Žvalgybai atriš rankas? O kaipgi žmogaus teisės?

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-09-08 22:31:00, skaitė 1064, komentavo 5

Žvalgybai atriš rankas? O kaipgi žmogaus teisės?

Lietuvos prezidentas toliau rengia Žvalgybos įstatymo pataisas ir planuoja jas pristatyti Seimui. O viešojoje erdvėje tęsiasi diskusijos, ar šios pataisos pažeis žmogaus teises nacionalinio saugumo ir valstybės interesų gynimo pretekstu?

— Aleksandrai, kai praėjusį šeštadienį važiavai į Rusijos kultūros dienos šventę sostinės Vingio parke, ar užsiregistravai organizatorių tinklalapyje? Ar pateikei savo asmens duomenis — identifikavimo kodą ir gyvenamąją vietą?

— Taip. Tiesa, kai su žmona grįžome iš atostogų, niekas neprašė parodyti registracijos. Man tai netgi pasirodė keista. Ir kažkaip nepastebėjau ypač griežtų reikalavimų lankytojams parke. Nors organizatorių pranešime buvo pasakyta, kad kaukė, atstumas ir elektroninė registracija yra privalomos sąlygos ir griežti reikalavimai!

— Man atrodo, kad dabar tavo vardas pasirodys potencialių šnipų ir valstybės saugumo priešų sąraše. Šiandien perskaičiau žiniasklaidoje esančią informaciją, kad prezidentas kartu su Valstybės saugumo departamentu toliau rengia Žvalgybos įstatymo  pataisas, kurios leis tokius žmones kaip tu nebaudžiamai kviesti į specialiąsias tarnybas. O jei atsisakysi, tai pirmiausia tau bus skirta bauda. O kas bus, jei ir toliau ignoruosi "kvietimą", galima tik spėlioti. Man iškart atmintyje iškyla Algirdas Paleckis, kuris pusantrų metų buvo sulaikytas be teismo ir tik visuomenei spaudžiant buvo išleistas pasirašius pasižadėjimą neišvykti bylos nagrinėjimo metu.

— Na, tu, Andžejau, man atrodo, tikrai perdedi. Ar tikrai tokia neteisybė mūsų šalyje įmanoma vien todėl, kad tu galvoji kitaip nei visas politinis valdžios elitas? Manau, kad jurisdikciją turės ir specialiosios tarnybos. Girdėjau, kad net bus įvestas ombudsmeno postas, kuris prižiūrės specialiąsias tarnybas, kad jos nepažeistų žmogaus teisių.

— Tu esi naivus žmogus. Taigi, į šį postą, manau, paskirs tik tą, kuris sugebės nuraminti visuomenę ir paaiškins jai, kad specialiosios tarnybos ir žvalgybos pareigūnai daro gerą darbą vardan valstybės saugumo. O dėl tokio aukšto tikslo ir dėl kai kurių smulkių "žmogaus teisių" galima užsimerkti. Nuėjai į "Rusijos kultūros" šventę, o tai reiškia, kad esi atsidavęs Rusijai. Tai jau yra priežastis tave priskirti potencialiai Rusijos šnipų grupei, kuri pradės tave verbuoti pirmai progai pasitaikius. O jei tu vis dar, neduok Dieve, vyksti į Rusiją turistiniais tikslais, tada tikrai būsi pašauktas "prevenciniam pokalbiui".

— Įdomu, ar, pavyzdžiui, aš, dažnai važiuodamas į Baltarusiją aplankyti savo artimųjų, taip pat kelsiu grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui?

— Jei Lukašenka liks valdžioje, tada taip. Ir jei demokratinė opozicija laimės, o Baltarusija taps ES ir NATO nare, tada, žinoma, niekas tavęs nelaikys potencialiu šnipu. Tai šiandien veikia mūsų draugų ukrainiečių atžvilgiu.