausybės finansų ministrės, dabar konservatorių sąrašo lyderės rinkimuose į Seimą, Ingridos Šimonytės vaidmenį. Ar jos, kaip finansų ministrės, veiksmuose buvo vykdomas lobizmas Skandinavijos bankų interesų Lietuvoje ir su jais susijusių asmenų atžvilgiu? Galų gale, bet kuris sveiko proto žmogus ieško skolinimo įstaigos, kuri pasiūlytų mažesnes, o ne didesnes palūkanas. Tai žino net ekonomikos universitetų pirmakursiai. O jei Ingridos Šimonytės ir Andriaus Kubiliaus sąžinė rami, tai tegul jie pažeria svarių argumentų teismo metu. O teisėjai išsiaiškins, ar konservatoriai yra "kalti", ar "nekalti" dėl to, kad visi Lietuvos gyventojai turi mokėti už jų veiksmus.

Neliečiamųjų klanas — namų šeimininkas

Taigi, atsisakydama ginti visos Lietuvos visuomenės interesus galimame teisme "prieš konservatorius", Generalinė prokuratūra būtent tai pačiai visuomenei užsiminė, kad šalyje yra neliečiamųjų klanas. Ir dabar viskas priklauso nuo to, ar šis klanas sugebės vėl atgauti valdžią per artėjančius rinkimus į Seimą spalio 11 dieną. Nesunku nuspėti, kad konservatorių pergalė palaidos specialiosios parlamentinės komisijos dvejų metų tyrimo rezultatus. Ir dar kartą garsiai praneš visai visuomenei, kas namuose šeimininkas.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.