Makronas skaudžiai smogė Pribaltikai

Autorius: Mindė Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/... 2020-10-02 19:39:00, skaitė 2153, komentavo 26

Makronas skaudžiai smogė Pribaltikai

Prancūzijos prezidentas E. Makronas Latvijoje pareiškė, kad Europa turi užmegzti strateginį dialogą su Rusija, o konfliktai potarybinėje erdvėje negali būti išspręsti be Maskvos dalyvavimo. Priimančiajai pusei tokie žodžiai nuskambėjo kaip antausis, nes Pribaltikoje suvokiamo pasaulio paveiksle potarybinių respublikų egzistavimo prasmė - yra atgrasyti „imperinę“ Rusijos įtaką, ir Europa turėtų joms padėti šioje kovoje, o ne siūlyti tartis su Kremliumi.

„Šia tema [Armėnijos ir Azerbaidžano konflikto eskalavimas] užsiima tarptautinė kompetentinga tarpininkų grupė - Minsko grupė, į kurią įeina Prancūzija, Rusija ir USA. Nuo pat pirmų valandų mes bendraujame su savo partneriais užsienio reikalų ministrų ir mano lygiu. Šiąnakt planuoju [susisiekti] su prezidentu Putinu ir, manau, rytoj - su prezidentu D.Trumpu šia tema, kad galėčiau apsikeist ir pasiūlyti būdų, kaip išspręsti dabartinę situaciją “, - spaudos konferencijoje po oficialaus vizito Latvijoje pasakė Emmanuelis Makronas.

Prancūzijos prezidento teigimu, tokios regioninės krizės potarybinėje erdvėje, kaip konfliktas Kalnų Karabache, „negali būti išspręstos be Rusijos“.

To pasakymo išvakarėse, Lietuvoje, Makronas jau kalbėjo apie situaciją Baltarusijoje ta pačia dvasia, kad būtina vengti „konflikto geopolitizavimo“. Tai yra, kad Baltarusijos krizė netaptų dar viena krize santykiuose tarp Rusijos ir Vakarų, kuri susirungs naujame kovos etape dėl potarybinės erdvės.

Priimančiai Lietuvos pusei, kuriai Baltarusijos krizė tik į šia geopolitinę kovą ir susiveda, šie žodžiai nuskambėjo kaip nagų, rėžiančių per stiklą, garsas.

Priimančiai Latvijos pusei buvo dar blogiau. Rygoje Makronas pasakė, kad Europa turėtų vystyti strateginį dialogą su Rusija.

„Mes nesame naivūs ir aš žinau, kad kils klausimų. Mes nesame naivūs, bet turime sukurti strateginius derybų kanalus [su Rusija]. Tam reikia laiko, bet tą reikia pradėti “, - sakė Prancūzijos prezidentas.

Išvados iš „Macron“ vizito Lietuvoje yra tokios - kad tai Rusija yra atsakinga už tikrą sureguliavimą potarybinėje erdvėje, nesvarbu, ar tai būtų Baltarusija, Ukraina ar Kalnų Karabachas, o Europos reikalas yra - kurpti rezoliucijas, garsias ir tuščias kaip barabanas.

Latvijoje šią išvadą patvirtino pats Prancūzijos prezidentas: regiono problemos negali būti išspręstos be Rusijos dalyvavimo.