Švedija: reikalaujama referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2020/0... 2020-08-13 11:47:00, skaitė 2246, komentavo 11

Švedija: reikalaujama referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje

Visos Švedijos parlamentinės partijos raginamos neatidėliojant rengtis referendumui dėl narystės Europos Sąjungoje. Kampaniją pradėjo naujai susikūrusi organizacija folkomrosta2021.se („Referendumas’2021“), rašo friatider.se.

„Pasitraukę mes įgyjame galimybę sustiprinti savo pačių gerovę, pasilikti turtą, kurio reikia mūsų pačių pramonei ir vietoje gaminamiems maisto produktams remti, prisiimti atsakomybę dėl klimato ir išsilaisvinti nuo dokumentais įformintos didžiulės korupcijos Europos Sąjungoje“, – sako jūrų kapitonas Ulfas Striomas (Ulf Ström), folkomrosta2021.se pirmininkas, šiomis dienomis išplatintame pranešime spaudai (žr. ČIA).

Pasak U. Striomo, šią savaitę narystės trūkumai tapo itin akivaizdūs: Europos Sąjungoje paprašė, kad Švedija ne tik padidintų savo indėlį į bendrąjį ES biudžetą, bet ir būtų atsakinga už papildomą – 120–150 milijardų Švedijos kronų – skatinimo paketą. Šie pinigai daugiausia bus paskirstyti įmonėms, pirmiausia – Viduržemio jūros regiono šalyse ir Rytų Europoje, kad būtų išsaugota šių šalių krizę išgyvenanti ekonomika ir galiausiai pats euras.

„Toks Švedijos įsipareigojimas – kvapą gniaužianti suma, kurią dabar mūsų vaikai ir vaikaičiai turės mokėti kelis ateinančius dešimtmečius“, – rašo folkomrosta2021.se.Neseniai pristatyta Švedijos statistikos biuro (SCB) apklausa rodo, kad lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, ne tik kad mažėja parama Švedijos narystei Europos Sąjungoje – vis daugiau jai prieštaraujančių. Tas pats pasakytina ir apie prisijungimą prie euro valiutos, kurią Švedija įsipareigojo įsivesti ratifikuodama Mastrichto sutartį. Neseniai atliktos nuomonių tyrimo apklausos duomenimis, rekordinė Švedijos gyventojų dalis – net 68 procentai – nepritaria tokiam prisijungimui.

„Švedų nuomonė apie narystę Europos Sąjungoje šiuo metu keičiasi į priešingą. Todėl ir patiems politikams turėtų būti pravartu pasitikrinti, kokius įgaliojimus jiems suteikia Švedijos žmonės. Antraip jiems asmeniškai teks atsiskaityti būsimoms kartoms, kurios ir bus priverstos sumokėti už šią puotą“, – sako U. Striomas.

Parengė Daiva Jakubonienė