USA Vokietijos užnugaryje kuria penktą koloną su Lenkija ir Pribaltika priešakyje

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/articl... 2020-08-18 01:06:00, skaitė 1847, komentavo 15

USA Vokietijos užnugaryje kuria penktą koloną su Lenkija ir Pribaltika priešakyje

USA valstybės sekretorius Maikas Pompeo baigė tusovkę po Vidurio ir Rytų Europą (VRE). Viena pagrindinių pokalbių su Austrijos, Lenkijos, Čekijos ir Slovėnijos atstovais temų buvo „Nord Stream 2“ statyba. Matydama, kaip Vokietija kuria Europos aljansą remti Rusijos dujotiekį, D.Trampo administracija bando sugriauti šį aljansą.

Neteisinga būtų sakyti, kad Pompeo į Europą atvyko dėl „Nord Stream 2“. Darbotvarkėje buvo daug įvairių klausimų. JAV valstybės sekretorius mėgsta ilgas keliones į užsienį. Žiemą jis išvyko į turne po keturias potarybines šalis - Ukrainą, Baltarusiją, Kazachstaną ir Uzbekistaną.                                   

Paskui prasidėjo korona-šyzo isterija.

Karantino laikotarpiu USA susikaupė daugybę klausimų savo sąjungininkams iš Europos.

Galime tik spėlioti, kokiais principais Pompeo vadovavosi pasirinkdamas maršrutą.

Tačiau jo motyvacija yra gerai žinoma - pakenkti USA užsienio politikos konkurentų pozicijoms Europoje. Visų pirma tai susiję su Maskva ir Pekinu.

„Jei Rusija sustiprės Čekijos strateginėje infrastruktūroje, tai susilpnins jūsų saugumą“, - taip Pompeo aiškino, kodėl Prahai verta ų atmesti „Rosatom“ paraišką statyti naują Dukovany atominės elektrinės bloką ir atiduoti projektą Amerikos kompanijai „Westinghouse“.

Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babis atgal atsakė sakydamas, kad konkursas turi būti sąžiningas ir skaidrus.

Naudojantis informacija iš atvirų šaltinių, galima   sudaryti globalių temų, kurias „Pompeo“ aptarė su kiekvienos iš keturių šalių atstovais, sąrašą.

Pirmasis - tai USA kariuomenės perdislokavimas. USA paskelbė savo karinio kontingento sumažinimą Vokietijoje maždaug trečdaliu (nuo 36 iki 24 tūkst. žmonių). Dalis kareivių bus perkelta į Lenkiją. Teisinį pagrindą nustato Susitarimas dėl platesnio gynybinio bendradarbiavimo, kuris buvo sudarytas Varšuvoje Pompeo vizito metu.

Baltieji rūmai ir neslėpė, kad ketina „išpurkšti“ savo kareivas visoje Rytų Europoje. JAV gynybos sekretorius Markas Esperis įvardijo Lenkiją ir Pribaltiką kaip galutinius dislokavimo taškus. Bet geografija gali būti platesnė.

Pokalbyje su Babišu Pompeo paminėjo Amerikos kariškių išvedimą iš Vokietijos. Tas pabandė “nušokti” nuo temos: „Mes nematome priežasties priimti pas save USA karinius dalinius. Mes - sąjungininkai NATO, čia niekas nesikeičia. Derybose su Vašingtonu mane labiau domina prekybos santykiai ir verslas “.

Slovėnijos ministrui pirmininkui Janezui Janšui USA valstybės sekretorius taip pat užsiminė, kad užjūrio kareivas reikia kažkur įkišti. Tai nebuvo esminis pokalbis - D.Trampo administracija tiesiog tyrinėja nuotaikas.

Tačiau „Pompeo“ kelionė po Europą parodė, kad USA galvoja apie savo karinių pajėgų stiprinimą ne tik Lenkijoje ir Pribaltikoje.

Antra bendra tema - tai kinietiškos technologijos. Pompeo atkreipė savo čekų partnerių dėmesį į „komunistinės Kinijos kenkėjiškus veiksmus“. Kalba sukasi apie pagalbą, kurią Pekinas teikia europiečiams kuriant 5G tinklus. USA valstybės sekretorius paragino ir Slovėnijos užsienio reikalų ministrę Anže Logarą  to atsisakyti - ir tas nuolankiai pasirašė siūlomą bendrą deklaraciją dėl penktosios kartos ryšių tinklų.

Galiausiai visose keturiose šalyse USA valstybės sekretorius matyt kalbėjo apie „Nord Stream 2“.

Rusiškas dujotiekis tapo beveik pagrindine derybų Vienoje tema.

Ir tai suprantama: Austrijos naftos ir dujų koncernas OMV buvo pirmas iš penkių Europos kompanijų, pasirašiusių sutartį dėl „Nord Stream 2“ projekto finansavimo. Šalies valdžia šiuo klausimu visiškai sutinka su Berlyno pozicija. Štai ir reikia išklausyti “dėdės Semo” notacijų.

„Mes manome, kad USA nacionaliniam saugumui yra nepaprastai svarbu, kad Europa turėtų įvairiapusę energetinę bazę su keliais šaltiniais, kad ji neturėtų remtis vien tik Rusijos ištekliais“, - teigė Pompeo. Kancleris Sebastianas Kurzas liko prie savo nuomonės: sankcijos prieš „Nord Stream 2“ yra nepriimtinos, projektas turi būti baigtas.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas taip pat yra Rusijos dujotiekio gynėjas. Valstybės departamento vadovas vargiai atsispirė pagundai sukritikuoti jo poziciją. Tačiau ar čia dera kalbėti apie pagundą? Pompeo turėjo konkrečią misiją Europoje.

Analitinis portalas „RuBaltic.Ru“ jau rašė, kad Vokietija bando pakelti visą likusią Europą, kad apginti „Nord Stream - 2“. Derybose su Pompeo apie tai užsiminė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas. Valstybės departamento reakcija yra dėsninga: jei vokiečiai kuria antiamerikonišką aljansą Europoje, tai amerikonai kuria savo „penktąją koloną“ šiame alijanse. Apskritai, ji jau yra. Lenkija ir Pribaltika kategoriškai priešinasi „Nord Stream - 2“.

Tačiau amerikonai nori, kad šiame “klube” būtų kuo daugiau Vidurio ir Rytų Europos šalių.

Parodomasis yra Pompeo bandymas palenkti kanclerį Kurcą. Akylūs ekspertai pastebėjo, kad derybose su austrais USA valstybės sekretorius aptarė ne tik Europos reikalus, bet ir situaciją Artimuosiuose Rytuose, Balkanuose ir Lotynų Amerikoje. Anksčiau Vašingtonas tokias temas kėlė derybose su Berlynu - neoficialia ES sostine. Dabar gi Donaldo Trampo komanda nenori apie nieką kalbėti su vokiečiais.

Pats USA kariuomenės išvedimas iš VFR - yra signalas, kad Vokietija netenka savo, kaip pagrindinės JAV sąjungininkės, statuso Europoje.

O Valstybės departamentas Sebastianui Kurzui užsimena, kad amerikonams Europoje reikia naujos atramos, ir Austrija ja galėtu pilnai tapti. Tiesiog reikia  tik atsiriboti nuo Berlyno.

Jaunasis Austrijos kancleris ant šito jauko neužkibo. Dar daugiau, pagal laikraščio „Welt“ duomenimis, per Pompeo tusovkę po Europą 24 iš 27 ES šalių pasirašė notą dėl Amerikos kišimosi į „Nord Stream - 2“ įgyvendinimą. Jei tai yra patikima informacija, tada net viena iš Pribaltikos respublikų - Lietuva ar Latvija - stojo Vokietijos pusėn (Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu neseniai paskelbė, kad jo šalis palaiko Amerikos veiksmus prieš SP-2). Stebėtinai sėkmingas Vokietijos diplomatijos darbo rezultatas.   

*

https://youtu.be/w5-ikeodndY

Kita vertus, Maikui Pompeo atvirkščiai - girtis nėra kuo. Nors dar per anksti daryti išvadas.

Dar tik prasideda amerikiečių „penktosios kolonos“ Europoje kūrimo darbas.

USA valstybės sekretoriaus vizitai Austrijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir Slovėnijoje buvo akivaizdžiai antirusiško ir antikinietiško charakterio. Apie tai rašo visos žiniasklaidos priemonės. Tačiau tik nedaugelis pastebėjo, kad Pompeo kelionę po Europą teisingai galima pavadinti dar ir antivokiška.