Grėsmė visiems žurnalistams? „Facebook“ laikinai užšaldė žurnalisto paskyrą, kai šis tiesiogiai transliavo ginkluotas grupuotes

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-09-09 10:52:00, skaitė 1165, komentavo 4

Grėsmė visiems žurnalistams? „Facebook“ laikinai užšaldė žurnalisto paskyrą, kai šis tiesiogiai transliavo ginkluotas grupuotes

„Facebook“ staiga užblokavo žurnalisto Fordo Fischerio paskyrą, kai šeštadienį Luisvilio mieste jis tiesiogiai dalinosi vaizdais iš ginkluotų protestų. Tai tik patvirtino nuogąstavimus, kad „Big Tech“ cenzoriai paprasčiausią dalinimąsi naujienomis priskiria smurto kurstymui.

„Aš esu žurnalistas, turiu patvirtintą „ Facebook “ paskyrą, - šeštadienio vakarą  „Twitter“ platformoje rašė F. Fischeris. „Šiandien aš visą dieną skyriau įvairių ginkluotų grupuočių filmavimui Luisvilyje. Kai tik baigiau tiesioginę transliaciją, bandžiau prisijungti ir pasirodė, kad „Facebook” ištrynė mano paskyrą."

„News2Share“ portalo bendraįkūrėjas F. Fischeris nesulaukė paaiškinimo dėl tokio socialinės žiniasklaidos titano elgesio, iki kol sekmadienio vakarą jo paskyra buvo atkurta be jokių komentarų.

Kol paskyra buvo užšaldyta, žurnalistas įvairiais būdais mėgino ją pasiekti ir gavo pranešimą, kuriame buvo rašoma, kad jis buvo atjungtas, tačiau yra kviečiamas apsilankyti „pagalbos centre“, jei mano, kad jo paskyra buvo atjungta per klaidą.

"Nuoširdžiai esu sukrėstas, kad niekas nesiteikė paaiškinti ... Neįsivaizduoju, kas nutiko, kodėl jie taip pasielgė".

F. Fischeris paskelbė visą seriją vaizdo įrašų, kuriuose buvo užfiksuoti susidūrimai tarp ginkluotų dešiniųjų demonstrantų ir protestuotojų, besipriešinančių „Black Lives Matter“ judėjimui, iš kurių kai kurie taip pat turėjo ginklus.

Jis sakė, kad paskutiniame vaizdo įraše, prieš pat tiesioginės transliacijos sustabdymą, buvo puikiai matyti, jog protestuotojai laikė šaunamuosius ginklus, o antrašte F. Fisheris išreiškė susirūpinimą, kad kai kurie asmenys nesaugiai elgiasi su šaunamaisiais ginklais.

Nors pats F. Fischeris svarstė, kad jo paskyros išjungimas galimai buvo atsitiktinis „nesklandumas“, greičiausiai dėl automatizuotos sistemos, neteisingai identifikuojančios jo turinį, šis incidentas sukėlė kitų žurnalistų susirūpinimą.

Chuckas Modi, dienraščio „Deadspin“ žurnalistas, kartu su F. Fischeriu dirbęs įvairiuose renginiuose, savo „Twitter“ paskyroje rašė: „Jei „Facebook“ ištrynė jo paskyrą, tai kelia grėsmę visiems žurnalistams ir visiems asmenims, kurie bando patraukti atsakomybėn šiuos nacius ir policiją. Atėjo laikas ir „ Facebook “ prisiimti atsakomybę. "

ketvirta%20ft.JPG

Žurnalistė ir progresyvioji aktyvistė Rania Khalek incidentą pavadino „visiškai piktinančiu“. Kitas „Twitter“ vartotojas įvardijo F. Fischerį kaip nešališką žurnalistą, skatinantį visus prisiimti atsakomybę, o ne llinčiuojantį atrinktus žmones ar jų grupes, kaip kad daro kiti žurnalistai.  

penkta%20ft.JPG

Tačiau kiti žmonės, kurie nusistatę prieš žiniasklaidą, negailėjo F. Fisheriui kritikos, sakydami: „O, lazda turi du galus“, „Raudok dar daugiau“ arba  „Pagalbos, pagalbos, jie cenzūruoja netinkamus žmones“. Kitas sakė, jog jeigu žurnalistui nepatinka  „ Facebook “  sistema, jam vertėtų „išmokti programuoti ir sukurti alternatyvą“, imituodamas kai kurių kairiųjų reakciją, kai konservatorius cenzūruoja „Big Tech“.

sesta%20ir%20septinta%20ft.JPG

F. Fischeris teigė, kad pakliuvo į konflikto įkarštį per 2019 m. vykusį „YouTube“ paskyrų valymą, kuomet papuolė į tariamai „neapykantą reiškiančią“ kategoriją. F. Fischerio paskyroje buvo fiksuojamas aktyvizmas ir ekstremizmas ir jam prireikė septynių mėnesių, kad „YouTube“ išspręstų šį nesusipratimą.

F.Fischeris dėkojo kolegoms žurnalistams ir kitiems „Facebook“ vartotojams už pagalbą spaudžiant bendrovę atkurti jo paskyrą. „Jie tikriausiai manė, kad tai nesukels pakankamai pasipiktinimų, kad ši problema būtų viešai keliama“, - vienas stebėtojas rašė savo  „Twitter“ paskyroje. „Facebook” manė neteisingai“.

astunta%20ft.JPG